Det kan blive dyrt, hvis du ikke melder din arbejdsskade
Falder du over et stykke legetøj på legepladsen og brækker benet, er det en arbejdsskade. Men det er også en arbejdsskade, hvis du falder over dine egne ben i personalestuen, eller hvis du vælter på cyklen og slår dig, mens du er på vej til et møde i arbejdstiden. Husk at anmelde; det kan få betydning både for dine kollegers sikkerhed og for din økonomi.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Det er vigtigt at anmelde arbejdsskader. Det kan være med til at forebygge, at det samme sker igen, fordi der kommer fokus på sikkerheden. Men det er også vigtigt at anmelde, fordi du kan have krav på erstatning.
Der er især to love, der kan have betydning, hvis man kommer til skade på jobbet.
Lov om arbejdsskadesikring kan give ret til erstatning, hvis man er kommet til skade på jobbet eller er blevet syg af sit job, og hvis man har fået varige mén, har mistet noget af sin arbejdsevne eller har haft udgifter til lægehenvist behandling.
Hvis nogen har skylden
Lov om erstatningsansvar kan udløse erstatning, hvis nogen bærer hele eller dele af ansvaret for ulykken. Knækker barnevognen fx sammen, mens du er på tur med børnene, så du får en skade i ryggen, kan skaden være omfattet af begge love. Det samme gælder, hvis du bliver kørt ned i trafikken på arbejdet.
Der kan være uheld, som udløser en erstatning ud fra Lov om Arbejdsskadesikring, men ikke fra Erstatningsansvarsloven og omvendt, og der kan være situationer, hvor du er berettiget til erstatning efter begge lovgivninger.
Er der tale om vold i forbindelse med arbejdet, er det muligt, at både Lov om arbejdsskadesikring og Lov om erstatningsansvar skal inddrages. Der er også en tredje lov, Lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser, der kan være relevant. Du opfordres derfor altid til at kontakte LFS hvis du har været udsat for vold.
Hvis uheldet rammer
- Kommer du selv eller din kollega til skade, så søg behandling. Det er vigtigt, at en læge har set skaden, og at den er dokumenteret.
- Dokumenter, hvad der er sket, og hvor det skete. I kan fx tage billeder med telefonen og skrive noter. Det kan blive vigtigt, at eventuelle vidner kan huske forløbet i detaljer.
- Inddrag din arbejdsmiljørepræsentant. Hun/han ved, hvad der skal gøres, og kender diverse tidsfrister.
- Kommer du ud for en ulykke, har din arbejdsgiver pligt til at anmelde din arbejdsskade. Hvis du har fået en sygdom på grund af dit arbejde, har din læge eller tandlæge pligt til at anmelde erhvervssygdommen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Hvis din arbejdsgiver eller din læge ikke anmelder ulykken eller sygdommen, kan du eller din fagforening selv anmelde den.
- Spørg LFS til råds om din sag. LFS tilbyder at bistå medlemmerne gennem arbejdsskadesager.