Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Stjerneskuddet
Af Elisabeth Lockert Lange
FAMILIEGRUPPER GIVER SAMMENHÆNG
De færreste institutioner vælger at have familiegrupper med vuggestuebørn og børnehavebørn helt integrerede i hverdagen. Men der kan være mange fordele for børnene, mener de ansatte i Stjerneskuddet. Børnene lærer bl.a. at tage hensyn til hinanden og at være selvhjulpne.
At besøge Stjerneskuddet, en 0-6 års institution i Vanløse, er en rar om end umiddelbart lidt forvirrende oplevelse. Børn og voksne sidder ikke på stuerne eller ude på legepladsen, men bevæger sig ind og ud mellem hinanden og rummene.
Når det er sagt, skal det straks understreges, at en åben og glad stemning slår den besøgende i møde. Børnene får opmærksomhed og omsorg, og de voksne er nærværende og kærlige.
Stjerneskuddet rummer 68 børn. 24 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn. De er fordelt på to etager, med 12 vuggestuebørn og 22 børnehavebørn på hver etage. Hver af de to stuer på etagen er stue for seks vuggestuebørn og 11 børnehavebørn. Til hver etage er der tilknyttet seks voksne.
Helt fra starten i december 96 har institutionen været struktureret i familiegrupper. Børnehavebørn og vuggestuebørn er fuldt integrerede på hver etage, de færdes sammen hele dagen, de har aktiviteter fælles, tager på fælles ture, leger på tværs og spiser sammen.
»Vores princip er, at begge grupper skal profitere af det, og det gør de. De store lærer at tage hensyn og at sige fra på en anden måde til en ét-årig end til en fem-årig. Hvis de vil have en af de små ud af legen, snakker vi med dem om det. Beder dem mærke efter, hvad deres behov er lige nu, om det er ok, at den lille er der, eller om en voksen skal hjælpe dem«, fortæller pædagog Hanne Refsgaard Svendsen.
Pædagog Mia Dehs Nielsen indskyder:
»De små lærer også en masse, de bliver selvhjulpne, og det går stærk, når de starter her. Samtidig har vi også aldersopdelte aktiviteter, så både de store og de små får rum til at være sig selv.«
Souschef Else Sørensen supplerer:
»Tidligere legede børn jo netop med forskellige aldersgrupper og med stort udbytte. Men det er ikke så almindeligt nu, hvor de mest er sammen med deres egen aldersgruppe.«
Det spontane
Institutionen har funktionsopdelte rum, og børnene bevæger sig over det hele på etagerne, afhængigt af hvor legen og vennerne er. Det giver mange udfoldelsesmuligheder og mange udfordringer. Hvis de vil ind i kuglerummet, så kan de det, og der er en voksen der.
»Vi prøver at sørge for, at der er voksne alle steder, så børnene selv kan vælge – stort set – hvor de vil være. Vi lægger en plan for personalet, så der er voksne både ude og inde, også i vinterhalvåret«, fortæller Else Sørensen.
Børnene skal ikke bestemte ting på samme tid, kun til frokost og frugt samler de voksne dem til en hyggelig stund. Men børnene må spise deres madpakke, når de vil, og det vil de små helt fra morgenstunden. Der er tryghed i at åbne noget, man har med hjemmefra.
Personalet lader aktiviteter og lege opstå, ting får lov at ske impulsivt og spontant. Det er også i orden at bede en voksen om fx at gå tur, selvom en anden har sagt nej. Den næste har måske tid til det, og den første bliver ikke sur. Et spørgsmål kan føre en masse aktiviteter med sig, men de har også planlagte aktiviteter. De sidste sætter de opslag op om, så forældrene kan vælge, om børnene skal med – og være i institutionen i tide. For der er ikke en fast tid, børnene skal være der på.
»Vi tager afsted med en overskuelig gruppe, sådan at det er hyggeligt. Vi kan bruge det bevidst, fx for at blande grupper, måske få én med i en gruppe, eller tværtimod give rum til allerede etablerede venskabsgrupper«, siger Mia Dehs Nielsen. Venskaber er i det hele taget noget, de ansatte i Stjerneskuddet gør meget ud af.
»Vi er meget observante i forhold til, hvordan de snakker og leger sammen, men de må gerne selv vælge deres venskaber. Det kan være hårdt at være den afviste, så der går vi ind og taler med barnet. Viser forståelse for, at det gør ondt at blive afvist, hjælper dem med at sætte ord på følelserne. Hvis det er noget, der gentager sig med samme barn, forsøger vi at organisere noget, evt med den anden etage«, siger Hanne Refsgaard Svendsen.
Frihed og kontinuitet
Alle tre oplever, der er store fordele ved familiegrupperne, både for børnene og for de voksne. For børnene handler det bl.a. om at undgå de bratte skift mellem vuggestue og børnehave.
»Sådanne skift har selv børnene i integrerede institutioner, hvis de er opdelt i vuggestuer og børnehavestuer. Her ser de i dagligdagen, hvad det betyder at være stor, og det er attraktivt, fx at de store har deres egne madpakker med. Samtidig er vores børn knyttet til de samme voksne hele vejen op. Det giver yderligere den fordel, at vi kommer tættere på forældre og søskende og omvendt. Derfor har vi også en tradition med, at vi i september inviterer de store børn, som lige er gået ud«, fortæller Else Sørensen.
Strukturen giver en meget stor frihed, peger Mia Dehs Nielsen på.
»Frihed til at gøre, hvad vi og børnene har lyst til, spontant og impulsivt. Vi laver noget, vi selv brænder for, og det smitter af på børnene. Vi er meget forskellige i personalegruppen, og vi bruger hinanden godt. Vi ved hvem, vi kan komme til og få støtte til noget bestemt. Vi er åbne over for nye tanker, og vi og børnene inspirerer hinanden gensidigt, det nye kommer både fra dem og fra os.«
»Vi synes også, der er store fordele ved at opleve både store og små børn, og dermed den store variation fra bleskift og nus til børn som stiller spørgsmål og vil lære«, indskyder Hanne Refgaard Svendsen.
Stjerneskuddet vil gerne have og har også mange søskendebørn. Børnene sættes sammen på stue og etage, ud fra den holdning, at når børnene er væk fra forældrene, er det rart for dem at have én de kender hjemmefra i nærheden.
»De er glade for det og tager vare på hinanden, til tider så meget at vi må tage ansvaret fra den store. I det hele taget er vi meget opmærksomme på, at både de stores behov og de smås behov bliver tilgodeset. Vi er rollemodeller for dem, og det er endnu vigtigere her i familiegrupperne, for de roller giver de store videre til de små, som de så er rollemodeller for. Bl.a. evnen til at være hensynsfuld og kunne sætte ord på sine følelser. Det sidste gør vi meget ud af og støtter dem i at formulere følelser. For det er i orden at korrigere handlinger men ikke følelsesliv. Når der er en konflikt mellem børnene, går vi heller ikke ind og tager parti, men vi lytter til, hvordan de har det. På en sådan måde at der bliver to vindere i stedet for en vinder og en taber«, vurderer Hanne Refsgaard Svendsen og tilføjer:
»Vi lægger vægt på både at kunne se individet, men også have respekt for fællesskabet.«
Kræver overblik
En så spontan og blød struktur for børnene kræver overblik, struktur og ansvarlighed hos de voksne.
»Vi skal kunne strukturere og navigere i et tilsyneladende kaos. Vi aftaler hvem, der har ansvaret for hvilke børn, og hvem der organiserer hvad i huset og af aktiviteter. Men vi har også en stor ansvarlighed, vi ser hvor der mangler nogen og træder til der«, fortæller de tre pædagoger men medgiver, at det kan blive stresset.
»Vi skal have begge ben på jorden og en indre ro. Og så er det svært at holde orden her. Her roder meget, fordi børnene tager ting med fra et rum til et andet, så rod skal man kunne tåle uden at stresse over det.«
De ansatte i Stjerneskuddet gør meget ud af at introducere potentielle familier til institutionen, for det er vigtigt for dem, at forældrene er glade for netop deres måde. Det kan være svært for nye forældre med en lille et-årig, at der ikke er en fast lille vuggestuebasis, og det kan virke voldsomt at skulle forholde sig til seks voksne. Derfor knyttes der to faste voksne til det nye barn og forældrene.
For nogle børn med et stort behov for struktur og rammer kan et sted som Stjerneskuddet være for overvældende. Nogle enkelte forældre har da også konkluderet, at det ikke lige var deres og deres barns behov. Men de allerfleste forældrene er glade for institutionen, og at deres børn har en fælles hverdag.
For øjeblikket søger institutionen ny leder, og det er vigtigt for de ansatte, at det bliver én, som kan lide deres kombination af frihed og struktur, som kan uddelegere ansvar, og som er bredt favnende og rummelig.