Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Jobsøgning
Af Elisabeth Lockert Lange
PÅ NETTET
»Lav en målsætning. Hvad vil jeg med denne periode og med mit liv. Hvad vil jeg have af uddannelse og kurser, og hvilken type arbejde og job. Mange skyder med spredehagl, men ingen kan det hele. Så vær målrettet.«
Lisbeth Ritter er uddannelseskonsulent og har selv prøvet både at blive ansat og fyret og tage en ny uddannelse, mens hun var arbejdsløs. Og der er mere end én måde at få nyt job på, understreger hun.
Opslag er den almindeligste vej til et nyt job, men bestemt ikke den eneste. Mange stillinger besættes uden opslag. Man kan søge uopfordret, man kan ringe, og man kan besøge institutionen. Man kan gå via Arbejdsformidlingen, AF, hvor alle nyledige siden 1. januar skal lægge deres cv ind på basen – gammelledige skal have gjort det inden den 30. juni. Man kan gå via vikarbureauer (og Lisbeth Ritter anbefaler, at man tager vikarjobs hellere end at man går ledig, de giver erfaringer). Man kan bruge sit netværk, fortælle alle man er i berøring med i foreninger, skoler, institutioner, at man er ledig og leder efter det og det type job. Og man kan bruge en periode til at afprøve noget helt andet fx at være selvstændig.
»Som jobsøgende er man nødt til at kunne gå på nettet. Det er her mange jobs findes nu, i AF, Ofir, Stepstone, Job-indeks og kommunernes egne jobbaser. Og I må effektivisere, ellers bruger I for meget tid på det. Find en pc, i AF, a-kassen eller på biblioteket og lær at bruge den«, siger Lisbeth Ritter og viser, hvordan man går ind på www.ni.dk, en base, som indeholder alle jobdatabaser i hele landet fra Ofir over dagblade og fagdatabaser til Arbejdsformidlingen. Hun klikker ind på AF, definerer søgekriterierne, og frem ruller en række pædagogiske jobs.
»Nogle databaser har en e-mailservice, hvor de sender dig det, du »beder« om. Det vil sige ud fra de søgekriterier, du vælger. Og det kræver ikke egen pc. Man kan oprette en gratis privat mailadresse fx hos hotmail eller ofir, og så kan man gå ind via biblioteket og tjekke.«
Cv’et
»Lav en logbog. Skriv absolut alt ned. Hvad du har søgt, ringet på, hvem du har talt med hvornår, fået svar på hvornår etc. Og skaf ro omkring det arbejde, det er at være jobsøgende, sørg for et skrivebord med kalender, noter osv, så alt er samlet.«
»Når opslaget er der, så ring. Brug det til både at få information og til at få lagt jeres navn. Spørg om ting som ikke besvares i annoncen, evt. om hvorfor den er ledig. Få mere at vide om hvilken type institution det er, og måske noget I kan bruge i ansøgningen. Og nævn i ansøgningen at I talte med den og den. Så bliver I ikke lagt i minusbunken i første omgang. Men faktisk ringer kun få ansøgere til institutionerne.«
Cv’et skal skrives i omvendt kronologisk rækkefølge. Så det nyeste og oftest mest relevante står først. Tag også fritidsinteresser, foreningsengagementer osv med. Man kan også have mere end ét cv – målrettet forskellige typer jobs.
»Tag også en uafsluttet husholdningsuddannelse og evner i sprog og edb med i ansøgningen, det er også relevant for institutionen. Og fritidsinteresser – skil jer ud fra de andre ansøgere. Og nævn i ansøgningen hvis I har været på besøg inden.«
Lisbeth Ritter nikker også ja til et spørgsmål om, hvorvidt man skal skrive, at man har børn. Hvis man er enlig mor, kan man tilføje noget om netværk.
Salgsbrev og samtale
Selve ansøgningen er salgsbrevet.
»Og det må ikke bære præg af at være et standardbrev. Det skal være rettet specielt til det job I søger, med hvilke faglige kvalifikationer og hvilke personlige kvalifikationer I kan tilbyde i forhold til netop dette job. Fortæl også hvorfor I søger jobbet.«
Lisbeth Ritter anbefaler, at man finder og bruger sine egne plusord snarere end dem, der står i stillingsopslaget. Undtagen hvis der er en særlig vending eller nogle ord i opslaget, som man kan genbruge slagfærdigt.
»Til jobsamtalen skal I være forberedt på hvad som helst. Nogle fortæller længe om institutionen og jobbet, mens andre forventer, at I taler. Hav en prioriteret præsentation af jer selv klar, hvem I er, jeres sidste job, jeres kvalifikationer og kompetencer, hvad I kan tilføre institutionen, og hvorfor de skal ansætte jer. Og gør det højt foran spejlet eller en god ven, så I kan se om det er prioriteret rigtigt, og hvor lang tid det tager«.
Kom ikke for sent, giv et godt håndtryk og hold øjenkontakt. Hav selvtillid og energi uden at være aggressiv. Sig ikke noget negativt om tidligere arbejdsgivere eller kolleger. Sørg for at dine gode sider kommer frem på en ærlig måde. Og efterlad et indtryk, så du altid kan komme tilbage, smæk ikke med døren, råder hun til.
»For du får aldrig en ny chance for at gøre et godt førstehåndsindtryk «.
Gode råd:
Ring til institutionen.
Hold din ansøgning på én side.
Hold dit cv på to sider.
Målret begge dele til netop det job du søger.
Begrund hvorfor du søger stillingen.
Lav et overskueligt cv i omvendt kronologisk rækkefølge.
Skriv en kort og præcis ansøgning og fremhæv kun de kompetencer, som er relevante for jobbet.
Forbered en kort præsentation af dig selv til samtalen.