Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Forskel på normeringer
I kommuner med de laveste normeringer skal hver voksen passe knap halvandet børnehavebarn mere end i de kommuner, der har de højeste normeringer.
En ny undersøgelse lavet af KORA viser, at der er meget stor forskel på, hvordan landets kommuner prioriterer i forhold til normeringer og i forhold til, hvor mange af de voksne i daginstitutionen der er pædagoguddannede.
KORA har desuden holdt normeringerne op imod kommunernes andel af sårbare 0-6 årige, og der er ikke nødvendigvis flere voksne i daginstitutioner i kommuner med mange sårbare børn. Det kan dels skyldes, at kommunen ikke har flere penge til normeringen, eller at kommunen har prioriteret, at de sårbare børn går i specialtilbud. Det kan ikke ses ud fra undersøgelsen, som kun kigger på normalområdet.
KORA har lavet et virtuelt kort, hvor man kan finde sin egen kommune og se, hvordan det står til med normeringerne og andelen af pædagoguddannede voksne. Læs undersøgelsen, og se kortet på www.kora.dk
Dagplejen passer et halvt barn mindre
Dagplejen har en gennemsnitlig normering på 3,2 barn pr. voksen. Det vil sige, at en dagplejer passer et halvt barn mindre end voksne i vuggestuer gør. Det viser en undersøgelse fra KORA, som kortlægger normeringerne i kommunerne. Undersøgelsen viser også en tendens til at landkommuner i højere grad end bykommuner benytter dagplejere.
Tendens: Ledere synes, normeringen er for lav
For lave normeringer betyder, at ikke alle børn, får den omsorg de har brug for, når de er i institution. Det mener et flertal af de 875 ledere af daginstitutioner, som har svaret på en rundspørge lavet af Politiken.
57 procent af lederne erklærer sig enten uenige eller meget uenige i, at institutionens normering betyder, at alle børn kan få den voksenomsorg, de har brug for, når de er i institutionen
65 procent af de ledere, som har svaret på rundspørgen, mener, at normering er for lav og 32 procent mener, den er tilpas.
Ca. 3600 ledere er blevet bedt om at deltage i rundspørgen, som ikke er repræsentativ, men kan give udtryk for en tendens.
LFS-loppemarked
Skal du have ryddet op i gemmerne? Så byder efteråret på LFS-loppemarked lørdag den 24. september 2016 fra kl. 10.00 til 15.00. Du kan som medlem af LFS tilmelde dig en stadeplads. Der er ét bord pr. medlem, og først-til-mølle-princippet gælder. LFS annoncerer på diverse loppemarkedshjemmesider og laver løbesedler, som kan hentes i LFS eller downloades her. Derudover må deltagerne også selv opreklamere arrangementet via diverse netværk. Tilmelding skal ske på mail til loppemarked@lfs.dk
Slidte specialskolebørn dropper sport
En ny undersøgelse viser, at skolereformen har haft negative konsekvenser for de børn og unge med handicap, der gerne vil dyrke idræt. Over 40 procent af klubberne i undersøgelsen har oplevet, at børn og unge opgiver at dyrke sport som følge af reformen.
Undersøgelsen er lavet af Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) og omfatter 41 klubber, der tilbyder idræt til børn med funktionsnedsættelser som eksempelvis ADHD, udviklingshæmning og cerebral parese. Den konkluderer blandt andet, at børnene på grund af den længere skoledag er trætte og mangler energi til at dyrke sport i fritiden og derfor er stoppet.
”Det er rigtig ærgerligt, at skolereformen særligt er gået ud over idrætsdeltagelsen hos de svage elever. Vi vil gerne opfordre beslutningstagere og skoler til at gøre deres for at sikre, at alle, også børn og unge med handicap, har gode muligheder for at dyrke idræt i skoletiden og efter,” siger Niels Christiansen, direktør i DHIF.
”Hvorfor skal pædagogstudiet være sådan et venstrehåndsstudie, hvor man ikke får de fornødne kompetencer med sig? Og hvorfor er uddannelsen blevet rundbarberet ned til noget, der mest af alt ligner et sørgeligt aftenskolehold i babysitting? Jeg synes ærlig talt, at det er et helt absurd forkert sted at spare - det er altså næste generation, det her går ud over. (…) Men okay, måske er der en mening med galskaben. For når de pædagogstuderende har fået deres afgangsbevis, møder de jo en branche med urimelige nedskæringer, overnormering og ringe løn. Så hvorfor give dem en solid uddannelse, når de alligevel skal kigge ned i afgrunden, så snart de har fundet et job? Hvis man giver dem en mangelfuld uddannelse, har de måske ingen eller meget små forventninger til deres arbejdsliv? Så ved de jo allerede, hvilket træt og afmagret system de træder ind i. De ved allerede, hvor lidt deres arbejde betyder i det store billede.
Freia Dam, journalist og tilrettelægger i debatindlæg i Politiken den 27. juli 2016
Intime fotos på nettet
Flere og flere børn og unge oplever, at det intime foto, de sendte til kæresten eller bedstevennen, pludselig er spredt til mange via de sociale medier. Og når billedet eller filmen først ligger på nettet, kan det aldrig helt blive slettet.
Red Barnet har netop udgivet hæftet ’Når børn og unge deler intime billeder på nettet’ i samarbejde med SSP-samrådet, Medierådet for Børn og Unge, Center for Digital Pædagogik, Det Kriminalpræventive Råd.
Hæftet giver nyttig viden til fagpersoner, men det kan også bruges af forældre og de unge selv. Hæftet giver gode råd og anbefalinger til, hvordan forældre kan tale med deres børn om at dele billeder på sociale medier. Man kan også læse om, hvad man skal gøre, når skaden er sket - om anmeldelse til politiet, lovgivning og lignende.
Psykiatrifaggruppe
13 LFS-medlemmer, der arbejder indenfor socialpsykiatrien, har meldt sig til det nye psykiatrifaggruppeudvalg i LFS. Udvalget skal bidrage til politikudvikling på området. Der er plads til flere - og første møde bliver onsdag den 24. august i LFS. Se nærmere i arrangementskalenderen. Kontaktperson er formand for specialområdet, Lisbeth Waidtløw, lisw@foa.dk
Artigere - og mere triste
Danske unge er mere lovlydige end nogensinde, og debutalderen for alkohol er steget.
SFI har i en stor forløbsundersøgelse fulgt 6000 danske børn, siden de blev født i 1995. I den nyeste rapport er de 18 år og på vej til at blive voksne. Rapporten viser, at de fleste unge i Danmark trives og klarer sig godt, men at der stadig er en stor gruppe af unge, hvis hverdag er domineret af en række udfordringer.
De 6000 unge i undersøgelsen har så lidt erfaring med kriminalitet, at de er den mest lovlydige generation nogensinde, og de starter senere med alkohol og drikker mindre end tidligere generation. Til gengæld er antallet af unge med depressive symptomer skræmmende højt, nemlig 22 procent. Det er mere end dobbelt så mange, som da de unge blev spurgt sidst som 15-årige.
Minimumsnormeringer
Regeringen har ingen planer om minimumsnormeringer i daginstitutioner. Det er et kommunalt ansvar at sikre, at pædagoger ikke står alene med så mange børn, at der kan opstå uforsvarlige situationer, sagde børneminister Ellen Trane Nørby, V, da hun blev konfronteret med spørgsmålet under et samråd i Folketinget.
Diplomuddannelse
Den Sociale Diplomuddannelse - Børn og Unge giver nye kompetencer arbejdet med udsatte børn, unge og familier. Socialstyrelsen give tilskud, så uddannelsen kan tages for kun 15.000 kroner, hvor den normalt koster ca. 70.000 kroner. Læs mere på socialstyrelsen.dk
Fattigdom
Der er i dag godt 8.000 fattige børn i Danmark. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at de nye fattigdomsydelser (kontanthjælpsloft, 225-timersreglen og integrationsydelsen) vil sende yderligere 7.000 børn under fattigdomsgrænsen. Dermed vil regeringen næsten fordoble antallet af fattige børn i Danmark.
Pension
Overvejer du, hvornår det vil være bedst for dig at gå på pension? PenSam afholder i efteråret 2016 seniormøder, som handler om de økonomiske muligheder, du har, hvis du vælger at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet. Læs mere på www.pensam.dk/pension/paa-pension