Leder: Du må gerne sladre om din arbejdsplads
Af Jan Hoby, næstformand i LFS.
Nej, du kan ikke blive kaldt til ukammeratlig samtale hos din leder, hvis du har udtalt dig kritisk om din arbejdsplads i en avis eller på de sociale medier. Og nej, din leder kan ikke kræve, at du har rejst kritikken i MED først, og du skal i særdeleshed ikke bede om lov til at stille op til et interview.
Du skal bare overholde nogle enkle regler: Du skal gøre det klart, at du udtaler dig på egne og ikke på arbejdspladsens vegne. Du må ikke viderebringe fortrolige og personfølsomme oplysninger – og så må du ikke benytte vendinger, der i urimelig grad er udskældende, hånende eller latterliggørende over for din arbejdsgiver eller andre.
Ombudsmanden har efterhånden mange gange gennem de forløbne år slået fast, at offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed, og at arbejdsgiverne ikke på nogen måde må prøve at begrænse den eller straffe folk for at have brugt den. Det står også sort på hvidt i vejledningen om offentlige ansattes ytringsfrihed fra 2016
Det ændrer ikke på, at det jævnligt løber af med ledere og politikere, som ikke kan lide skrammer i lakken. Det så vi så sent som under Anna Mee Allerslev sagen, hvor overborgmester Frank Jensen prøvede at gå efter de ansatte, der havde lækket papirer om bryllupslejemålet på rådhuset. Det fik samme Jensen i øvrigt en røffel for af Ombudsmanden. Overborgmesteren havde åbenbart glemt, at offentlige ansatte også har en såkaldt meddeleret. Det betyder, at offentlige ansatte, ledere og medarbejdere, har ret til at give pressen og andre eksterne parter oplysninger i tilfælde, hvor der kan være spørgsmål om ulovlig forvaltning og anden uredelighed i den offentlige forvaltning.
Der er desværre masser af andre sager, som vi ikke hører om. Det er de sager, hvor offentlige arbejdspladser mangler viden om de regler, der gælder om offentligt ansattes ytringsfrihed, og hvor lederne giver deres ansatte mundkurv på. Det er også de sager, hvor kritiske medarbejdere får at vide, at de er kværulerende og usamarbejdsvillige.
De sager sætter ytringsfriheden under pres. Og det er skidt for demokratiet både på arbejdspladserne og i samfundet. Derfor skal vi støtte hinanden i at kræve, at arbejdsgiverne fra kælder til kvist sikrer en åben, fordomsfri og demokratisk debat på alle offentlige arbejdspladser – og opfordre alle både ledere og medarbejdere til at turde tale højt og tage ytringsfriheden tilbage. Der skal nemlig, som det står sort på hvidt i vejledningen om offentlige ansattes ytringsfrihed, være nultolerance overfor alle, der angriber ytringsfriheden - også i den offentlige sektor.