Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Byvandring i regnbuens farver
Copenhagen Pride er en stor folkefest på en seriøs baggrund. Copenhagen Pride paraden er nemlig også markeringen af de rettigheder, som LGBT-miljøet har opnået gennem de senere år.
LFS tilbyder medlemmer en byvandring med fokus på 150 års homo- og LGBT-historie. Turguide er journalist Bjarne Henrik Lundis, og LFSs næstformand Jan Hoby deltager kommer med et kærligt indspark til, hvor kampen for LGBT-rettigheder står i dag. Byvandringen er et gratis tilbud for medlemmer og foregår mandag den 15. august. Nærmere informationer og tilmelding på mitlfs.dk/11289
Børnebuddies
Det rammer ofte børnene dobbelt hårdt, når der er alvorlig sygdom eller død i familien, fordi de nære voksne får mindre tid og overskud.
Det er baggrunden for, at professionshøjskolen Metropol med støtte fra Egmont Fonden etablerer et korps af frivillige studerende, Børnebuddies. De nye Børnebuddies skal støtte børn fra seks til 15 år, der oplever alvorlig sygdom eller dødsfald i familien. Der vil være tale om fire måneder lange forløb, hvor de frivillige hjælper børnene i hverdagen, fx med lektielæsning, en tur i biografen og andre aktiviteter, der hørte til familiens liv før sygdommen eller dødsfaldet.
Der vil i første omgang være tale om 50 studerende, der får et introduktionskursus, og man satser på at kunne tilbyde BørneBuddy-forløb til 150 børn per år. Metropol vil etablere et særligt BørneBuddy-lokale, hvor man kan mødes med børn i samme situation og tale om udfordringerne eller blot se film, tegne og hygge sig. Der etableres desuden et sekretariat på Metropol, hvor både børn, voksne og fagpersoner kan henvende sig, hvis man ønsker at få tilknyttet en BørneBuddy.
Projektet, som starter op i midten af 2017, vil blive fulgt op af en forskningsbaseret evaluering af virkningen, hvor forskerne vil se på, hvordan børnene og forældrene oplever BørneBuddies-besøgene, og om der er behov for at udvikle konceptet.
Syg i ferien?
Du kan få erstatningsferie - også selv om du først bliver syg i løbet af ferien. Hvis du har optjent fuld ferieret på 25 feriedage, har du ret til erstatningsferie efter fem sygedage under ferien; det vil sige fra den 6. sygedag. Læs nærmere om reglerne og om, hvordan du forholder dig, på: mitlfs.dk/7541
Årti med læreplaner
De fleste pædagoger oplever arbejdet med læreplanstemaerne som nyttigt, men også som ressourcekrævende. Det viser undersøgelsen ”Pædagogiske læreplaner i dagtilbud - hvordan - og i hvilket omfang - inddrager pædagoger i danske daginstitutioner læreplanerne i faglige refleksioner og praksis?”. Undersøgelsen er lavet af forskere fra DPU, Aarhus Universitet i samarbejde med Dansk Pædagogisk Forum, og den viser, at ni ud af 10 pædagoger er enige i, at læreplanerne er afgørende for det, som de er sammen med børnene om, og at arbejdet med læreplanerne spiller en vigtig rolle i arbejdet med at evaluere den pædagogiske praksis. 45 procent af pædagogerne i undersøgelsen mente dog også, at læreplanerne er en særdeles ressourcekrævende måde at arbejde på.
Kom tæt på hajerne
Tusindvis af hajtænder, fossiler med 370 millioner år på bagen, flænsede dykkerdragter fra virkelige hajangreb og masser af haj-fakta sammen med fantastiske HD-undervandsoptagelser af hajer skudt i krystalklart vand. Det kan man opleve på særudstillingen ”Planet Shark: Predator or Prey”, som ses på Den Blå Planet frem til 4. september 2016.
Hajerne har regeret i verdenshavene i mere end 450 millioner år og har altid fascineret os mennesker. Et af udstillingens vigtigste budskaber er da også at gøre op med de mange myter, der er knyttet til hajerne og at sætte fokus på årsagerne til, at mange haj-arter er på randen af udryddelse.
Nye anbefalinger om børn og bevægelse
25 forskere fra syv lande var i april 2016 samlet i København for at lave anbefalinger i forhold til skolebørn og fysisk aktivitet. Der var fokus på at opnå enighed om uddannelsesstrategier samt på, hvordan fysisk aktivitet kan komme ind i hverdagen.
De samlede anbefalinger bliver udgivet i det anerkendte tidsskrift British Journal of Sports Medicine, men forskerne løftede efter konferencen sløret for de første fire:
- Træning skal udvikle handlekraftige børn: Fysisk aktivitet tilpasset det enkelte barns behov gør børnene handlekraftige og motiverede. Det medfører større grad af selvværd, velvære, et højere niveau af fysisk aktivitet og at flere unge fastholder tilknytningen til foreningsidrætten.
- Børn og unge skal være fysisk aktive i skoletiden med henblik på at reducere risikoen for senere udvikling af livsstilssygdomme: Lav fysisk kapacitet hos børn og unge forøger risikoen for udviklingen af livsstilssygdomme som såsom diabetes og kredsløbssygdomme i voksenlivet. Det kan mere fysisk aktivitet i folkeskolen modvirke.
- Der skal udvikles aktiviteter i folkeskolen målrettet de inaktive elever: Nogle børn kan være svære at få til at være fysisk aktive. Men undersøgelser viser, at selv en mindre, men målrettet indsats kan gøre dem motiverede og have stor effekt - både i folkeskolen og i deres aktivitetsniveau i fritiden.
- Fysisk aktivitet i folkeskolen skal understøtte læringen: Målrettet fysisk aktivitet før, under og lige efter den boglige undervisning styrker elevernes læring.
Konferencen ”Betydning af fysisk aktivitet for børns udvikling og velvære” var arrangeret af Institut for Idræt og Ernæring og blev afviklet i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed, der er støttet af Nordea-fonden.
Bibliotekarer banker på hos udsatte børnefamilier
Børn klarer sig meget bedre socialt og fagligt, når de starter i skolen, hvis de har et godt sprog. Det viser internationale undersøgelser. En god vej til at støtte barnets sprog er, at forældrene læser bøger med barnet - for eksempel pegebøger til de helt små. Men mange tosprogede familier og socialt udsatte har ingen bøger. De har ikke tradition for at læse med deres børn og er ikke opmærksomme på, hvor stor betydning bøger og højtlæsning har for børnenes sproglige udvikling
Hvis bibliotekaren banker på nybagte forældres dør med en bogpakke under armen, begynder mor og far at læse med deres børn. Det giver børnene et bedre sprog og en bedre start på skolelivet, viser erfaringer fra biblioteker i 20 kommuner.
Projektet hedder Projekt Bogstart og har fokus på familierne, allerede fra barnet er i babyalderen. Bibliotekarerne opsøger nemlig familierne med første bogpakke, allerede når barnet er et halvt år - og bøgerne er så populære, at de nærmest bliver slidt op.
KORA har lavet en evaluering af projektet, som kan læses på: www.kora.dk
Opera på Arbejdermuseet
Copenhagen Opera Festival lægger vejen forbi Arbejdermuseet 3. og 4. august. Keld og Hilda sætter arier på højkant, når museet åbner dørene til uformel bingo og opera i verdensklasse. Oplev den skønne britiske sopran Elin Pritchard i hovedrollen som Shakespeares kone, Anne Hathaway, der væver Shakespeare-ladede opera-arier sammen med sange fra operaens historie, såsom Purcell, Gonoud, Berlioz, Verdi og flere. LFS-medlemmer har gratis adgang til Arbejdermuseet.
Forælder i fængsel
Mere end hvert 20. barn oplever, at far eller mor kommer i fængsel, før barnet fylder 18 år. SFI har undersøgt børnegruppen og konkluderer, at børn af fængslede både er en udsat gruppe, men også en meget mangfoldig gruppe.
Børn af fængslede vokser ofte op i mere komplekse og udsatte familier end andre børn. Flere har halvsøskende, og flere vokser op i stedfamilier end danske børn generelt. 12 procent af børnene anbringes udenfor hjemmet i løbet af deres barndom. Børnenes forældre har oftere psykiatriske diagnoser end forældre generelt, og over halvdelen af forældrene har folkeskolen som højeste uddannelse. Ca. hver tredje far og hver femte mor har selv været anbragt som barn.
Langt de fleste børn af fængslede synes godt om skolen, men de vurderer selv deres faglige niveau som lavere end andre børn. Flere af dem har skiftet skole, flere har pjækket og flere har oplevet mobning end børn generelt. Børnene oplever også oftere kriminalitet end andre børn, både som ofre og udøvere.
Vinterhjælp til hjemløse
Det bliver vinter igen - og Socialstyrelsen har udmeldt en ansøgningspulje på fire millioner til at etablere nødovernatning til hjemløse i vinteren 2016/2017. Frivillige og private organisationer samt kommuner kan søge. Ansøgningsfristen er 10. august 2016.
Psykiatrifaggruppe
13 LFS-medlemmer, der arbejder indenfor socialpsykiatrien, har meldt sig til det nye psykiatrifaggruppeudvalg i LFS. Udvalget skal bidrage til politikudvikling på området. Der er plads til flere - og første møde bliver onsdag den 24. august i LFS. Se nærmere i arrangementskalenderen. Kontaktperson er formand for specialområdet, Lisbeth Waidtløw, lisw@foa.dk
Korte nyheder
Stofmisbrug
Stofmisbrugere begår mindre kriminalitet og har større livskvalitet, når de får lægeordineret heroin. Den mindre kriminalitet betyder, at samfundet kan spare penge på bl.a. politi og fængsler. Men behandlingen er dyr, og en stor del falder fra. Det viser en ny analyse fra KORA.
Læs rapporten på: www.kora.dk
Anbragt
Der kan frem til 15. august søges puljemidler, som skal bruges til unge, der har været anbragt, og som ikke modtager efterværn. Formålet med ansøgningspuljen er, at man ønsker at give opholdssteder og døgninstitutioner mulighed for at følge op på de unge i det første år efter, at anbringelsen er afsluttet. Man kan helt konkret søge penge til opfølgende samtaler og netværksskabende aktiviteter. Læs mere på socialstyrelsen.dk
Vold
Både fysisk og psykisk vold er stadig udbredt blandt børn i Danmark. Det viser ny SFI-rapport. Rapporten er baseret på besvarelser fra 2000 skoleelever i 8. klasse og viser, at hvert 6. barn oplever vold i hjemmet, hvilket svarer til tre-fire elever i hver klasse.
Find rapporten Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Danmark 2016 på www.sfi.dk
Chikane
Knap hver 4. kvinde har været udsat for sexchikane, mobning, vold og/eller trusler om vold på jobbet inden for det seneste år, mens det blandt mændene er knap 16 procent. Der er altså 45 procent flere kvinder end mænd, der oplever chikane på jobbet.
Det viser analyse lavet af AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Analysen kan findes på: www.ae.dk