Misbrugstjæleromsorgen fra barnet
Småbørn tagerskade af misbrug i familien – uanset ommisbrugethandler omårgangsrødvin,øleller hash. København har fået et tilbud til familier med børn under fem år, hvor småbørnsfamilier kan få hjælp til at bearbejde en svær tid og reparere pårelationen. Og behandlerneopfordrer til, at pædagoger i daginstitutionerskal vove den svære samtale om, hvad misbrug gør ved børn, så familien kan få hjælp.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
De forældre, der tager imod tilbuddet fra Familieværkstedet, er meget forskellige. Der er veluddannede forældre, dervirker ressourcestærke, og så er der udsatte familier, der har meget mere atslåsmed end misbrug.
Forældrene finderdoghurtigtud af, at de har rigtig meget til fælles, fortællerfamiliebehandlerog pædagogSachaLarsen:
”De kigger lidt på hinanden, når de første gang er til gruppeundervisning. Menså er der en,derbryderisen ogfortællerom, hvor frygteligt det var, da hun netop havde født, og manden komberusetind påsygehusetog lavede en scene foran allesygeplejerskerneog deandremødre. Så opstår genkendelsen ogfølelsenaf at forstå hinanden– uanset om man kommer fra helt forskellige sociale lag,”fortællerSachaLarsen.
Misbrugeren fik opmærksomheden
Familieværkstedet tager imod familier med børn op til fem år,og det er børnene, der er i centrumfor indsatsen.
”I familier medmisbrug, fårmisbrugetdetfokus, som barnetskullehavehaft. Det gælder også,selvom det kuner den eneforælder, der hardrukket eller taget stoffer.For så har den anden forælderhaftsåmegetenergi bundet op påpartneren,at derikkeharværetfokusnok påbarnet,” siger SachaLarsen, der flere gangehar fået fortællingen om, hvordan forælderenhar været nødt tilat lade barnet ligge og græde alene frem for at tage det op.Eller forældre der ikke har kunnet være følelsesmæssigt tilgængelige i deres forsøg på at skærme barnet mod den uro og konflikt,der har været i familien.
”De harstået ivalget mellem at inddrage barnet i envoldsomalkoholiseretscene elleratskånedet ved at lade det ligge. Detmedførerenfølelseafskamogskyld,nårde er på den anden sideaf misbruget, eller når de er gået fra misbrugeren,”sigerSachaLarsen.
Erkendelsen af misbruget
Familien skal helst være på den anden side af et misbrug eller være i misbrugsbehandling for at starte i Familieværkstedet.
”Men vi har også en gruppe enlige forældre, især mødre, som har forladt den misbrugende forælder. De opsøgerellervisiteres tilFamilieværkstedet for at få hjælp til at forstå, hvordanden anden forældersmisbrug har påvirket både barnet og dem selv og deres forældreskab”, fortæller Sacha Larsen.
Det kan være svært at vurdere,hvornår der er tale om et forbrug,og hvornår der er tale om et misbrug.
”Mange forældre er afvisende overfor,at de har et misbrug. Men det,vi kan tale om, er,at deres ”forbrug” af alkohol, hash eller stoffer påvirker deres forældreevne. Mange forældre siger fx,at de jo kun ryger hash eller drikker,når barnet sover. Men hvis man har et misbrug, er det enhel cyklus,der går i gang. Det handlerfor barnet ikke kun om det tidsrum,hvor far eller mor drikker. Det starter allerede ved den første trang,hvor man mister fokus på barnet, herefter kommer rusen,hvor man bliver ustabil og utilgængelig,og herefter kommer tømmermændene dagen efter, hvor man er træt og uoplagt.Man fremstår ustabil og usammenhængende i sin indre sindstilstand i alle tre faser, ogdétmærker barnet,”siger Sacha Larsen.
Pas påde nemme børn
Erfaringen hos behandlerne i Familieværkstedet er, at børn i familier med misbrug meget tidligt i deres livlærerat tage ansvar for sig selv.Det kan forveksles med, at det er nemme og velfungerende børn.
”Børnenefornemmer, at de voksneikke er i stand til at passe på dem, fordi deikke er ifølelsesmæssig kontakt med demeller er optaget af deres indbyrdes konflikter og mistillid til hinanden,” siger Sacha Larsen.
Når et barn tidligt får erfaringermed ikke at blive set eller hørt, vil det typiskbegynde at tage ansvar for sig selv, og det vilikke have forventninger til voksne om at kunne få hjælp.
”Når børn er meget små,ses det ikke altid så tydeligt,menettegnkanfxvære, atbarnet har et meget stort kontrolbehov, og at det eksempelvisikkevilgive sig hen til en voksen. Det kan være et af de børn, derkan alting selv, og somikke efterspørger hjælp, trøst og omsorg fra voksne. Det er børn,somvuggestuen eller børnehavenfejlagtigtkankomme til at opfatte som nemme børn, fordi de ikke gør krav på de voksnes opmærksomhed,” sigerSacha Larsen.
Det er derforet vigtigtopmærksomhedspunkt for pædagoger i daginstitutioner.
”Vi møder mange børn,der af deres daginstitution beskrives som velfungerende og i fin trivsel, menhvor vi ser, atnoget af det,de kan, er at tage lederskab. Det lederskab som deres forældre faktisk skal tage for dem. Og det er i høj grad noget af det,vi arbejder med. Både børnog forældre skal lære, hvem deter, der tager lederskab og ansvar,”siger Sacha Larsen.
Ikke behandling, men kursus
Familieværkstedet tilbyder intensive forløb på tre måneder.Overskriftener ikke behandling menkursus.
”Determeget bevidst,at det hedder etkursusforløb, det ermindreklientiserendeat komme som kursist, og vores måler jo netop, atforældreneaktivtskalgåind og tage ansvarfor forløbetog gerne lære noget,” sigerSachaLarsen.
Forløbet er intensivt, fordi det fordrer, atforældrenemøderop tregange om ugeni de tre måneder. En gang til børneaftale, en gang til forældreaftalehvorfokus er påforældrerollenog en gang til gruppeaftale.
”Det kanlydesomen stormundfuld, menvi er meget fleksible, så man rent faktisk er i stand til at passe et arbejdevedsidenaf. Og voreserfaring er, at forløbet rykker, fordi det netop er så intensivt. Vi får hurtigt en tæt relation til familierne,hvilket gør, at opstartsfasen ikke bliver så lang,og familierne hurtigt får tillid til os,” sigerSachaLarsen.
De fire F’er
Familiernehar forskelligebehov. Men der er nogle nøglepunkter, der arbejdes med gennem forløbet,somFamilieværkstedetkalder de fire F’er; Familiens hverdag, familiens historie, familiens udfordringer og familiens sammenhold.
”Vi arbejder med hverdagen, og vi arbejder med at skabe struktur, fordet er meget ofte noget af det, der mangler. Faste sengetider for børnene, faste måltider, dagens små ritualer. Det gør verden overskuelig ogskaber tryghed,” fortællerSachaLarsen.
Familiens konfliktniveau ertypisket vigtigt tema. Detkan være iforhold til eks-partneren, hvor der kan værestorekonflikteromblandtandetsamværet. Men der kan også være tale om konflikter iforholdtil andre medlemmeraffamilieni bredere forstandsomfxbarnetsbedsteforældre.
”Og så arbejder vi medLivshistorien. Det kan være vigtigtat reflektere over, hvad man bringer med sig fra sin egen barndom,og hvordan det har indflydelsepå, hvor maner i dag,” sigerSachaLarsen, der understreger, at der arbejdes fremadrettet:
”Det handler om at finde ud af, hvor ressourcerne er. Hvilkemenneskeriforældrenes og barnets liv yderstøtteog opbakning. Kort sagt,hvem kan mansøge til, når noget er svært. ”
Der arbejdes også med,hvordan forældrene kan tale med deres børn om misbruget. Hvilke ord mankanbrugeover forsmå børn,og hvordanmankan fortælle denfælles historie til barnet.
Forældre og børn lærer at legefor at finde hinanden
Børneaftalenhandler om relationen mellem forælder og barn.
”Vi erinspireretaf denterapeutiskemetode, der hedder Theraplay.Det går, meget forenklet,ud på, at vi somkonsulentersætter lege i gang, hvor mor eller far leger noglelege med barnet, hvor de dels arbejder med tilknytningenog samspillet, og hvor barnet lærer,at deter den voksne, der leder og fører an,”sigerSachaLarsen, som selv kanbliveheltbetagetover, hvoreffektivtdet er.
”Vi har setstoreforandringer.Jeg kanisærhuske en mor, der kommed en treårig, der var ekstremt afvisendeover for hende,og somfx nægtede at holdei hånden. Barnet var meget anspændt og meget hyper; det nærmest kravlede på væggene. Hen mod slutningen afforløbet, mødtevi et barn, som var iro med sig selv, ogsomtil sidst i forløbet turde at give mere slip på sit kontrolbehov, oggive sig hen tilsin mor. Moren kunne faktisk sidde med barnet i armene,somom det var en baby, og detvar rigtig godt for de to, fordi morenhavde misset dennære kontakt i de førstemånederaf barnets livpågrund af farens misbrug,somfyldte alting.”
Gråzonebørnene
Familieværkstedetvisiterer selv.Det betyder, at de både modtager familier, der ”skal”, fordi de har fået pålægaf socialforvaltningen, og familier der henvender sig udenom detsociale system, fordi de kan mærke,at de har brug forhjælp.
”Det er oftesundhedsplejerskereller pædagoger, der råder forældrene til at få hjælp til deres børn, og som kan fortælle, at vi eksisterer, ”fortællerSachaLarsen, der understreger,at deter meget velkomment.
”Jotidligerei barnets liv man kan gribe ind, destomereog bedrekan barnet hjælpes. Detsocialesystem opdager jo ikke nødvendigvis debørn, der har brug for hjælp.Der kan være tale om såkaldtpæneselvforsørgende forældre, og der kan være tale omex-partnere til misbrugere, hvor relationen er startet heltskævt. De har brug for,at frontpersonaletude ved børnenefår øje på problemerne og tør konfrontere dem,” sigerSachaLarsen.
Tag den svære samtale
Hunved,at det kan være en svær samtale at tage, også fordi mansom professionel nødigvilødelægge relationen til forældrene.
”Men den er nødvendig. Og manbehøver jo ikke starte med atbeskyldefolkforat være alkoholikere. Man kan sige, at man er bekymret for barnet, og at der er noget i hans ellerhendes adfærd, der minderom det, man ser i familier,hvor misbrug fylder for meget,og hvad de så tænker omdet. Så kan detvære,at de siger, at de joførst drikkerellerryger hash, når barnet sover. Såkan man sige, atman ved,at det alligevelerskadeligt, og om de ikke har lysttilattale med os,” sigerSachaLarsen.
Erfaringen er, at det kan være en lettere indgang for forældrene, fordikurset har fokus på barnet frem for misbruget.
”Mangeaf disseforældre lider typisk af stor skyld og skamog af bekymring for barnet. Det kanvi arbejde med her.”
Panelkrybere ogsprællere
Børn i familier med misbrug opfører sig ikke ens. Men et fællestræk er, at de ofte tager lederskabet for sig selv, og at de stoler meget lidt på voksne,fortællerSachaLarsen.
”Mange af børnene er højspændte. Dehar kropslig uro, ognogle gange klatrerde nærmestpå væggene. Men der er også panelkryberne; de børn der samarbejderog tilpasser sigalt for meget, og somumiddelbartkan virkevelfungerende.
”Derfor er det supervigtigt, at man som professionel reagerer, hvisman oplever,at der er problemermed misbrug i en familie. For selv ombørnenevirker upåfaldende, tager de skade. Og det er mindst lige så bekymrende, når de over-samarbejder, som når deudadreagerer,” sigerSachaLarsen.
Hvor, hvem og hvordan
Familieværkstedet er tilbud tilfamilier med børn i alderen 0-5 år og gravide,som har oplevet problemer med alkohol, hash eller andre stoffer. Familieværkstedettilbyder et kursusforløb på 14 uger, hvor familier med børn i alderen 0-5 år og gravide får støtte og redskaber til bedre at klare hverdagen.Adressen er Vestergade4iindre København.
Familieværkstedet samarbejder med DeDrikkerDerhjemme, Center for Rusmiddelbehandling København og TUBA i projektet: Tæt på børn og unge i familier med rusmiddelproblemer.
Medarbejdere i Familieværkstedet er familiekonsulenterneSachaLarsen og Lone Kjærsholt.De har begge pædagogisk baggrund.PsykologDiana Kløvedaler tilknyttet på deltid
Familieværkstedet visiterer selv. Det vil sige, at man kan benytte tilbuddet anonymt og uden henvisning. Man kontakter Familieværkstedet via mail:familievaerkstedet@sof.kk.dkeller telefon29 43 26 06.Læs mere påwww.familievaerkstedet.kk.dk