Leder:
Et grimt brud på de demokratiske værdier
Af Britt Petersen, formand for LFS
Et flertal i Folketinget har desværre vedtaget en aftale om, at 1-årige i udsatte boligområder, der ikke er indskrevet i en vuggestue eller dagpleje, skal tvinges i et såkaldt obligatorisk læringstilbud. Et af de fornemme formål er ifølge aftaleteksten, at barnet skal lære om demokratiske normer og værdier.
Det er så vigtigt, at babyerne fra ghettoen lærer demokrati, at aftalepartierne på grimmeste vis vælger at bryde med de normale demokratiske normer og værdier, der plejer at gælde i Danmark. For normen i Danmark er ellers, at forældre selv kan vælge, om deres barn skal i dagtilbud. Det er også en demokratisk værdi, at der er lighed for loven, og at man ikke gør forskel på folk ud fra hvilket postnummer, de bor i. Og så er normen, at samarbejdet mellem dagtilbuddet og forældrene skal bygge på tillid og på gensidig omsorg for det enkelte barn
Det bliver svært med den tillid og det samarbejde, når dagtilbudslederen kan straffes, hvis hun ikke holder øje med, om barnet er til stede i de obligatoriske 25 timer om ugen (eller hvis barnet er der mere end 25 timer om ugen), og at hun er pligtig til at melde det, så forældrene kan blive sanktioneret økonomisk.
Der er så meget i vejen med den aftale, at det ikke kan udfoldes i denne leder. Både fra børnenes og fra de pædagogiske medarbejderes perspektiv. Det eneste positive er, at det er indeholdt i aftalen, at den skal evalueres efter et år. Så må man gå ud fra, at realiteterne indhenter politikerne, og at aftalen dør lige så stille igen.
Vi mener i LFS, at det er godt for småbørn at komme i dagtilbud af god kvalitet. Det er også godt for familier, der måske lever en isoleret tilværelse i et udsat boligområde, at blive præsenteret for dansk institutionsliv og pædagogik.
Men det er en blindgyde at gøre det via tvang og på særlige vilkår. Politikerne har sovet i timen i mange, mange år. De kunne have været proaktive og lavet opsøgende arbejde i forhold til familierne, så disse kunne blive præsenteret for danske vuggestuer og dagplejere. Der findes opsøgende initiativer, men disse er skabt nedefra af engagerede klynger, som på egen hånd har set behovet, og som selv har bekostet det opsøgende arbejde. Så kommunerne bør nu tage opgaven på sig og sætte aktivt ind på at få forældrene til at vælge de almindelige dagtilbud.
For tvangsaftalen er en ommer. Af den værste slags.