TEMA: Kommunalvalg 2017
Hvad tænker kandidaterne i din kommune om dagplejen
Kandidaterne til kommunalvalget i de 18 kommuner i hovedstadsområdet er generelt positive over for dagplejen som kommunalt tilbud. Men kun de færreste har egentlige visioner for dagplejens fremtid.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
LFS har medlemmer i dagplejen i 18 kommuner. Vi har skrevet til alle partier i alle kommuner og bedt dem besvare fire grundlæggende spørgsmål. Det er resulteret i lange, uddybende svar fra nogle partier – og i larmende tavshed fra andre.
Det er gennemgående, at kandidaterne er positive over for dagplejen som offentligt pasningstilbud og alternativ til vuggestuer. Mange af politikerne peger især på dagplejens styrke i forhold ti børn med særlige behov og særligt sensitive børn.
Kun få visioner
En del af politikerne udtrykker også en direkte bekymring for, hvad der vil ske med dagplejen i tilfælde af faldende børnetal. Det er dog de færreste, der har egentlige visioner for, hvad de i så fald vil gøre. En af dem er socialdemokraten Bodil Kornbek fra Lyngby-Taarbæk, der skriver:
”Hvis vi skal fastholde dagplejen som en vigtig del af børns liv de første år, så skal der arbejdes en del med kommunikation og formidling. Efterspørgslen af den kommunale dagpleje er faldende i kommunen. Derfor skal vi udfolde kendskabet til dagplejen, både når det drejer sig om det pædagogiske arbejde, kvaliteten af det arbejde og de muligheder, som der findes i det nære småbørnsmiljø. ”
Men også konservative Brian Nordstrøm fra Herlev tilkendegiver i sit svar, at han vil være aktiv:
”Jeg vil personligt arbejde for at dagplejen står styrket og ikke svækket om 4 år - uanset om det bliver som kommunalbestyrelsesmedlem eller ej.”
Hvad spurgte vi om
De spørgsmål, som kandidaterne blev bedt om at tage stilling til, var:
- Hvor ser du den kommunale dagpleje om fire år?
- Hvad er den kommunale dagplejes største udfordring?
- Hvad er den kommunale dagplejes største styrke?
- Kommunal dagpleje eller privat dagpleje, hvad tænker du?
Du finder alle svarene i deres fulde udstrækning på mitlfs.dk. Find linket til svarene i din kommune i boksen nedenfor.
Politikersvar i din kommune
Albertslund www.mitlfs.dk/12768
Ballerup www.mitlfs.dk/12769
Brøndby www.mitlfs.dk/12770
Dragør www.mitlfs.dk/12771
Frederiksberg www.mitlfs.dk/12772
Furesø www.mitlfs.dk/12773
Gentofte www.mitlfs.dk/12774
Gladsaxe www.mitlfs.dk/12775
Glostrup www.mitlfs.dk/12776
Hvidovre www.mitlfs.dk/12777
Herlev www.mitlfs.dk/12779
Høje Taastrup www.mitlfs.dk/12780
Ishøj www.mitlfs.dk/12781
København www.mitlfs.dk/12782
Lyngby-Tårbæk www.mitlfs.dk/12783
Rødovre www.mitlfs.dk/12784
Tårnby www.mitlfs.dk/12785
Vallensbæk www.mitlfs.dk/12786
Sådan gjorde vi
De fire spørgsmål blev sendt til følgende partier: Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, SF, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet. I København sendte vi også til også til Kristendemokraterne og Feministisk Initiativ. I Hvidovre er spørgsmålene desuden sendt til Hvidovrelisten.
Spørgsmålene er sendt via e-mail til den lokale partiforening – enten via officiel partimail eller formandens e-mail. I de tilfælde der ikke har været en partiforening, er spørgsmålene sendt til eventuelle medlemmer af kommunalbestyrelsen/byrådet fra det aktuelle parti. Partier, der ikke har svaret, har fået en rykker. Vi har undladt at sende spørgsmål til partier, hvor der hverken er partiforening eller aktuelle medlemmer af partiet i kommunalbestyrelsen/byrådet. Kommunalbestyrelsesmedlemmer uden for partierne er ikke inkluderet i spørgerunden.