Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Litteratutfestival for børn og unge
Den gode historie -på tværs
Af Kirsten Havelund, Børnebibliotekerne i Søllerød, khv@sollerod.dk
Litteraturfestival for børn & unge fra 10 - 16 år. 30. september - 13. oktober 2002.
Der var engang - Sådan begynder jo alle gode historier. Derfor også denne. For den er god. Historien her handler om Den gode historie. På tværs - er dens navn. Og prinsesse Alexandra er dens protektor.
En eventyrlig historiestafet
Den gode historie - på tværs er en landsdækkende litteraturfestival, som sætter fokus på den gode historie og lægger op til samarbejde på tværs. Festivalens målgruppe er de 10-16 årige, og festivalen løber af stabelen fra 30. september til 13. oktober 2002.
Danmark vil sprudle af glade historiefortællere, og med bogen som udgangspunkt vil børn og voksne samles om den gode historie, som i 14 dage op til efterårsferien vil indtage hver en flække og sætte liv i fortællingen.
Børn og unge vil samles om den gode historie - på kryds og tværs af alder, etnisk tilhørsforhold, interesser og e-mailadresse. Et historisk fortælletræf med den brede, folkelige fortælling i centrum. Varieret i form og indhold, udtrykt i bogen, dansen, teaterforestillingen, computerspillet, storytellingen, skriveværkstedet og filmens univers.
Overalt og grænseoverskridende. Intet sted vil være for ydmygt eller for storslået. Ingen historie for lang eller for kort. Intet vil være umuligt, og alt vil være tilladt, når den landsdækkende litteraturfestival Den gode historie - på tværs drager land og rige rundt med den livskraftige børnekultur som bagage.
På tværs...
Temaet for børne- og ungdomsfestivalen Den gode historie - på tværs lægger op til samarbejde på tværs af vanetænkning med det overordnede formål at sætte fokus på den gode historie i alle sammenhænge og skabe grobund for en festlig festival som optakt til et nyt årtusind.
En eventyrlig historiestafet, som åbner op for et utal af utraditionelle måder at iscenesætte den gode historie på. Ved at inddrage historien i forskellige medier, kulturer og kunstarter vil historien optræde i nye, uvante sammenhænge med nye indfaldsvinkler til litteraturen.
For en historie kan fortælles alle steder: På nettet, i toget, på stranden, i skoven, på kirkegården, i byrådssalen, på museet, i bymidten, på biblioteket, i skolen, på slottet og lige rundt om hjørnet.
Og historien kan skylles ned med morgenkaffen eller rejse hovedhårene om natten, historien kan fortælles som rap, drama, sangleg eller computeranimation, historien kan ses på video, spilles på cd-rom, læses højt eller opleves i rollespillet her og nu og virtuelt.
Kun fantasien sætter grænser.
På tværs... bruges ofte i debatten om børn og unge mellem 10 og 16 år. De er ikke vrede, men de tør og gør …eksempelvis op med gamle traditioner. Nyskabende og idérige sparker de til fordomme og selvtilstrækkelighed og bidrager på den måde til stadig udvikling på det kulturelle område.
Den historiske festival tilbyder et nyt fællesskab og stimulerer til at se nye muligheder.
Børn, unge og voksne får nye roller og fungerer som medspillere, medforfattere, medinstruktører og samarbejdspartnere. Festivalen er en opfordring til samarbejde og samtidig en udfordring til alle medvirkende.
Rullende start
Den gode historie slippes løs i København på festivalens første dag mandag d. 30. september 2002. I Fortællebussen - 2002 nats fortællinger vil landets bedste "stand up" fortællere i hele festivalperioden levere historier i små og store byer, på skolen, biblioteket, museet, markedspladsen, havnen og mange andre steder.
Overalt og på tværs. Undervejs vil andre køretøjer støde til ad alternative ruter, så idéen med et fortællenet på tværs ruller derudaf over lollandsk lavland, fynsk muld og jysk højderyg. Og overalt i amter og kommuner manifesterer fortællingen sig i utallige variationer gennem aktiviteter og arrangementer, som på sjov og utraditionel vis sætter fokus på kampagnens tema: Den gode historie - på tværs.
Hjulene snurrer i et stærkt og fintmasket net, som viser, at historien stadig lever, og at den lever godt.
Flere oplysninger fås på festivalens hjemmeside http://www.dengodehistorie.dk. (link er ikke længere aktivt, red.)
Snip snap snude... Historiestafetten gives videre. Hent festivalens plakat gratis på jeres lokale bibliotek.