Småt Nyt
LFS vægkalender 2018 på lager
LFS-vægkalenderen for 2018 har temaet ”Den Danske Model er mere end bare OK” og måler en meter i bredden og er 68 centimeter høj. Perfekt til personalestuen og kontoret. Kalenderen kan hentes i forbindelse med TR-møder, men medlemmer kan også bare henvende sig i LFS på Rosenvængets Alle 16 og få en eller flere kalendere med hjem til institutionen.
Flere hjemløse
Der kommer flere og flere hjemløse i Danmark, og en stigende andel er psykisk syge. Det er især blandt unge, der er sket en voldsom stigning. Antallet af 18 til 24årige, der ikke har noget sted at bo, er fordoblet siden 2009. Det viser en kortlægning fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som er en fusion af SFI og KORA.
Hjemløse borgere kæmper som regel med andre problemer end bare at finde et sted at sove. De seneste kortlægninger viser, at over halvdelen af de hjemløse borgere vurderes til at have en psykisk sygdom, og at mange misbruger enten alkohol eller stoffer. Seniorforsker Lars Benjaminsen, der har lavet undersøgelsen, fastslår, at boligmanglen i de store byer er en central årsag til stigningen i hjemløshed, og at boligmanglen også breder sig til en række mellemstore byer.
Den seneste optælling i 2017 viste, at 6635 borgere var hjemløse. Hjemløse migranter, herunder romaer, er ikke med i optællingen.
Meld en regel
Er der unødvendige registreringer, der fjerner tid fra din kerneopgave? Er der regler eller dokumentationskrav, som forhindrer dig i at give en god service til borgere? Du kan frem til den 1. februar 2018 være med til at afskaffe unødvendige regler og til at forenkle registreringer og krav om dokumentation i dit arbejde.
Det kan du, fordi FOA er gået sammen med en række ministerier, så eksempler fra hverdagen kan danne grundlag for regelforenklinger og afbureaukratisering. Du kan via FOAs hjemmeside melde regler og krav, som du ikke mener, giver mening. Du finder siden her: www.foa.dk/forbund/temaer/j-o/meld-en-regel
Arbejdsskader anerkendes ikke
Det er blevet ekstremt meget sværere at få anerkendt en arbejdsskade – og især for FOA-medlemmer.
I 2012 blev 46 procent af de sager, som blev anmeldt af FOA-medlemmer, anerkendt, mens det tilsvarende tal var 13 procent i 2016. Det betyder i kolde kontanter, at erstatningssummen for FOAs medlemmer er faldet fra 255 til 15 millioner kroner fra 2012 til 2016. Det viser en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som er udarbejdet for FOA.
Faldet skyldes blandt andet, at det er blevet meget sværere at få anerkendt psykiske lidelser, som netop er i stigning blandt FOA-medlemmer på grund af eksempelvis vold, stik og bid fra de borgere. Samtidig har en højesteretsdom fra 2013 medført, at flere sager afvises med henvisning til, at skaderne ikke er varige eller ventes at være forbigående, eller at folk tidligere har haft problemer med for eksempel ryg eller psyke.
"Det er en skræmmende udvikling og helt uacceptabelt, at der ingen anerkendelse er at hente, hvis man kommer til skade, mens man udfører sit arbejde, eller hvis man har fået en erhvervssygdom, og måske er blevet nedslidt efter mange års tro tjeneste på arbejdsmarkedet," siger forbundssekretær Jens Nielsen, FOA.
Numseleg på BUF-Akademi
Københavns Kommune har sat positivt fokus på småbørns naturlige seksuelle leg og adfærd. Det har resulteret i en række materialer, herunder forældrepjecer på otte sprog, som kan hentes på mitlfs.dk/12808. Indsatsen suppleres desuden af en række tema-formiddage på BUF-akademi, som handler om, hvilke typer seksuel leg og adfærd man kan forvente af de nul til seksårige, og om hvordan man arbejder pædagogisk med emnet i daginstitutionen – og i forhold til forældrene. Temaformiddagene findes under menuen ’Introduktionkurser’ på www.bufakademi.kk.dk, og fordeler sig på en række mandage i november.
Konference om vold i minoritetsfamilier
Kvinder og unge piger i etniske minoritetsfamilier, der er udsat for vold og social kontrol, kan være vanskelige at nå – og møder vi dem alligevel, hvordan hjælper vi så bedst? Hvordan håndterer vi vold og social kontrol? Hvem hjælper de voldsudsatte videre? Konferencen "Fysisk og psykisk vold i etniske minoritetsfamilier - hvordan hjælper vi bedst" er for fagfolk, som møder voldsudsatte kvinder og børn. På konferencen kan man høre faglige indlæg om baggrunden og erfaringerne med vold og social kontrol i etniske minoritets- familier. Der vil også blive lejlighed til at udveksle erfaringer med andre og få inspiration til at hjælpe de etniske minoritetskvinder og unge piger videre til et liv uden vold og social kontrol. Konferencen finder sted 30. november 2017. Tilmelding og program på www.merantis.dk
Pædagogisk diplomuddannelse
Ønsker du at tage en pædagogisk diplomuddannelse, så husk, at det er nu, du skal søge, hvis du vil tage den i forårssemestret 2018.
Der er blandt andet mulighed for at tage pædagogisk diplomuddannelse inden for almen pædagogik, dansk som andetsprog, interkulturel pædagogik, læsevejledning i grundskolen, ordblindelærer (for voksne), pædagogisk og socialpædagogisk arbejde og unges og voksnes læreprocesser. Læs mere om diplomuddannelserne på www.ucc.dk/videreuddannelse
Mennesket bag professionen
Forskning viser, at forældres skilsmissekonflikter skader børn. Men hvordan kan fagpersoner bedst støtte børnene - fx når familien ender i Statsforvaltningen? Og hvad gør det egentlig ved mennesket bag professionen? Det fortæller socialpædagog, mentor og bisidder Anne Madsen om i Center for Børnelivs foredragsrække “Mennesket bag professionen” den 7. november. Læs mere om foredragsrækken, som foregår fra november til marts, og tilmeld på centerforboerneliv.dk
Når du ser et stjerneskud
Anemoneteatret opfører Jan Mogensens poetiske juleeventyr om den gnavne, gerrige husejer Madsen, den unge gravide Sofie, og den ensomme forfatter Jensen. Men vi oplever også en baggårdskat og en nisse, der med hjælp fra englene hjælper miraklerne på vej.
Aldersgruppe: 4-12 år
17. november – 22. december
Spilletider:
Tirsdag - torsdag: 09.30 og 11.00
Fredag: 11.00 og 17.00
Uge 51, op til jul:
Tirsdag - fredag: 11.00 og 13.00
Nisselist og Troldefis
Zangenbergs Teater opfører en skrupskør julekomedie af Flemming Qvist Møller og Elith "Nulle" Nykjær.
Kom i julehumør, sammen med julemanden, nissen der er forvandlet til en frø og ikke mindst Ole Opfindersen.
Ole Opfindersen er verdens bedste Opfinder. Han er vild med Boogie-Woogie og spiller dagen lang, men han har fået et stort problem. Han har lovet Julemanden at opfinde noget sne, så Julemanden kan komme op med kanen juleaften. Ellers kan alle børnene jo ikke få deres julegaver!
Aldersgruppe: 4 - 10 år
21. november - 22. december
Film for børn
Børnebiffen er Cinematekets gratis tilbud til daginstitutioner. Børnebiffen viser gode, sjove, skæve og tankevækkende film til de tre til syv årige filmelskere. Filmenes varighed og indhold er nøje afstemt, så de passer til børnenes alder.
Filmene vises onsdag til fredag klokken 10.00 og klokken 11.00
Billetter kan bestilles på telefon: 33743412 eller på www.cinemateket.dk
I december har mange af filmene sne, vinter og jul som omdrejningspunkt. Fx ”Rita og Krokodille – Snevejr”.
Sygefravær
Kommunalt ansatte er blevet mindre syge. Sygefraværet er faldet fra 13,5 dage i gennemsnit per medarbejder i 2009 til 12,0 i 2016, viser et nyt notat fra VIVE. Tallene dækker over store geografiske forskelle. I de kommuner, hvor fraværet er højest, er medarbejderne 50 procent mere syge end i de kommuner, hvor fraværet er lavest. København ligger under landsgennemsnittet med et tal på 11,9.
Adoption
De fleste adopterede i Danmark klarer sig godt, viser en analyse fra VIVE. De klarer sig stort set lige så godt i uddannelsessystemet som deres jævnaldrende. Men adopterede er på nogle områder mere udsatte end ikke-adopterede børn og unge. Blandt de adopterede bliver 10 procent anbragt uden for hjemmet, inden de fylder 18 år, mens 17 procent har en psykiatrisk diagnose, når de er fyldt 20 år. De tilsvarende tal blandt deres jævnaldrende ikke-adopterede er henholdsvis fem og ni procent.
Produktivitetskravet
Regeringen og DF er blevet enige om at sløjfe det forhadte produktivitetskrav på sygehusene. Kravet har siden 2003 betydet, at sygehusene hvert år har skullet øge produktiviteten med to procent uden at få flere ressourcer. Aftalen om at droppe kravet blev indgået netop den dag, hvor 3400 tillidsvalgte var samlet i Odense under temaet ’Danmark for velfærd’.
FIT
FIT – Feedback Informed Treatment– har især vundet indpas inden for recovery og rehabilitering. Nu afholder Socialstyrelsen og COK for første gang en national konference, der handler om metoden, når den bruges i dansk kontekst. Se mere på www.cok.dk