Man kan næsten altid etablere en relation, hvis man er respektfuld
”Jeg var et umuligt barn, der havde krudt i røven, og som både gik til talepædagog og kom i specialklasse, hvis jeg da ikke sad oppe på skoleinspektørens kontor. Jeg tror i virkeligheden bare, at jeg havde rigtig meget energi. Det har jeg stadig. Jeg har svært ved at sidde stille ret længe ad gangen. Det er mine seks kilometer omkring Utterslev Mose hver morgen og alle mine rideture, der gør, at jeg kan arbejde 60 timer om ugen.”
”Min far var skibstømrer på B&W og gik under tilnavnet Kaninungen – efter hans far, som også var skibstømrer, og som blev kaldt Kaninen på grund af hans hoppende gangart. Min mor kom fra Norge og var uddannet barneplejerske. Jeg gik ikke i daginstitution, så når hun var på arbejde som vikar i daginstitutionen på Møntmestervej, fik jeg lov til at komme med. Jeg elskede det, fordi der var et rigtigt købmandssæt, som jeg legede med i timevis. I dag er jeg klyngeleder for netop den institution.”
”Jeg bor stadig i Andelsboligselskabet Bispebjerg, hvor jeg voksede op, og jeg bor dør om dør med min mor, som nu er 90. Det er et sted, hvor man bor i generationer, og det betyder, at jeg har kendt mange af mine naboer og genboer hele mit liv. Da jeg var leder i Vuggestuen Filosofvænget, boede jeg sammen med en del af de familier, hvis børn gik i institutionen. Men det blev aldrig et problem. Jeg har gennem alle årene hængt vasketøj op nede i gården i morgenkåbe – også selv om jeg måske har lavet en underretning på en familie fra samme gård dagen før. Hvis man er respektfuld i det, man gør, kan man næsten altid etablere en god relation.”
”Jeg kom i frisørlære, da jeg var færdig med 10. klasse. Det var en meget fin salon på Strøget, og jeg har vasket hår på Fru Minister Erna Hamilton og andre fine fruer. Jeg lærte at se tingene fra kundens perspektiv, og jeg lærte, hvordan man afværger en konflikt på en pæn måde. Men jeg blev aldrig frisør, for jeg udviklede eksem på hænderne. Så jeg tog rengøringsjob i lufthavnen og kom bagefter på lageret på Polygram, hvor min mor også arbejdede på det tidspunkt. En dag skulle jeg oplære nogle nye medarbejdere, og det gik op for mig, at de fik mere i løn end jeg. Jeg gik til formanden og krævede det samme, men det ville han ikke, for som han sagde, var de mænd og havde børn. Jeg sagde op i raseri, og min mor var meget flov. Det var dengang, jeg forstod, hvorfor fagforeninger er vigtige.”
”Jeg fandt et medhjælperjob i en daginstitution, og det var en helt ny verden. Det var i slutningen af 70’erne, og kollegerne drak og røg hash og var politiske. Der faldt brænde ned, da jeg på et tidspunkt stod model til nogle reklamefotos, som en af mine veninder tog for Tampax og Danske Bank. Det, syntes de bare ikke, var i orden. Jeg søgte ind på Bagsværd Seminarium, og det var en totalt flippet og sjov tid, hvor vi tog på studietur til det kommunistiske Albanien, og hvor jeg var med til at besætte Rundetårn.”
”Jeg havde fantastiske år som souschef i vuggestue på Thyborøn Alle og senere som leder i Filosofvængets Vuggestue. Da jeg blev bedt om at være klyngeleder, var jeg i tvivl, for jeg havde i perioden op til for første gang i mit liv været tæt på noget, der lignede stress. Men jeg sagde ja, og det er jeg glad for, for jeg er vildt optaget af at få ting til at fungere. I bagklogskabens klare lys burde man dog nok have omrokeret, så klyngelederne ikke blev rekrutteret fra deres egne lokalområder. Det var en svær balance at skulle være overordnet leder for de pædagogiske ledere, der tidligere havde været mine kolleger.”
”Jeg forsøger at træffe alle mine ledelsesbeslutninger ud fra et børneperspektiv. For mig er god ledelse det samme som faglig ledelse, og det administrative skal være det sekundære. Lederen skal være ude på gulvet i institutionen og mærke, hvad der foregår. Jeg er dybt optaget af tanken om arbejdsfællesskaber, og vi arbejder på at skabe institutioner, hvor der er en feedbackkultur, og hvor medarbejderne kan finde ud af at være professionelt uenige. Vi skal kunne sige tingene til hinanden, så uenighed skaber refleksion og udvikling i stedet for personlige gnidninger.”
Hvem: Nina Dam Jensen
Stilling: Klyngeleder
Arbejdssted: Nørrebroklynge D
Alder: 59
Bonusinfo: Er gift og har to voksne børn. Er A-menneske og står op klokken fem og går derefter seks kilometer omkring Utterslev Mose sammen med en barndomsveninde hver morgen – sommer og vinter. Har en hest, som motioneres på Amager flere gange om ugen. Har arbejdet som rengøringsassistent, vaskerimedarbejder, lagermedarbejder, damefrisørelev, fotomodel, pædagogmedhjælper og pædagog.