LFS-formand: Vores medlemmer er slidte
Det er en gratis omgang, når statsministeren takker de pædagogiske medarbejdere for at holde samfundet kørende. Det kommer i hvert fald til at klinge hult, når dagtilbuddene ikke må overgå til nødpasning, når der ikke er test i arbejdstiden, og når pædagogerne står sidst i vaccinationskøen, mener formanden for LFS, Britt Petersen, der er bekymret: Vores medlemmer er ved at være slidte.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj Foto: Signe Rosa Skelbæk
Man behøver ikke være et matematisk geni for at regne ud, hvor stor en kontaktflade en pædagogisk medarbejder i et dagtilbud har – også selv om man tilrettelægger arbejdet i mindre grupper.
”Det kan godt være, at børn som oftest ikke bliver syge af covid-19, men de kan bære smitten videre fra forældre og søskende og alle de andre, som familien omgås. Vores medarbejdere på dagtilbudsområdet er enormt nervøse for at blive smittet, samtidig med at de skal give børnene en god dag og være professionelle over for deres forældre. Vi har institutioner i København, der har lavet smitteopsporing hver uge siden jul, og vi har medarbejdere, der er meget tyndslidte. Det er de naturligvis også på specialområdet, hvor medarbejderne udover at være nervøse for sig selv, også er bange for at bringe smitten ind til de ofte udsatte borgere, de arbejder med,” siger Britt Petersen.
Rimeligt med nødpasning
Regeringen har ikke villet lukke dagtilbuddene ned i anden runde, selv om risikoniveauet blev hævet til fem. Begrundelsen er, at børnepasning er essentielt for at holde samfundet kørende.
Men Britt Petersen synes, at de pædagogiske medarbejdere betaler en for høj pris, og hun kan ikke forstå, man ikke fandt en gradueret model, da samfundet ved juletid gik i højeste beredskabsniveau.
”Det eneste rimelige over for det pædagogiske personale ville være nødpasning, hvor der er pasning til de børn, hvis forældre går på arbejde. Men det er ikke rimeligt, at forældre på barsel mv. frit kan sende deres børn i institution, som forholdene er.”
Andre kan bruge værnemidler
LFS-formanden køber ikke argumentet om, at kassemedarbejdere og buschauffører jo også passer deres job hver dag.
”De kan skærme sig bag plexiglasplader og personlige værnemidler. I dagtilbud er medarbejderne fuldstændig ubeskyttede. De er direkte udsat for snot, spyt og savl; det er en helt anden situation,” siger Britt Petersen, og sender i samme runde en undren afsted mod Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, som endnu ikke har villet gå ud med krav til forældre om som minimum at bruge mundbind, når de henter og afleverer.
”Det ville være en lille ting at forlange, når man får sine børn passet under en pandemi,” siger Britt Petersen.
For stramt og tungt
LFS har også problematiseret de procedurer, som dagtilbud skal følge og forsøge, før man må begynde at ringe børn hjem, fordi institutionen er for belastet af Corona relateret fravær.
”Det er for omstændeligt og for stramt, og det tager for lang tid, så det forhandler vi om!”
Britt Petersen oplever dog, at samarbejdet med både Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har været tilfredsstillende.
”Vi arbejder løbende med at melde de problemer ind, vi får fra medlemmerne ude i virkeligheden og samarbejder om at finde løsninger. Det kan være alt fra hvordan vi undgår, at dagplejere får for lange arbejdsdage, fordi de skal gøre Coronarent i eget hjem, når børnene er hentet, til hvordan man organiserer nødpasning på skoleområdet.”
Pædagoger skal vaccineres
Det er til gengæld sværere at skaffe lydhørhed i de øvre politiske luftlag – både hvad angår bedre testmuligheder og pladsen i vaccinationskøen.
Pædagogiske medarbejdere var fortsat ved redaktionens slutning henvist til offentlige testcentre, selv om sundhedsministeren allerede ved juletid varslede, at der ville blive mulighed for lyntest i arbejdstiden.
Værre er det, at den helt store hovedpart af LFS’ medlemmer hører til i vaccinationsgruppe 12, som er de sidste danskere, der bliver prioriteret.
”Det er helt og aldeles urimeligt, at vores medlemmer, som arbejder med børn eller med handicappede, og som kun ganske begrænset kan beskytte sig med værnemidler, ikke opfattes som medarbejdere i kritiske funktioner. Det giver ingen mening,” siger Britt Petersen.
LFS råber op
LFS er en lokal fagforening under forbundet FOA, og opgaven er primært at varetage samarbejdet med de kommuner, LFS har medlemmer i. Hovedparten af medlemmerne hører til i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, og dertil kommer mindre grupper af medlemmer i en række kommuner i det storkøbenhavnske område.
”I LFS har vi tradition for at råbe højere og komme bredere ud end de fleste andre lokalafdelinger. Derfor har vi naturligvis også forsøgt at råbe politikerne op om, at de pædagogiske medarbejdere bliver overset som gruppe med samfundskritiske funktioner. Vi har desuden en direkte linje til ledelsen af vores forbund, FOA, som deltager i ugentlige ministermøder. Her forsøger vi som de øvrige pædagogiske forbund at få overbevist ministrene om, at pædagogiske medarbejdere udfører samfundskritiske funktioner og derfor bør komme længere op i vaccinationskøen.”
Tiden efter covid-19
Når samfundet på et tidspunkt normaliseres, tager LFS nogle af de vigtige erfaringer med sig til forhandlingsbordet.
”Vi vil slås for, at institutioner og skoler kan beholde den ekstra rengøring. Det er blevet tydeligt, hvor uanstændigt dårligt, niveauet var før, og vi er overbeviste om, at det har betydning for det generelle sygefravær, siger Britt Petersen.
Hun forventer, at man på børneområdet vil drage læring af de gode erfaringer med mindre børnegrupper og større fokus på kerneopgaven fremfor på dokumentation.
”Men der kommer en genopretningsfase, for vores medlemmer er trætte. Mildt sagt.”