Vil borgmestrene stå sammen om det sociale område
LFS Nyt har spurgt de københavnske borgmestre, om de vil stå sammen om det sociale område. Der er velvillige ord, men få konkrete løfter. Flere retter pilen mod Christiansborg, og et enkelt parti siger nej til at løfte sløret for de kommende budgetforhandlinger i pressen.
LFS Nyt har stillet de syv borgmestre to spørgsmål:
1. Vil du som borgmester støtte en ny model, hvor de mest udsatte områder undtages fra krav om at planlægge besparelser, før budgetforhandlingerne overhovedet går i gang?
2. Vil du være med til at sikre genopretning af det sociale område allerede i denne budgetforhandling?
S: Accepterer ikke præmissen
Overborgmester Frank Jensen svarer for både ham selv og hans socialdemokratiske partifælle Jesper Christensen i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Han er dog ikke enig i spørgsmålenes præmis og vil derfor ikke svare ja eller nej til spørgsmålene, men vælger i stedet at uddybe:
”Jeg er enig med vores socialordfører i, at vi skal se på, om der er behov for at løfte handicapområdet. Der er behov for, at Socialudvalget og socialborgmesteren ser på kvalitetsstandarderne og ser, om der er noget, der bør ændres. Men de må lægge de konkrete behov og ønsker frem. Alle kommuner er under stram styring og må vende pengene, så derfor er det nødvendigt, at socialudvalg og borgmester lægger de konkrete behov frem, så vi kan tage stilling til dem i forbindelse med budgettet. Men der er også tal, som viser, at København ikke ligger særligt lavt på, hvad vi bruger per handicappet borger, når vi sammenligner os med de andre større byer i Danmark,” skriver Frank Jensen, og fortsætter:
”Jeg har de seneste år været med til at løfte socialområdet markant. Eksempelvis er budgettet på handicapområdet blevet løftet med ca. 90 mio. kr. fra 2017 til 2019. Så jeg er åben overfor, at der kan være behov for at tilgodese området, eller at effektiviseringer kan være fordelt uhensigtsmæssigt, men jeg kan ikke genkende, at vi generelt har underprioriteret socialområdet i København,” skriver overborgmesteren, som afslutter ved at rette pilen mod Christiansborg:
”Vi er i de seneste år blevet tvunget til at servicere stadig flere københavnere for de samme penge, fordi byen vokser. Nu har vi heldigvis endelig fået en ny regering, som har lovet, at der skal ske et velfærdsløft. Dette vil naturligvis også komme socialområdet til gode.”
Enhedslisten: Uholdbart
Enhedslisten har borgmesterposten for Teknik og Miljøforvaltningen, og det er partiets socialordfører, Charlotte Lund, der svarer på LFS Nyts henvendelse. Og Charlotte Lund er ikke enig i med Frank Jensen i, at København ikke ligger lavt, hvad angår serviceniveauet i forhold til handicappede borgere.
”Socialområdet halter langt bagefter såvel andre forvaltninger som i de øvrige seksbyer. Det er uholdbart,” skriver Charlotte Lund, som derfor både svarer ja til, at Enhedslisten vil være med til at fritage det sociale område for forhåndskrav om at planlægge besparelser, og til at partiet vil være med til at sikre genopretning allerede i denne budgetforhandling.
SF: Hvad med de gamle
Svaret fra SF er skrevet af gruppeformand Klaus Mygind. Og han vil i modsætning til Enhedslisten ikke være med til at fritage Socialforvaltningen for forhåndssparekrav.
”Det vil være forkert at undtage nogen forvaltning fra besparelser forud for budgetforhandlingerne. Men jeg ved godt, at socialområdet er trængt, og derfor har SF også gentagne gange foreslået at sætte skatten op, så vi kan sikre alle de trængte velfærdsområder,” skriver Klaus Mygind, der til gengæld svarer ja til, at partiet vil være med til at sikre genopretning af det sociale område allerede i denne budgetforhandling.
”Naturligvis vil SF kæmpe for det sociale område. Men her har man som sundheds- og omsorgsborgmester og SF’er to hatte på. Hvis vi gik til forhandlingerne og udelukkende fokuserede på det sociale område, ville vi svigte de ældre københavnere, som hører under sundheds- og omsorgsforvaltningen,” skriver Klaus Mygind.
Alternativet: Ja, vi er med
Den politiske ordfører i Alternativet, Badar Shah, svarer, at Alternativet allerede har foreslået den nye regering at droppe den stramme økonomistyring, som tvinger kommunerne til at skære ned, og i stedet give kommunerne lov til at bruge flere penge på velfærd.
”Det er et sympatisk ønske at undtage de mest udsatte områder, men der er også behov for at se på helhedsbilledet i København og sikre, at socialområdet ikke ender i samme situation om to, tre eller fire år. Alternativet går ind til budgetforhandlingerne for at sikre, at der kommer en økonomisk bæredygtighed i kommunen,” skriver Badar Shah, som svarer klart ja til, at Alternativet vil være med til at sikre genopretning af det sociale område allerede i denne budgetforhandling.
”Vi kan ikke være de forhold, vi tilbyder socialt udsatte københavnere, bekendt. Allerede sidste år vedtog vi at demografiregulere handicapområdet, så det hvert år tilføres flere penge, i takt med at der kommer flere borgere. Men det er ikke nok, og vi går til budgetforhandlingerne med et mål om også at sikre bedre vilkår for socialt udsatte. Den sociale bundlinje er ligeså højt prioriteret som den grønne for Alternativet i København.”
V: Forhandler ikke i pressen
Cecilia Lonning-Skovgaard er borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Hun anerkender, at der er vanskeligheder, men vil ikke byde ind på spørgsmålene fra LFS Nyt:
”Venstre går konstruktivt ind til budgetforhandlingerne. Der er ingen tvivl om, at København står over for mange svære udfordringer, og derfor bliver det nogle krævende forhandlinger, og af respekt for det arbejde, forhandler vi først og fremmest rundt om bordet og ikke i pressen,” skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.
R: Behov for nye prioriteringer
Det Radikale Venstre har borgmesterposten for den forvaltning, det hele handler om. Borgmester Mia Nyegaard siger, at det ikke er utænkeligt for hende, hvis en samlet borgerrepræsentation forsøger sig med at friholde det sociale område fra besparelser.
”Det har Radikale tidligere forsøgt sig med i forhold til friholdelse af det almene børneområde. Men jeg må også erkende, at økonomien er stram i hele kommunen. Derfor vil jeg egentlig hellere have, at regeringen ændrer på serviceloftet, som sætter grænser for, hvad vi i kommunen må bruge af penge. Det skal være højere, og man skal tage hensyn til de kommuner, som får flere borgere. Regeringen bør også se på, om der er nogle områder, der bør undtages fra serviceloftet. Som socialborgmester ser jeg gerne, at dele af socialområdet undtages fra serviceloftet. Og så skal vi balancere de store velfærdsområder i forhold til de udfordringer, samfundet som helhed står overfor,” skriver Mia Nyegaard, som naturligt nok også svarer ja til, at hun ønsker genopretning af det sociale område allerede i denne budgetforhandling.
”Det skal der ikke herske den mindste tvivl om. Socialområdet er under et massivt økonomisk pres. Hvert eneste år skal vi spare mange mio. kr. og det er en stor udfordring. Alene på handicapområdet mangler vi lige nu en halv mia. kr. for at kunne bruge lige så mange penge pr. indbygger, som de øvrige store byer i Danmark. Vi sparer blandt andet ved at tage lidt alle steder fra i Socialforvaltningen. Men der er intet vundet ved, at vi prioriterer blandt de svageste. Serviceloftet skal hæves, men bortset fra det er vi i min optik nået dertil, hvor vi bliver nødt til at flytte penge fra de andre forvaltninger til socialområdet. Det kan ikke passe, at vi i en kommune som København prioriterer de socialt udsatte så lavt, som vi gør. Det er tid til, at vi prioriterer anderledes i det store budget.”