Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Husumparken
Af Elisabeth Lockert Lange
Demokrati i højsædet
En 25 km2 udvidelse og forbedringer af legepladshuset i Husumparken har givet langt større muligheder for stedets mange brugere.
Forrige mandag var Husumparkens legeplads genstand for festivitas og pæne ord fra Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard. Ca. 200 børn og voksne ville være med til at fejre at legepladshuset var blevet renoveret og udvidet med 25 km2. En begivenhed som måske ikke lyder af så meget, men som legepladsleder Vita Fischer forsikrer giver de mange brugere, både børnefamilier, institutioner og dagplejere, betragteligt udvidede muligheder.
Legehuset er blevet udvidet med først og fremmest et opholdsrum og et indendørs toilet med pusleplads (til når dagplejere eller børnefamilier kommer med helt små børn). Og udendørs med en ordentlig grill med en grillpavillon. I forvejen har legepladsen et computerrum, hvor børnene både spiller og går på nettet efter oplysninger, når de laver lektier.
I sin tale kom Bo Asmus Kjeldgaard ind på de visioner, holdninger og principper om demokrati, ansvar og hensyn, som legepladsen arbejder efter. Ud over talen blev legehuset fejret med en tryllekunstner, som blæste balloner til børnene og med en forfriskning. Og flere deltagere gav udtryk for stor tilfredshed med udvidelsen, som vil gøre det langt mere brugbart for børnefamilierne, fx kan de nu holde børnefødselsdag der.
Samarbejde og fællesskab
Husumparken har mange brugere, både børnehaver, fritidshjem, fritidsklub, børnefamilier og selvfølgelig enkeltbørn kommer jævnligt. De beskriver selv deres målgruppe fra 0 år til bedsteforældre, så legepladsen må siges at blive brugt bredt.
Husumparkens legeplads er da også et sted, som sætter demokrati, fællesskab og gensidig hensyntagen og respekt i højsædet.
»Det er vores målsætning, som vi også har beskrevet i årsplanen, at lære børnene samarbejde, fællesskab og de demokratiske principper. Vi kræver også af dem at de taler et ordentligt sprog til hinanden, og vi tolererer ikke mobning«, siger Vita Fischer, som oplever at børnene har respekt for stedet, måske netop fordi de så tydeligt viser hvor deres grænser går. Legepladsen satser meget på børnenes familier, og det har de velovervejede grunde til.
»Når forældrene er inddraget og involveret har de overblik over, hvem deres børn er venner med og de kommer i dialog med de andre familier. Det er vores erfaring at det er med til at forebygge indbrud og hærværk, som vi tidligere har haft en del af i området. Tidligere kom børnene alene og var mere anonyme, og forældrene var uvidende om hvad de lavede, indtil politiet måske en dag stod foran døren. Vi er med til at give familierne mulighed for at skabe et socialt netværk og fællesskab, og kendskabet mellem dem indbyrdes og mellem os og dem betyder meget, vi kan se at jo mere vi får inddraget forældrene, jo bedre er børnenes adfærd.« Planen er at bruge udvidelsen af legehuset netop til at familierne i endnu højere grad kan bruge de indendørs faciliteter og skabe netværk og venskaber på tværs.
Familiedage
Temaet demokrati er også et led i legepladsens integrationsarbejde. De holder familiedage hver anden søndag i sommerhalvåret og en søndag om måneden i vinterhalvåret. Der kan være kulturelle aktiviteter, musik og fælles danse, konkurrencer, grillning, alt sammen aktiviteter som legepladsen bruger til at få deres budskaber om respekt, fællesskab og demokratiske principper frem. De fortæller om udviklingen i demokratiet, og da de kalder temaet »fra tingsted til rådhus«, så skal naturligvis både tingstedet i Valby og Københavns Rådhus besøges.
»Det meste af det, vi modtager i samfundet, opfattes som en selvfølge. Vores pædagogik er at lære børnene hjælp til selvhjælp og give dem en oplevelse af, at de som alle andre skal være med og deltage i demokratiet for at tingene skal fungere.« Ud over dette laver de en masse andre aktiviteter, bl.a.ture til Frilandsmuseet, Nationalmuseet og Sporvejsmuseet.
Med det nye opholdrum med gode møbler i flere størrelser er der nu også langt bedre muligheder for indendørsaktiviteter som at tegne, male, sy, spille og lege. Ud over Vita Fischers lederstilling er der normeret en 20- timers stilling, men særlige vikarpenge har gjort det muligt i år at få en fleksjobber på 25 timer. Og det er vigtigt med gode folk, understreger hun, gode idéer kræver også ansatte til at udføre dem. Det kommer mangfoldigt tilbage – i hvert fald på længere sigt. Og resultatet af denne forbedring af legepladsen på det lange sigt glæder Vita Fischer sig til.