”Har jeg ikke mødt dig på den lukkede?”
Mennesker, der har personlige erfaringer med det psykiatriske system, har en anden forståelse for borgere på fx socialpsykiatriske bosteder og bliver mødt med en anden tillid. Derfor kan de være værdifulde medarbejdere isocialpsykiatrien,siger Christina Færch, udviklingskonsulent i Socialpsykiatrisk Center Nordvest.
Tekst: Hedda Maj Jensen
Medarbejdere med brugererfaringer ikke et nyt fænomen. Det bliverallerede i stor stilbrugtinden forbehandlingspsykiatrien. Det erdogstadig nytisocialpsykiatrien, hvor deri Københavns Kommunekun er ansat få medarbejdere med brugererfaring som forudsætning for ansættelsen - herunderChristina Færch.
Det erChristina Færch, der harstartet”TeamMod på livet”,hvor frivillige med egne erfaringer frapsykiatri eller socialpsykiatriarbejderud fra konceptet ”peer-to-peer” eller ”peer-støtte”. Debesøgerbotilbud i Center Nordvest med henblik på at støtte beboerne i at komme viderei livetog ud af ensomheden.
Flere af de frivillige peer-støtter, som tager ud til bostederne,er uddannede pædagoger, og det frivillige arbejde fungererifølge Christina Færchderfor også som en træningsbane i forhold til at komme i ordinær beskæftigelse.
”Når vi kommer ud til beboerne,fungerer visom inspiration, men vi er også etspejl. Et spejl som går begge veje.Man kan se noget af sig selv i hinanden. Der er ensærlig kontakt, enligeværdighedog tillidmellem de frivillige og beboerne, fordi de har nogle ting til fælles. Og det,de har til fælles,skaber et særligt rum,hvor man er mindre på vagt, og hvor man tør være sig selv.Beboerne siger selv, at de fortæller ting til os, som de ikke siger til personalet, fordi vi lytter på en anden måde,” fortæller Christina Færch.
Positiv modtagelse
Christina Færch var i starten bange for, hvordan de frivillige ville blive modtaget af de øvrige medarbejderepå bostederne,og om de ville blive nødt til at snige sig rundt langs murene.Hendesbange anelser blevdoggjort til skamme.
”Medarbejdernesyntes, at det var en rigtig god ide og kunne hurtigt se,at der var et behov for det, som de frivillige kunne tilbyde. Der var én,som sagde til mig:Jeg bliver ofte mødt med:”Det kan du sagtens sige, du har ikkeprøvet det selv-men det kan de ikke sige til jer”.Medarbejderne på bostedernekan godt se, at vi kan noget andet, og der er ingen, som har opfattet det som en trussel mod deres job eller lignende.Vigørdet også i al ydmyghed, for vikan godt se,at de også gør et kæmpe stykke arbejde for en gruppe, som har det rigtig svært,”sigerChristina Færch
Christina Færch ønsker derfor,at medarbejdere med brugererfaringkommer til at blive brugt mere isocialpsykiatrienifremtiden og hun peger på både psykiatrien og det regionale tilbudOrion, som har ansatflere såkaldte recovery mentorerellerrelationsmedarbejderemed brugererfaring.
Stigmatiserendeeller kompetenceudviklende
Christina Færch er klar over, at der er en risiko ved det fokus, der er påpeer-støtternestidligere vanskeligheder.
”Det kan væremedvirkende til, at destigmatiseres yderligere enten afdem selv eller af samfundet,ogder er ogsårisiko for,at defastholdes i en sygdomsidentitet,” siger Christina Færch, som dog mener, at det derforer endnu vigtigere at sepådet som en ressource, som ikke skal holdes hemmeligt,og som rent faktisk burde give anciennitet på linje med så meget anden erfaring.
”Vi er mennesker, vi er ikke diagnoser, og det,der har været en klods om benet, kan vise sig at være anvendeligt. Selvfølgelig er det ikke sådan, at der så ikke er udfordringer længere, eller at man ikke kan blive syg igen. Men vihar alle udfordringer,og vikan alle blive syge.Jeg ønskerat skabeetrum,hvor der kan foregå en bevægelse. Succesen er ikke nødvendigvis,at man får et job på ordinære vilkår, men atman har lyst til at tage ansvar. Atman kan flytte sig og ændre på sit livog føler,at livet har en værdi,”siger Christina Færch.
Interview med en medarbejder med brugererfaring:
”Kald mig bare skrupskør”
Fra pædagog, souschef og daginstitutionsleder til depression, angst og psykose på lukket afdeling. Casper Rasmussens liv tog en drastisk drejning, da hans kæreste blev psykisk syg og forsøgte at tage sit eget liv.
I dagseksår senere er Casper Rasmussen ligeglad med, hvad andre kalder ham. Selv kalder han sig skrupskør. Hans brugererfaringer fra sygdom og psykiatri vil altid være med ham, men han har lært at bruge dem til noget konstruktivt i peer-støtte arbejdet hos Team mod på livet.
Tekst : Hedda Maj Jensen
Casper Rasmussen har et mylder af gode ideer og vil gerne arbejde. Det, han i dag skal have hjælp til, er at holde lidt igen, så han ikke får gang i så mange projekter, at han knækker. Han er i ressourceforløb og har taget efteruddannelsen ”MB-forløbet”. En uddannelse for fagfolk med en pædagogisk-, social- eller sundhedsfaglig uddannelse, som samtidig har personlige erfaringer med psykisk sygdom og sårbarhed.Han fungerer lige nubåde som peer-støtte medarbejder under ”Team Mod På Livet” ogarbejder iaktivitets- og samværstilbuddet ”Café Vigør”.
Da Casper Rasmussen startede på MB-forløbet, som han fik bevilget af kommunen, følte han ikke i første omgang, at hans faglighed som pædagog kunne komme i anvendelse. Han havde haft en faglig stolthed i arbejdet med børn idagtilbudoghavdeværet god til det administrative omkring institutionens drift, men vidste ingenting om for eksempel social recovery.
”I starten tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne have haft en fortid som postbud, men så fandt jeg ud af, at jeg sagtens kunne bruge mine pædagogiske kompetencer i det socialpsykiatriske arbejde. Ikke mindst mine egne sociale kompetencer og medmenneskelighed, som er en vigtig del af alt pædagogisk arbejde” siger Casper Rasmussen.
Fælles forståelse
Casper Rasmussen mener, at det vigtigste,mansom medarbejder med brugererfaringkan tilbyde, er den fælles forståelse med de borgere, man er i kontakt med.
”Der er nogle temaer, som går igen, selv om man ikke har haft præcis de samme oplevelser. Det kan være eksempelvis være indlæggelse, medicinering og ensomhed,” siger Casper Rasmussen.
I Socialpsykiatrisk Center NV, hvor både Team Mod På Livet og Café Vigør har til huse, føler Casper Rasmussen for første gang, at han kan være helt åben om, hvem han er, og hvad han har oplevet. Noget han håber, der vil være plads til på andre arbejdspladser også.
”Der er meget stigmatisering i samfundet, og det er ikke alle steder, jeg har lyst til at fortælle min historie, for der kan godt være folk, der tror, man bare er doven. Hvis der bliver slået en pædagogisk stilling op til en medarbejder med brugererfaring, vil jeg gerne arbejde 15-20 timer i et fleksjob på et bosted, alt efter hvad jeg kan holde til. Hvis jobbet er slået op, må det også være et sted, som er indstillet på, at jeg har en historie med mig. Det er vigtigt for mig, at der er plads til at være åben og ærlig,” siger Casper Rasmussen.
MB forløbet – Medarbejder med Brugererfaring
MB forløbet er en efteruddannelse for fagfolk med en pædagogisk-, social– eller sundhedsfaglig uddannelse
og samtidig har personlige erfaringer med psykisk sygdom og sårbarhed.
Kommunerne har mulighed for at købe en plads til fagpersoner med brugererfaring. Læs mere på www.mbforløbet.dk
”Beentheredonethat”
Videns- og kompetencecenter Frinovaersom’Team mod på livet’del afSocialpsykiatriskCenter Nordvest ogsamarbejdermed psykiatrien. De har lavet et postkort, som man får udleveret, hvis man kommer til psykiatrisk skadestue og bliver afvist, eller når man bliver udskrevet fra psykiatrisk afdeling.På postkortetstår der, at hvis man kunne tænke sig at tale med en, der har stået i sammesituation, så kan man henvende sig til teamet.
ProjektPeer-støtte i Region H
Region Hovedstadens psykiatri og kommunerne København, Helsingør og Rudersdal ansætter nu tidligere brugere af psykiatrien.Minimum 12 peer-støttemedarbejdereskali de næste tre årmed udgangspunkt i egne erfaringer hjælpe andre borgere med at genskabe hverdagen efter psykisk sygdom.Det sker som en del af satspuljeprojektet ”Peer-støtte i den sammenhængende recovery-indsats for mennesker med psykiske lidelser”– i daglig tale kaldetPeer-støtte i Region Hovedstaden.Derudover udbydesPeer-uddannelsentil alle ansættelsessteder hos projektets partnerne samt andreinteresserede.Læs mere på:www.peerstoette.dk
Frivillig i Team mod på livet?
Har duegneerfaringer, som du er klar til at bringe i spil,når det giver mening for dem, du møder i ditarbejde? Og er du modig nok til at løbe risikoen for også selv at flytte dig i din egen proces?Hvis du kan svare ja, så skriv tilteammodpaalivet@sof.kk.dkLæs mere på:www.teammodpaalivet.dk