Småt nyt:
Myndigheder må ikke afvise
Det er ikke OK, når kommunen overlader det til os selv at finde ud af, hvem der skal hjælpe med vores problem. Folketingets Ombudsmand har netop slået fast, at en myndighed ikke kan afvise en henvendelse fra en borger, fordi det er uklart, hvor borgeren
skal gå hen med sit problem, eller fordi borgeren har henvendt sig til den forkerte myndighed.
Myndigheden skal i stedet hjælpe borgeren - fx ved at sende henvendelsen videre til den rette myndighed eller vejlede om, hvor borgeren kan henvende sig. ”Det offentlige system er komplekst, og myndighederne må medvirke til, at borgerne kommer det rigtige sted hen”, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
Han tilføjer, at pligten fremgår udtrykkeligt af forvaltningsloven.
Dagtilbud gør en forskel
Flere undersøgelser viser, at dagtilbud af høj kvalitet er en vigtig beskyttelsesfaktor mod udsathed senere i livet. Egmontrapporten indeholder en spørgeundersøgelse blandt vuggestueledere og dagplejere.
Her svarer 33 procent af vuggestuelederne, at det kan være svært at levere den ønskede indsats for udsatte småbørn. Det samme gælder for 20 procent af dagplejerne. Begge grupper angiver tid og ressourcer samt udfordringer i forældresamarbejdet som vigtige barrierer.
Uligeløn
Andelen af par, hvor kvinden tjener mere end manden, er vokset fra 25 procent i 1994 til 32 procent i dag. Andelen er ikke vokset siden 2010. Det er blandt de 40-59 årige kvinder, man finder flest, der har en højere indkomst end deres partner.
Blandt kvinder over 60 år er der færrest. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
FOLA
FOLA, Forældrenes Landsforening, har skiftet formand per 1. januar 2017. Dorthe Boe Danbjørg, som har stået i spidsen for foreningen siden 2014, har ønsket at træde ud af bestyrelsen og overlade pladsen til nye kræfter. Louise Gjervig Lehn, som har været næstformand frem til årsskiftet, overtager formandsposten.
Sagsbehandling
Kontanthjælpsreformerne presser ikke bare de ramte borgere, men også medarbejderne på landets job- og ydelsescentre. En rundspørge blandt 160 medlemmer af fagforeningen HK Kommunal viser, at næsten tre ud af fire er meget eller overvejende enige i, at stramningerne påvirker deres arbejdsliv, og lidt over halvdelen mener, at det er psykisk belastende at fortælle de berørte borgere om stramningerne.
Eftervederlag
Det er blevet en dårligere forretning for borgmestre og regionsrådsformænd at komme i Folketinget.
Deres ret til eftervederlag, hvis de samtidig får løn som folketingsmedlem, er nemlig blevet afskaffet.
Det er en direkte konsekvens af Carl Holst-sagen, hvor det skabte debat, da tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) både modtog ministerløn og eftervederlag fra sin tid som regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Flere stofmisbrugere
Meget tyder på, at antallet af stofmisbrugere i Danmark er stigende, mens omkostningerne til behandling er faldende.
Det er ikke alle stofmisbrugere, der optræder i de offentlige registre.
Men Sundhedsstyrelsen skønner, at mellem ca. 31.000 og 35.000 har et stofmisbrug.
Antallet af borgere med et registreret misbrug steg fra ca. 19.000 personer i 2008 til godt 23.000 personer i 2013. Det svarer til en stigning på 23 pct. Fra 2008 til 2012 skete der til gengæld sket et fald i nettoomkostningerne til stofmisbrugsbehandling både målt per indbygger og per person i stofmisbrugsbehandling.
Kilde: Kapaciteten i den sociale stofmisbrugsbehandling.
SFI 2016.
Sprogvurdere to-årige
Regeringen har med børne- og socialminister Mai Mercado (K) i spidsen fremsat lovforslag om, at det skal være muligt for kommunerne at sprogvurdere børn, når de er to år.
I dag kan børn først sprogvurderes som treårige. Regeringen vil også kræve, at dansk er hovedsproget i private pasningstilbud. Formålet er at sikre, at flere børn med anden etnisk baggrund kan tale dansk ved skolestart.
Udsatte kvinder
Socialt udsatte miljøer er domineret af mænd, og derfor bliver kvindernes problemer ofte overset i de offentlige hjælpesystemer.
Rådet for Socialt Udsatte har udarbejdet en rapport, der bygger på interviews med kvinder, der kæmper med sociale problemer som hjemløshed, misbrug og psykisk sygdom.
Undersøgelsen fortæller om kvindernes udsathed for overgreb, vold og den frygt, der ofte får kvinderne til at undgå sociale tilbud, hvor mænd er dominerende, og beskriver, hvordan
mange socialt udsatte kvinder oplever, at det er svært at få den hjælp, de har brug for, når de henvender sig til offentlige myndigheder.
Undersøgelsen er et oplæg til debat om, hvordan hjælpesystemet bliver bedre til at imødekomme socialt udsattes specifikke behov og kønsspecifikke udfordringer i de sociale indsatser.
Rapporten hedder ’Kvinder i social udsathed’ og kan downloades på www.udsatte.dk.