Den gode modtagelse:
Vi skal være den trygge base
Vi skal kunne rumme, at det er svært at sige farvel - både for barn og for forældre, siger Rikke Mondrup, pædagog i Hyltebro på Nørrebro.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Vuggestuegruppen i Hyltebro mødte næsten muren for et par somre siden. Der kom usædvanligt mange nye små børn på én gang, og medarbejderne oplevede ikke, at de kunne give alle de nye børn det, de gerne ville.
”Vi var faktisk rigtig kede af det. Men det betød samtidig, at vi fik et nyt fokus på den gode modtagelse. Vi tog det op som emne på personalemøde og arbejdede med det både ud fra vores viden om tilknytningsteori og vores egne gode og dårlige erfaringer. Det betød blandt andet, at vi fik en masse gode ideer og helt lavpraktiske råd på bordet,” fortæller Rikke Mondrup.
Det er OK at sørge
Arbejdet resulterede i nogle helt konkrete pædagogiske one-liners: ”Vi er den trygge base” og ”Stands gråden”. Og Rikke Mondrup oplever, at det større fokus på modtagelse har reduceret gråden i vuggestuen generelt.
”Vi er simpelthen blevet dygtigere til at rumme både barnets og forældrenes følelser. Vores fælles refleksion har også gjort det legitimt, at det er noget, der prioriteres. For det kan være svært for alle parter at sige farvel. De små børn kan opleve, at afskeden er sørgelig - hver dag. Og for forældrene kan barnets sorg være så svær at bære, at de også bryder sammen. Så er vores rolle at udstråle, at vi er den trygge base, og at vi spejler og rummer de svære følelser.
Følelserne skal have lov til at være der - men vi skal også signalere, at vi er der og tager over på en tryg måde. Vi italesætter over for barnet, at det er svært at sige farvel, og at vi godt kan forstå, at barnet er ked af det, men at vi nok skal hjælpe,” siger Rikke Mondrup, som understreger, at det enkelte barn både kan have gode og dårlige dage.
”Der kan være dagen, hvor det er en fest at komme i vuggestue, og hvor barnet dårligt nok har tid til at vinke farvel. Og så kan der være de dage, hvor man har brug for at sidde på skødet i lang tid, før det er trygt og godt at være del af stuen. Det skal der være plads til.”
Forventningsafstemning
Et helt konkret resultat af arbejdet med den gode modtagelse var, at personalet udarbejdede et brev, som bliver sendt til alle nye forældre, før barnet begynder.
”Det har været et vigtigt tiltag, som hjælper meget. Forældrene får indblik i, hvordan vores hverdag hænger sammen, og vi beder dem blandt andet besvare en række spørgsmål om barnet og om dem som familie, som gør, at vi er bedre rustet til at hjælpe dem igennem overgangen til vuggestue,” siger Rikke Mondrup.
Det kan nemlig få betydning i årene fremover, hvordan barnet oplever sin vuggestue-start:
”Det er vores klare erfaring, at en svær begyndelse får betydning i lang tid fremover. Man kan sammenligne det med et traume, som bliver gen-aktiveret, hver gang barnet skal afleveres. Derfor er det en vigtig ting at prioritere - ellers kan det følge barnet gennem hele dets institutionstid,” siger Rikke Mondrup, som da også kan se resultater af Hyltebros meget målrettede arbejde med tryg modtagelse.
”Det har betydet, at vi stort set ikke har nogen børn med utrygge modtagelsesperioder, og at børnene - når modtagelsesperioden er ovre - generelt har let ved at blive afleveret om morgenen.”