Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På kolonien er vi uden for klokken
Vi kan bygge flere relationer på fem dages koloni, end vi kan på to års hverdage. Så vi har lovet os selv, at vi fortsætter med vores koloni – om så vi skal ende med at være den eneste institution i København, der tager afsted. Det siger medarbejderne i UFOen, Utterslev Skoles KKFO, som i år har været afsted for 12. gang.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
”Jeg er godt mør, når bussen kører ind på p-pladsen ved skolen om fredagen efter fem dages koloni med op mod 100 børn. Jeg er helt under gulvbrædderne af træthed. Og samtidig ville jeg tage afsted igen mandag morgen, hvis jeg kunne få lov, for det er simpelthen pædagogik for fuld skrue i fem dage. ”
Det fortæller Peter Griff, pædagog i UFOen. Og hans kollega Peter Kronholm samtykker:
”Der bliver bygget flere relationer mellem os og børnene og børnene imellem på de fem dage, end der gør på to års hverdage. Der sker noget helt særligt, når vi er uden for klokken på den måde, som vi er på koloni.”
Pædagogerne i UFOen bruger 21 procent af deres stilling på Understøttende Undervisning i skolen. Det har fået dem til at opleve kolonien som endnu vigtigere i det pædagogiske arbejde:
”Kolonien er fri pædagogisk tid, hvor vi kan glemme alt om skole. Det er i virkeligheden også et vanvittigt godt inklusionsredskab, for der sker nogle spændende ting med de normale hierarkier og mønstre blandt børnene. De ser nye kompetencer hos hinanden og danner nye legerelationer. Det barn, som vi til daglig hele tiden skal tysse på i timerne, eller som har svært ved at sidde stille i undervisningen, får en ny rolle på kolonien, for der er ingen tvang. Hvis der er noget, der er kedeligt, kan man bare lave noget andet,” siger Peter Griff.
Sindssygt strukturerede
UFOen har en naturfaglig profil og er dertil lige blevet certificeret i pædagogisk idræt. Det kan mærkes på arrangementerne i uge 26. Kolonien bliver afholdt i spejderhytten Colleruphus, som ligger i et skovområde ved Hellerup, hvor de fleste børn sover i telt, og maden tilberedes over bål.
Det er fast arbejde for de 10 medarbejdere, der er med. 98 børn skal fodres af fire gange om dagen, og kolonien byder på en lang række aktivitetstilbud, som er minutiøst planlagt hjemmefra.
”Kolonien kører, fordi vi er sindssygt strukturerede. Alt er planlagt ned i mindste detalje, for en stærk struktur giver stor frihed. Vi åbner lejren allerede søndag, hvor vi er oppe og sætte teltene op, og vi står ikke og mangler udstyr til aktiviteterne, for vi organiserer på forhånd, hvem der skal sørge for hvad. Vi behøver ikke bruge tid på møder, for vi laver vagtplanerne hjemmefra, og planerne fortæller mig præcis, hvornår jeg skal lede en aktivitet, og hvornår jeg er på madholdet. Så kan jeg være nærværende sammen med børnene, når nogle andre tager over i forhold til det skemalagte, ” siger Peter Griff.
Nærvær og fordybelse er i det hele taget nøgleord for kolonidagene.
Pædagogmedhjælper Kim Rasmussen oplever, at legene får en helt anden karakter, fordi der ikke er nogen klokke, der styrer:
”Der opstår en anden fantasifordybelse. Børnene får tid til at udvikle deres lege på en anden måde. Vi får også et andet perspektiv på det enkelte barn, fordi der er tid. Det er yderst værdifuldt i den travle hverdag derhjemme,,” som han siger.
Fortræning i Mini-UFOen
Det er sjældent, at børn skal hentes hjem på grund af hjemve. Men børnene i UFOen begynder også ”fortræningen” allerede i sommerferien, før de starter i 0. klasser.,
UFOens DagCamp er tilbuddet til de yngste elever og til de elever, der ikke har lyst til at være med på kolonien, og det er et ligeværdigt pædagogisk tilbud.
Mens kolonien foregår i Holte, bliver de børn, der deltager i DagCamps, hver dag kørt i bus til forskellige lokaliteter i København og omegn, hvor den røde tråd i aktiviteterne er natur og bevægelse.
”Det kan faktisk være en stor mundfuld for de alleryngste, der kommer lige fra børnehaven, at skulle på tur i fem-seks timer. Men de får meget af den samme oplevelse som koloni-børnene: At vi får nogle nye oplevelser sammen i andre rammer, ” fortæller Peter Kronholm.
O. og 1. klasserne prøver også at overnatte i UFOen om foråret, før de får tilbud om koloni første gang, så de kan prøve at sove hjemmefra, og de kommer på endagstur til kolonien, så stedet ikke er fremmed for dem.
Stærk tradition
UFOen investerer mange ressourcer i uge 26. Men KKFO-leder Jeanette Hoeing Larsson er ikke i tvivl om, at det er investeringen værd.
”Det er en pædagogisk og ledelsesmæssig prioritering. Og vores erfaring er, at det er meget værdsat. De fleste forældre forsøger at lægge ferie, så deres børn kan være her i uge 26; og vi har en personalegruppe, der virkelig gerne vil det her. Det skaber et stort fællesskab – også blandt medarbejderne, siger Jeanette Hoeing Larsson, der vil fastholde traditionen, så længe hun kan:
”Vi har eksisteret i 13 år og har været på koloni i 12. Vi plejer at sige, at vi fortsætter med vores kolonier, selv om vi ender med at være den eneste institution i København, der tager afsted. Det er en stærk tradition, som børnene taler om hele året, ” siger Jeanette Hoeing Larsson, som dog understreger, at traditionen ikke er statisk:
”Vi lægger meget vægt på, at konceptet ikke må stivne. Så det kan godt være, vi skæver til indkøbslisterne og aktivitetsplanerne fra de foregående år. Men vi genopfinder kolonien hvert eneste år, så den passer til de børn, vi har nu og her, ” siger Jeanette Hoeing Larsson.
FAKTA
UFOen
Indskolingen på Utterslev Skole har 340 elever.
Mere end 98 procent går i skolens KKFO.
Hvert år i uge 26 er der tilbud om koloni og DagCamp.
Kolonien er for de elever, der går i 1. til 3. klasse samt elever fra modtageklasserne.
DagCamp er for de elever, der ikke ønsker at deltage i kolonien, samt for de nye 0. klasser og de klasser, der bliver til 1. klasser efter sommerferien.
I 2016 var 98 børn med på koloni, mens ca. 120 børn deltog i DagCamps.
10 medarbejdere var med på koloni.
FAKTA
Klub
UFOen har de seneste 12 år haft to kolonier: En for indskolingen og en for de 10-14 årige klubbørn. Klubben er i 2016 overgået til at være del af Fritidscenter Bispebjerg Syd. Derfor blev årets storbørnskoloni afløst af DagCamps.