Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Børn spørges
U&U har besluttet at ikke kun forældre, men også børn på fritidshjem og KKFO'er skal høres i en tilfredshedsundersøgelse. Et indtryk af tilfredsheden med de pædagogiske tilbud i fritidsinstitutionerne er svært at hvis man går uden om børnene, som jo er de egentlige brugere, mener borgmester Per Bregengaard. Undersøgelsen er et led i Borgerrepræsentationens ønsker om at der i højere grad måles og stilles resultatkrav som grundlag for at vedtage budgetter. Desuden ligger der en beslutning om, at der skal laves kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske dagtilbud. De overordnede rammer for dette arbejde er at der skal være sammenhæng mellem økonomi og mål.
Lektor i strafferet Jørn Vestergaard retter i Politiken en skarp kritik af ungdomssanktionen, som trådte i kraft sommeren 2001. Ca. 150 unge er blevet dømt efter dommen til »struktureret, kontrolleret socialpædagogisk behandling«.
Evalueringer af ordningen viser at det er svært at motivere de unge, som opfatter det lange forløb som en straf fremfor et tilbud. Jørn Vestergaard har lavet sin egen evaluering, og han finder sanktionen unødig barsk. De unge kan få en dom på to års behandling for det samme som unge over 18 år får nogle måneders fængsel for, skriver dagbladet.
Københavnerhåndbog i ny version
Hvor skriver du børnene op til en dagsinstitution, hvor får du nyt sygesikringsbevis, hvor kan du tjekke badevandsudsigten, og hvem ringer du til, hvis du ser en rotte i gården? Det kan du få svar på Københavns Kommunes nye Servicehåndbog 2004-2005.
Håndbogen er netop udsendt til alle husstande, kontorer og butikker i kommunen, i alt 355.000 eksemplarer. Bogen skal gøre det lettere for københavnere og virksomheder at finde vej til de forskellige instanser i Københavns Kommune, og den beskriver mere end 150 af kommunens servicetilbud samt en række tilbud som varetages af andre offentlige instanser. Bl.a. udstedelse af pas og kørekort. Håndbog fortæller også om byens styre og udvalg med en oversigt over Borgerrepræsentationens medlemmer.
Den kan bestilles hos Københavner Information på tlf. 33 66 66 33 eller på www.kk.dk. Håndbogen kan også hentes på biblioteket, og (indtil den 13. februar) på byens posthuse.
Grænse for fattigdom
Dansk Socialrådgiverforening, Rådet for Socialt Udsatte, Red Barnet, Kirkens Korshær og Frelsens Hær er blandt dem, der ønsker en officiel fattigdomsgrænse indført i Danmark. Tidligere har kontanthjælpen sat en uformel bundgrænse for, hvad samfundet accepterer, at mennesker lever for. Den grænse skrider med forringelserne i de sociale ydelser. Socialministeren mener, at en fattigdomsgrænse skaber mere forvirring end handling.
Store kommuner bedst til svage borgere
Opgaver, der løses centralt i kommunerne, som fx aktivering af kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengesager, revalidering og førtidspension, løses bedst i store kommuner, viser en undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, SFI. Kommuner med omkring 50.000 indbyggere får med andre ord mest ud af bl.a. beskæftigelsesindsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere.
Det handler bl.a. om at det kræver en ret stor organisation at oparbejde viden og procedurer på hvert enkelt område og at have sagsbehandlere med forskellige uddannelser. Som betyder noget for effekten af indsatserne.
Til gengæld er kommunestørrelsen ikke særligt afgørende på områder, der er decentraliseret til de enkelte institutioner eller mindre regionale enheder. Som fx folkeskolen.Socialforskningsinstituttets analyse er lavet for Strukturkommissionen.
Forringelser af arbejdsmiljøindsats
Med vedtagelsen af arbejdsmiljøreform er der lagt op til forringelser i den forebyggende arbejdsmiljøindsats. I løbet af de næste syv år skal alle virksomheder ved en såkaldt screening have efterset deres arbejdsmiljø. Derefter vil Arbejdstilsynet kun komme på besøg én gang hvert tredje år. Det rammer den forebyggende indsats, og det kan få alvorlige konsekvenser for problemer som kræver en lang og bevidst indsats, hvis der skal ske forbedringer.
Indtil nu har private og offentlige virksomheder med samlet over en million medarbejdere været tilknyttet BST, dvs at de virksomheder har kunnet få ekspertbistand i at forebygge arbejdsmiljøproblemer. Og den samfundsmæssige gevinst her er meget stor med bl.a. langt mindre sygefravær. Den nye lov betyder at virksomhederne først skal søge rådgivning, når de står med et problem og skaden er sket.