Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ved Elisabeth Lockert Lange
Børn kokkererer
En ny kogebog inspirerer børn til at gå i køkkenet. »Børnenes kogebog « er skrevet af kok og ernærings- og husholdningsøkonom Katrine Klinken, og den kan bruges af børn fra ca. otte år og op. Voksne kan også blive inspireret af bogen, da den indeholder opskrifter på alt fra boller i karry til tyrkiske fladbrød. Bogen er illustreret med bl.a. trin for trin billeder, der står om maddage og generelle køkkentips herunder hygiejne og planlægning af madlavningen.
Sidstnævnte pædagogisk præsenteret ved hjælp af en tidslinje, for at få overblik over lørdagsmiddagen. Kogebogen sætter god kvalitet og børns madglæde i højsædet, og den kan både bruges i hjem, skole og fritidsinstitutioner, hvor børn laver mad som pædagogisk aktivitet.
Musik i kalvestalden
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har besluttet at indlede arbejdet med at indrette Den dobbelte Kalvehal i Brune Kødby til Musikskolen. Der er bevilget otte mio. kr. til at istandsætte huset og til det videre projekteringsarbejde.
Både Musikskolen og Billedskolen havde til huse i den tidligere Ryesgades Skole. Billedskolen flyttede derefter til Tvillingehallen i Kødbyen, mens Musikskolen fik midlertidige lokaler i det nedlagte Kommunehospital.
»Når Musikskolen til sin tid er kommet på plads i de gamle kalvestalde, har København fået det børnekulturcenter, som vi har set frem til, siden Teaterbutikken som den første af de børnekulturelle institutioner indtog en af de ledige bygninger i Kødbyen«, siger uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard.
Forbundet af Offentligt Ansattes hovedbestyrelse har bevilget 150.000 kr. til et projekt om rummelig dagpleje i Viborg Kommune. SL’s og BUPL’s forskning- og udviklingsfond har også bevilliget 150.000 kr. til projektet. Projektets formål er at kvalificere specialdagplejen med henblik på at forbedre den pædagogiske kvalitet, udvikle det pædagogiske-faglige miljø/ arbejdsmiljø samt ledelse og organisation.
Familiekurser
Socialministeriet har udgivet en pjece med erfaringer med familiekurser for familier med utilpassede børn. Flere kommuner har med succes brugt familiekurser til at genoprette familier og måske forebygge kriminalitet hos børn og unge.
Udviklingshæmmedes misbrug
Et nyt udviklingsprojekt skal over de næste godt to år arbejde med udvikling og tilpasning af behandlings- og forebyggelsesindsatsen på alkoholområdet. Målet er at få viden og erfaringer, der kan sikre udviklingshæmmede med alkoholproblemer lige adgang til behandling og at forbedre forebyggelsesindsatsen. Den overordnede projektkoordinering i projektet Udviklingshæmmede og misbrug varetages af Formidlingscenter Øst.
Udviklingsarbejdet finder sted i et mindre antal regionale udviklingsprojekter med deltagelse af fagpersoner fra det socialfaglige og det misbrugsfaglige felt.
Projektet har sin egen hjemmeside, og der udsendes projektnyhedsbrev med artikler og indlæg. Det første nummer er udkommet og kan læses på hjemmesiden www.fc-east.dk/misbrug (link ikke længere aktivt, red.)
Det elektroniske nyhedsbrev udsendes løbende efterhånden som der er opdateringer på hjemmesiden. Hvis du ønsker at modtage det, skal du tilmelde dig på hjemmesiden.
Efterlønnen fungerer
En ny analyse fra A-kassernes Samvirke viser, at efterlønsordningen i meget stor grad virker som den var tænkt ved ordningens start i 1979. Nemlig som et tilbud til de fysisk nedslidte på arbejdsmarkedet. 62 procent af efterlønsmodtagerne kommer fra LO-området – mens funktionærer, tjenestemænd, selvstændige og akademikere i meget mindre grad vælger efterlønnen. Kun tre procent af efterlønsmodtagerne er således akademikere.
»Tallene flugter med vores erfaringer i Offentligt Ansattes Arbejdsløshedskasse. Jo mere nedslidning jo før er folk interesseret i efterlønnen«, siger a-kassesekretær i Forbundet af Offentligt Ansatte Winnie Lindner.
»Der er ikke den store samfundsgevinst ved at foreslå ordningen afskaffet for eksempelvis akademikere. Lad dog efterlønnen være en reel rettighed, som folk kan føle sig trygge ved. Drejer sagen sig reelt om at få udvalgte grupper til at blive længere på arbejdsmarkedet, så kom dog i stedet med nogle konstruktive forslag. Det er påfaldende så travlt en række politikere og eksperter har med at diskutere efterløn – og man hører ikke et eneste pip om seniorordninger eller fleksible tilbagetrækningsmodeller.«