Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ny fritidsklub
Alhambra Park
Af Elisabeth Lockert Lange
En idrætsfritidsklub på Amager tilbyder idræt, madlavning og rejser.
Københavns kommunes nye idrætsfritidsklub Idrætshuset Alhambra Park slog dørene op den 19. november sidste år i en midlertidig pavillon på Sundbyvestervej bag ved Fremad Amagers klubhus.
Og idrætsfritidsklubben er da også et samarbejde mellem fodboldklubben Fremad Amager fritidshjemmet Bakkehuset, som i de første tre år er moderhus for satellitten. Derefter bliver den en selvejende institution under Fremad Amager.
Lige før jul blev klubben officielt indviet med en fest, hvor cirkusartister og sportsstjerner optrådte for 250 mennesker med jongleren, taiboksning, badminton m.m.
»Vi valgte at bygge vores indvielse op som et mix af cirkus og sport. Idræt er klubbens hovedhjørnesten, men vi vil også gerne have og vise sideaktiviteter, som appellerer til andre børn. Det er jo ikke kun idrætsinteresserede børn, som er meldt ind her i klubben. Og indvielsen var en stor succes«, fortæller leder Henrik Brøsch Pedersen, leder af fritidshjemmet Bakkehuset og fortsætter:
»Klubben har fået navnet Idrætshuset Alhambra Park, fordi der for et århundrede siden var en forlystelsespark af det navn i nærheden, som gav et varieret tilbud med bl.a. artister og brydekampe «. Klubbens målgruppen er de 10 til 14 årige, og specialfritidsklubben dækker i princippet hele kommunen. Men det er især børn på Amager, som bruger det.
Hockey og badminton
Baggrunden for oprettelsen af en idrætsfritidsklub er den udvikling man ser hos børn især i København. Deres sundhedbliver dårligere, deres motorik og fysiske formåenhed ligeså, og det indfluerer også på andre sider af deres liv, såsom manglende koncentration og fordybelse. De sidder meget foran medierne, og de zapper mellem idrætsforeninger.
Fritidsklubben har plads til 60 børn. Hovedstammen udgøres af tre faste medarbejdere, og derudover er tre løse medarbejdere. Tre af medarbejderne er uddannet fra Danmarks Højskole for Legemsøvelser.
»Det er et plus for os, at vi har folk med den særlige viden. Nu skal vi fortsætte med at gøre opmærksom på os selv og lade rygtet sprede sig, at der er kommet en idrætsfritidsklub. Vi mener, at en af vores stærke sider er evnen til at motivere børn, og samtidig er vi overbevist om, at der findes en idrætsgren for alle børn. Derfor vil vi gerne byde bredt ud, så vi kan ramme så mange som muligt«, siger Henrik Brøsch Pedersen.
Det gør de bl.a. gennem de gængse idrætsgrene som fodbold og badminton, men også mere ukendte som hockey og floorball. Og så går de i skøjtehal og til svømning.
»Fritidsklubben er lagt i et område, hvor der er klubpladser i forvejen, så tilbudet er et supplement til de eksisterende fritidsklubber. Vi gør os nu stille og roligt kendte som et sted, hvor idræt er i højsædet, men det er ikke en fodboldklub på trods af samarbejdet med Fremad Amager. Tværtimod har vi et bredt udbud af idrætsaktiviteter, også nogle som ikke dyrkes så meget og som kan dyrkes uanset fysik. Samarbejdet er på pionerplan, bl.a. med en hockeyklub på Amager. Vi laver programmer som kører et par måneder af gangen – og som giver børnene nogle kompetencer«.
Værktøjer til samarbejde
Politikerne har meldt ud, at de gerne ser et samarbejde mellem fritidshjem, fritidsklubber og idrætsforeninger. Det synes Henrik Brøsch Pedersen er en god idé.
»Jeg synes, det er spændende med et sådant samarbejde. Men det kræver, at der skal være værktøjer til samarbejdet, for idrætsforeningerne tager ikke børnene ind i foreningerne, med mindre de er medlemmer. Så hvis vi skal samarbejde med foreninger på et organiseret plan, som kræver medlemskab af vores børn, så mangler vi fx, at børnene kan have dobbelt medlemskab. Det skal der sættes penge af til, hvis vi skal indgå i et sådant samarbejde, ellers er det tomme ord. Vi stiller gerne op med ideer til, hvordan man kan arbejde sammen med foreninger, men der er nødt til at være nogle midler til det«.
Idrætshuset satser ikke på elitesport, understreger Henrik Brøsch Pedersen. Børnene skal have lyst, motiveres og bakkes op. Klubbens spilleregel nr. ét hedder da også »Alle kan være med i idrætsfritidsklubben. Du behøver ingen idrætskvalifikationer – du skal bare have lyst til at bevæge dig og til at være aktiv«.
»Det er vigtigt som ny institution at melde ud, hvem vi er, hvad vores holdning er og vores spilleregler. Klubben er et tilbud, hvor der hver dag er noget sport, som børnene har meldt sig til. Andre tilbud er fra gang til gang«. Det er bl.a. adventuresport, som er ugens overraskelse. Børnene melder sig uden på forhånd at vide hvad der skal ske. Det har bl.a. været skøjtehallen og bowling.
Mad og rejser
Desuden er der tilbud, som slet ikke har noget at gøre med idræt, bl.a. madklubben steg og leg.
»Her kan mindre grupper af børn tilberede mad sammen med en ernæringsøkonom, vi har ansat. Det handler meget om hygge og nærvær, for når man har lavet mad sammen i en mindre gruppe, får man en anden fortrolighed og får ofte også snakket på en anden måde«, vurderer Henrik Brøsch Pedersen.
Der er en aktivitetsgruppe den flyvende kuffert, som er vores rejseklub med udflugter og rejsearrangementer både herhjemme og i udlandet. Foreløbig har de været i Lalandia.
»Vi tror på at alt kan lade sig gøre, vi har gå-på-mod og er fulde af fortrøstning. Vores motto er »Intet er umuligt for dem, der bærer viljen i hjertet«.
Klubben er ikke fyldt op endnu. Der er foreløbig 40 børn, halvt piger, halvt drenge, og de kommer fra et andet geografisk område end lige omkring klubben.
»Men vi vil ikke gå på strandhugst hos de andre nærmestliggende klubber. Vi er et supplement til de andre, og vi er nye, men vi føler, at der bliver taget godt imod os, og vi har brug for samarbejdet med de andre klubber«.
På lige fod
Ikke alle forældre er vilde med idræt, fortæller Henrik Brøsch Pedersen.
»Jeg oplever, at forældre ofte er splittede i forhold til idræt, og nogle synes, det er noget værre noget. Vores opgave er at formidle til dem, at idræt er mange ting. Det behøver ikke handle om konkurrencer og elite, blå mærker og tacklinger, men det kan være sjovt for børnene i det rum vi skaber.
« Pigerne går ind i alle aktiviteter på lige fod med drengene. »Vores udgangspunkt er, at de dyrker sport med hinanden, selvom de selvfølgelig også kan lave noget hver for sig. Og vi kan mærke, at de accepterer at sådan er det her. Fx ville pigerne i starten ikke spille indendørs fodbold. De var meget negative, men vi lovede, at vi ville styre det og efter en halv time ville de ikke stoppe. Det handler meget om, at vi som voksne skal sætte rammer og spilleregler på en fornuftig måde«, siger han og fortsætter:
»Det er en opgave for os som arbejder med børnene at formidle til dem, at hvis de træner, bliver de gode, men ikke i samme tempo. Det kører op og ned, og de flytter sig ikke samtidig, vi har alle forskelligt tempo, men lige pludselig så får de nogle færdigheder.
Det giver en tryghed hos børnene, og de føler der er håb forude. Det skal vi som voksne kunne tale med dem om, og her hos os er det en del af pædagogikken«.