Vigtigere end nogensinde at tage temperaturen på trivslen
Alle medarbejdere i Københavns Kommune får lige om lidt mulighed for at besvare TU21, den store trivselsundersøgelse, som gennemføres hvert andet år. Og der er næppe tvivl om, at belastningerne fra Corona kommer til at præge resultaterne, mener arbejdsmiljørepræsentanten i Vuggestuen Titanrosen, som synes, at det gør undersøgelsen endnu mere relevant.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj. Fotos venligst udlånt af Titanrosen
”Jeg er helt vildt spændt på at se, hvad Coronapandemien har gjort ved det psykiske arbejdsmiljø, for lige nu er vi så pressede, at jeg mangler fornemmelse for, hvordan kollegerne har det. Vi arbejder i små grupper, og vi holder ikke pauser sammen, så vi får slet ikke talt med hinanden,” siger Marie Rehfeld, som er arbejdsmiljørepræsentant i Titanrosen.
”Vi er pressede på ressourcer, fordi vores institution er i tre etager. Det betyder, at vi løber meget op og ned ad trapperne for at modtage og aflevere børn, så vi ikke har forældrene inde i institutionen. Vi har haft både Corona-syge medarbejdere og børn, og vi har tre gange måttet lukke en etage helt ned på grund af smitte,” fortæller Marie Rehfeld.
Vi balancerer hver dag
Hun oplever desuden en udbredt frustration blandt kollegerne på baggrund af de uklare meldinger fra regeringen.
”Forældrene bliver opfordret til at holde deres børn hjemme, så de er bekymrede, når de afleverer og spørger os, om vi er kede af at gå på arbejde. Det er en svær balance at skulle berolige dem og sige, at vi nok skal give deres barn en god dag, samtidig med at vi også selv er nervøse for smitterisikoen,” siger Marie Rehfeld.
Hun har en forventning om, at presset vil afspejle sig i besvarelserne af den trivselsundersøgelse, som skal besvares elektronisk i perioden fra den 24. februar til den 16. marts 2021. Og hun synes, at undersøgelsen om muligt er endnu mere relevant end ellers:
”Hvis arbejdsvilkårene under Corona-pandemien har skabt generel dårlig trivsel, er det enormt vigtigt, at det bliver dokumenteret. For der er helt sikker noget, der skal samles op på bagefter,” siger Marie Rehfeld.
Undersøgelsen skal forberedes
Titanrosen har tradition for at sætte alle sejl til for at få samtlige medarbejdere til at besvare undersøgelsen, og der kommer endnu mere turbo på i år, siger Marie Rehfeld, der understreger, at det er vigtigt, at hele TRIO’en bakker op om undersøgelsen og er med til at skabe gode rammer for afviklingen.
”Min erfaring er, at man skal forberede sig. Når man har prøvet det én gang, bliver det til gengæld meget nemmere fremover, og man kan genbruge sine procedurer og initiativer. Jeg har selv haft glæde af at deltage i de kurser, som Arbejdsmiljø København har tilbudt, hvor man har kunnet blive klogere på, hvordan man som AMR bedst lægger det til rette,” siger Marie Rehfeld, som peger på, at der både skal skaffes fysiske rammer og tid til at udfylde skemaet, og at der kan være brug for vejledning i, hvordan enkelte spørgsmål skal forstås.
I Titanrosen bliver der i år stillet en pc op til formålet, og der er et decideret skema for, hvornår de enkelte medarbejdere kan gå fra, så de kan udfylde deres besvarelse i ro og mag.
”Det er højt prioriteret hos os. Der er både et signal om, at vi tager trivslen alvorligt, det er et godt dialogredskab, mens man besvarer undersøgelsen, og så er resultaterne et ekstremt vigtigt redskab at arbejde videre med. Så ambitionen igen i år er, at vi når op på 100 procent besvarelse.”