Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
Anti-mobning
Alle københavnske skoler og fritidsinstitutioner skal gøre en indsats mod mobning, har Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttet. For mens mange af byens institutioner og skoler har sat fokus på elevernes trivsel og samvær, har kun 16% af dem en egentlig anti-mobningspolitik.
Derfor planlægger Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen en række initiativer mod mobning, såsom at opfordre skoler og institutioner til at inddrage forældrene i højere grad, udarbejde undersøgelsesmateriale til at kortlægge mobning og trivsel blandt børnene, kvalificere personalet til at forebygge og håndtere mobbesituationer, udarbejde idé- og inspirationsmateriale til klasseundervisning og aktiviteter i institutionerne, sætte fokus på mobning og trivsel i forbindelse med elevråd og elevsikkerhedsudvalg og i sidste ende sætte mobning i perspektiv i forhold til de sociale, adfærds- og trivselsmæssige problemstillinger, der i øvrigt arbejdes med i skole og institution. Initiativerne skal evalueres efter to år.
Bedre modersmålsundervisning i København
Københavns Kommune har ikke alene besluttet at fastholde modersmålsundervisningen, Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil også styrke og forbedre den. Det skal ske ved at alle modersmålslærerne får en dansk læreruddannelse, og at de får den nødvendige efteruddannelse.
»Vi har også besluttet entydigt at rette modersmålsundervisningen mod den situation, de tosprogede elever er i som minoritetsborgere i Danmark for at styrke deres selvværd og identitet og således fremme integrationen«, siger uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard.
Det tredje trin i planen er, at modersmålsundervisningens resultater skal værdsættes. På 8.-10. klassetrin ligger undervisningen i Ungdomsskolens regi og eleverne får her et »diplom« på, at de har deltaget i undervisningen, og hvilke resultater de har opnået. Forslaget er sendt til høring i en række råd og udvalg, og det er hensigten, at den nye ordning skal træde i kraft ved skolestarten i august.
Højt afkast i PBU
Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger, PBU, fik i 2002 et afkast på 3,9 pct. før skat. Dermed placerer PBU sig for andet år i træk blandt de pensionsordninger, der giver det højeste afkast. Også på andre økonomiske nøgletal har PBU fastholdt den positive udvikling. Pensionskassen opnåede i 2001 en omkostningsbesparelse på 25 pct. Det lave omkostningsniveau er fastholdt i 2002, hvor pensionskassens omkostninger fortsat ligger på 3,6 pct. af indbetalingerne.
Et børneministerium kan sikre barnets rettigheder, mener børneforsker, ph.d. Lis Nielsen, der blandt andet er forfatter til bogen ’Skilsmissens børn’.
»Som loven er indrettet i dag, har barnets ord i sager vedrørende samkvemsret først afgørende betydning efter, at barnet er fyldt 12 år, selvom børnesagkyndige i de senere år har vurderet, at denne aldersgrænse ikke er tidssvarende. Børn høres ikke, for forældrenes rettigheder går forud.
FNs Børnekonvention er ikke for alvor implementeret i det danske samfund, og spørgsmålet er også, hvorvidt det juridiske system er i stand til at løse disse problemer. Måske er det hele mere et spørgsmål om etik; at man begynder at forholde sig etisk i dialogen med børn uanset deres alder«, siger hun og spørger om ikke tiden er inde til at oprette et egentligt børneministerium eller at vi i hvert fald får en børneminister.