Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
OK 05
Af Elisabeth Lockert Lange
Mere i lønningsposen
Kravene til overenskomst 05 er sendt afsted efter diverse hovedbestyrelsesmøder, tillidsrepræsentantmøder og ikke mindst medlemsmøder.
Medlemsmøderne om krav til overenskomst 2005 viste i det store hele en tilslutning til de krav, som LFS’ hovedbestyrelse havde formuleret som oplæg. Ikke overraskende er hovedkravet generelle lønstigninger, som sikrer reallønsudviklingen for alle ansatte.
Samtidig er der et stort ønske om at erstatte aftalen om ny løn med en pulje til forhandlingerne om de enkelte overenskomster, som forhandles decentralt af enten fagforening eller institution. Puljen skal udgøre en mindre del af de aftalte lønstigninger for basispersonale (undtagen dagplejepædagoger og pædagogiske konsulenter), og størstedelen af forbedringerne for ledelsespersonale (plus dagplejepædagoger og pædagogiske konsulenter).
De områdeopdelte medlemsmøder om både de fælles krav og de særlige krav til overenskomstforhandlingerne fra hver enkelt faggruppe på hvert af fagforeningens tre områder løb af stabelen før sommerferien. Forud var gået forårets medlemsmøder om ny løn og andre lønmodeller, hvor medlemmerne bl.a. gav udtryk for at ville bevare den decentrale mulighed for lønforhandling (se LFS Nyt nr. 6/04)
Valgfrihed bevares som krav
De tre medlemsmøder fordelt på LFS’ tre områder, almen, special og dagplejen var ikke præget af hverken den helt store medlemsinteresse eller den helt store uenighed. Dog afskilte almenområdets møde sig ved at afvise det foreslåede krav om valgfrihed ud fra en centralt aftalt KTO-rammeaftale mellem ekstra lønstigning, ekstra pensionsindbetaling eller ekstra frihed. Da kravet blev fastholdt af de to øvrige områdemedlemsmøder, fastholdt hovedbestyrelsen at det fremsættes som et fælles KTO-krav (dvs det som skal forhandles af KTO, kommunale tjenestemænd og overenskomstansattes forhandlingsorganisation for alle deres organisationer).
På almenområdets medlemsmøde blev kravet om 35 timers arbejdsuge med fuld lønkompensation stemt ind, men det blev afvist på de to øvrige områders medlemsmøder og bliver derfor ikke fremsat som et fælles KTO-krav, valgte hovedbestyrelsen.
Derimod fremsættes som fælles KTO-krav, ud over den generelle lønstigning og valgfriheden, også at reguleringsordningen bevares men alene som generel regulering af lønnen i overenskomstperioden. Krav om indførelse af stedtillægsordning i geografiske områder med dyre leve- og boligomkostninger, en forhøjelse af ferieprocenten for alle og midler afsat til implementering af rammeaftalen om seniorpolitik fremsættes også som fælles KTO-krav.
Som fælleskrav for alle grupper i LFS stilles der som nævnt krav om en forhandlingspulje som afløser for aftalen om ny løn. Puljen skal eventuelt kunne suppleres med et lokalt »råderum«, og ved uløselig enighed skal den udmøntes som et ensartet beløb til alle ansatte efter senest seks måneder.
Faggrupperne bestemmer selv, hvilke krav der skal stilles for netop deres område, og det besluttede den enkelte faggruppe på medlemsmødet. I centrum stod naturligt nok lønstigninger, primært højere grundløn for alle grupperne. For pædagoger på dagområdet og på specialområdet derudover også skal-bestemmelse om tid til andet arbejde, for medhjælpere på dagområdet tidligere pensionsopsparing, mens ikkeuddannede klubassistenter skal overgå til ansættelse og overenskomst som klubassistenter. Dagplejeledere, souschefer og dagplejepædagoger kræver ud over højere løn desuden overenskomstsikret ret til at deltage i den målrettede diplomuddannelse uden lønafkortning, mens specialområdet – ud over lønstigninger – bl.a. ønsker arbejdstidsreglerne for 1. maj, grundlovsdag, juleaften og nytårsaften for pædagogisk personale på døgninstitutioner forbedret.