Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Støj på socialpædagogiske arbejdspladser:
Socialpædagoger som belastes af støj fra brugere på specialinstitutioner kan hente brugbar information og inspiration gennem et projekt fra BAR Social og Sundhed.
PROJEKT MED MULIGHEDER
Skrigende udviklingshæmmede og angste grædende psykisk syge mennesker, urolige råbende børn, larmende svært anbringelige unge.
Det er eksempler på grupper af brugere, som socialpædagoger på især specialinstitutioner har i deres varetægt -og er udsat for. Dertil kommer dårlige bygninger med lange efterklange.
Alt sammen er med til at skabe et stort arbejdsmiljøproblem på socialpædagogernes arbejdspladser: støj.
Dette store og langt hen af vejen temmeligt oversete arbejdsmiljøproblem har Branchearbejdsmiljørådet Social og Sundhed og BST Sjælland gjort noget ved. Et projekt med det hovedformål at få sat støj på dagsordenen specielt for socialpædagoger på specialinstitutioner over hele landet blev sat i gang sidste år af BAR Social og Sundhed. Og det er BST Sjælland som har gennemført det. Gennem dialogmøder over hele landet for socialpædagoger har bedriftssundhedstjenesten opsamlet erfaringer omkring støj.
Det er der kommet facts, erfaringer, eksempler, anvisninger, gode råd, muligheder og idéer ud af.
Det formidles alt sammen på skrift i form af en række pjecer. Erfaringerne ud fra en række cases fra »det virkelige liv« med muligheder til, hvordan man kan komme videre med problemerne. En pjece om Fakta om støj fortæller om høreskader, støjmålinger og meget andet. Og et idékatalog præsenterer en række muligheder til at arbejde videre med problemet. Det kan alt sammen hentes på BAR Sosus hjemmeside www.bar-sosu.dk(link er ikke længere aktivt, red.)
Baggrunden for projektet var en erkendelse af, at støj på de specialpædagogiske institutioner, i modsætning til på dagområdet, er et langt mere skjult og uerkendt problem. Nu er der sat fokus på støjen også inden for det socialpædagogiske område, for også her er det et arbejdsmiljøproblem, der belaster den enkelte, både bruger og ansatte, fysisk og psykisk.
Projektet blev gennemført i samarbejde med Københavns kommune, Amtsrådsforeningen, Forbundet af Offentligt Ansatte (repræsenteret ved LFS) og Socialpædagogernes Landsforbund. EL