Den gode modtagelse:
Tryghed hos forældre giver tryghed hos barnet
”Det er forældrene, der skal være trygge, for det er dem, der skal videregive deres egen tryghed til barnet. Hvis forældrene ikke er trygge, så kan børnene mærke det, og så har de ikke lyst til at blive afleveret,” siger Mette Sofie Jacobsen.
Tekst: Hedda Maj Jensen
Mette Sofie Jacobsener pædagog i den integrerede institution Multiverset. Og hun mener ikke, at det er pædagogerne, der skal tage børnene fra forældrene.
”Så bliver pædagogerne de onde. Hvis forældrene selv er med til at give barnet fra sig, får barnet en fornemmelse af, at forældrene stoler på, at det er et ok sted at være,” siger Mette Sofie Jacobsen.
”Det er jo aldrig sjovt at sige farvel til sin mor og far, når det er dem, man er vant til og har det bedst med, og nu skal man lige pludselig til sammen med 11 andre børn at slås om opmærksomheden fra tre voksne. Men det hjælper, hvis forældrene udtrykker, at ”vi stoler på de mennesker, der er her. Vi er trygge ved, at du er her,” siger Mette Sofie Jacobsen.
Kom, hvis I er i tvivl
I Multiverset får forældrene at vide, at de endelig må komme, hvis de har noget, de er i tvivl om eller gerne vil spørge om. For man bliver utryg, hvis man har en masse spørgsmål og ikke ved, om man må stille dem. Forældrene viser deres utryghed til børnene - også selv om de måske selv tror, at de kan skjule det.
”Vi er ikke så gode til at lade være med at vise vores følelser. Og det er en meget svær situation, for det er jo forældrenes lille guldklump, der skal i nogle fremmedes hænder,” som Mette Sofie Jacobsen siger.
Derfor er der også altid mulighed for at få en lille garderobesamtale eller et længere møde, hvis der er behov for det.
Vi skal tilbyde os selv
Som pædagog mener Mette Sofie Jacobsen, at det er allervigtigst, at man er åben, imødekommende og trøstende.
”Du skal have åbne arme og være imødekommende og trøstende både overfor børnene og forældrene - for det er jo dig som pædagog, der skal overbevise dem om, at vi klarer den her, og at vi nok skal tage os godt af dit barn. Vi gør forældrene trygge ved at forklare, forklare, forklare. Børnene gør vi trygge ved at tale om det, der foregår lige netop nu omkring dem - striberne på strømperne, bilerne der kører forbi uden for vinduet, de andre børns leg og så videre. Vi prøver at distrahere dem og flytte deres fokus.”
Mette Sofie Jacobsen mener, at der skal være plads til, at børnene er kede af det, når far og mor er gået.
”Selvfølgelig må børnene være kede af det, men vi skal gøre det rart for dem at være her - tilbyde dem noget at lege med og noget at lave eller bare at sidde på skødet, hvis det er det, de har lyst til. Vi skal tilbyde os selv. Skabe tillid. Det er det, vi er her for - for at børnene skal have det godt”
Kom og giv mig en krammer
Mette Sofie Jacobsen mener også, at man som pædagogisk medarbejder tydeligt skal vise børnene, at man har lyst til at være sammen med dem.
”Man er vel ikke blevet pædagog, hvis man ikke har lyst til det. Og hvis man ikke har lyst til at være der, hvor man er, så tror jeg, man skal finde et andet sted. Det at være pædagog i vuggestue og børnehave handler i så høj grad om at ville det og være glad og være på. Uanset om du er vuggestuebarn eller børnehavebarn, så har du brug for at komme ind til en pædagog, som siger ”nej, hvor er det dejligt at se dig, kom her hen og giv mig en krammer!”, siger Mette Sofie Jacobsen, som forklarer, at man skal spore sig ind på hvert enkelt barn og finde ud af, hvad de har lyst til.
”Men vi skal også ”læse” forældrene og finde ud af, hvornår nogen skal have et kærligt eller mere bestemt ”skub” ud af døren. Vi gør det helst ikke. Men der er nogen, der har brug for det. Det bliver aldrig nemt, men vi skal nok være der og trøste. Barnet får ikke lov til at blive ved med at være ked af det. Det vigtigste er tryghed og omsorg.”