Noter
Hvad ved vi egentlig?
Januarmåneds podcastanbefaling hedder ”Hvad ved vi egentlig om børns trivsel”. Samfundsvidenskabelige forskere står bag en række podcastafsnit der handler om alt fra forældreskab og tryg og utryg tilknytning til mobiltelefonvaner og angst. Fælles for afsnittene er, at hvert afsnit varer 30-40 minutter og tager udgangspunkt i hvordan danske børn og unges trivsel påvirkes af de psykologiske, sociale og økonomiske vilkår, de vokser. Afsnittene produceres af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, og kan hentes gratis i din vante podcastapp eller høres på ku.dk
Læringsfestival bliver virtuel
Danmarks Læringsfestival går online og foregår 1. til 4. marts via https://laeringsfestivalonline.dk/. Du kan ved at registrere dig få gratis adgang til samtlige oplæg. Læringsfestivalen fokuserer traditionen tro mest på skoleområdet, men mandag den 1. marts om eftermiddagen er der et særligt dagtilbudsspor, der blandt andet byder på erfaringsopsamling efter tiden med Coronanedlukning. Disse oplæg gentages tirsdag.
Handicapprisen 2020 gik til Pia Finne
Pia Finne, der til daglig er proces- og projektleder på Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse (CSBB), blev den glade modtager af Handicapprisen 2020, som uddeles af Handicaprådet i Københavns Kommune.
Prisen blev overrakt i december af socialborgmester Mia Nyegaard og Steen Stavngaard, der sidder som medlem af Handicaprådet for LEV.
Pia Finne har været pædagog i Socialforvaltningen i 21 år, og hun har været primus motor i en lang række af projekter, initiativer og nytænkninger, som var omdrejningspunkt for den indstilling, der skaffede hende Handicappris. Seneste eksempel var, da landet var lagt ned på grund af corona, og borgerne ikke kunne møde op i deres beskæftigelses- og netværkstilbud. Pia Finne var her hurtig til at få sit team til at omstille sig til den nye virkelighed, og både Hverdagsaktivisterne og Vækstpunktet begyndte at sende live via Facebook og herigennem skabe nye virtuelle fællesskaber, ligesom CSBB’s forløb med Social Færdighedstræning også midlertidigt blev omlagt til at foregå virtuelt via teams.
Finanslov med fokus på udsatte
Regeringen og støttepartierne kaldte finansloven, der blev vedtaget i december, for ekstraordinært rød og grøn. Og selvom især klimaomstillingen har fået meget omtale, er der også grund til at glæde sig over en række socialpolitiske tiltag. Finansloven indebærer blandt andet, at der afsættes 30 millioner kroner i 2021 og 35 millioner i de tre efterfølgende år til borgerrådgivning. Det skal sikre en bedre sagsbehandling i kommunerne, så fx mennesker med handicap og socialt udsatte får den rigtige hjælp. Der indføres derudover i 2021 et klippekort, så mennesker med handicap i botilbud kan få mere hjælp til ledsagelse. Astrid Krag udtalte i forbindelse med finansloven, at især mennesker med handicap har lidt under Coronaepidemiens restriktioner, og det også er derfor, man ønsker at give disse mennesker øget støtte til at komme ud i samfundet. På handicapområdet afsættes der desuden 3,7 millioner årligt i 2021-2024 til et driftstilskud til Udviklingshæmmedes Landsforbund.
Det sociale frikort forlænges
Folketinget har vedtaget, at ordningen med det sociale frikort forlænges, så det også gælder i 2021 og 2022.
København er topscorer blandt landets kommuner, når det kommer til antallet af borgere, der indtil videre har været med i forsøgsordningen, der har kørt siden begyndelsen af 2019. Frikortet giver fx hjemløse og mennesker med psykisk sygdom eller et misbrug, mulighed for at tjene 20.000 kroner årligt uden at blive trukket i deres kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.
I begyndelsen af 2020 havde 336 københavnere fået bevilget et socialt frikort, og 69 virksomheder var gået med i ordningen. Du kan læse mere på www.socialtfrikort.dk
Seniorhåndbogen 2021 er klar
Den nyeste udgave af Seniorhåndbogen er klar til bestilling.
Bogen udgives af Faglige Seniorer, som er en selvstændig organisation for fagbevægelsens seniormedlemmer, og for mange er Seniorhåndbogen et uundværligt opslagsværk, hvor man finder alt, hvad der er værd at vide om regler, satser og råd til seniorer.
Bogen kan også være nyttig for lønmodtagere, der vil vide mere om mulighederne for tilbagetrækning i form af efterløn, seniorpension mv.
Seniorhåndbogen er på 116 sider, og den koster 49,- kroner plus forsendelse. Den kan bestilles via www.fagligsenior.dk/webshop/
Stærekassen for børn
Det Kongelige Teater er på vej med et nyt, stort oplevelsesunivers, hvor børn får mulighed for at prøve kræfter med scenekunst og klassisk musik. Det nye univers får til huse i det helt særlige teaterrum Stærekassen på Kongens Nytorv i København. Projektet støttes af fondsmidler, og meningen er, at teatret via samarbejder med skoler, musikskoler, kunstskoler og daginstitutioner vil introducere tusindvis af børn med forskellig baggrund til scenekunst og klassisk musik.
Oplevelsesuniverset vil også puste nyt liv i Stærekassen, der siden Skuespilhusets åbning i 2008 kun i begrænset omfang har været tilgængeligt for offentligheden.
Oplevelsesuniverset er en del af Det Kongelige Teaters ambitiøse børnestrategi, der skal sikre, at mange flere børn fra forskellige miljøer får adgang til at beskæftige sig med klassisk musik og scenekunst. Den foreløbige tidsplan siger, at det nye oplevelsesunivers kan åbne i 2023.
Ægte litteratur fra hverdagen
Novellesamlingen ’Mælkekassetårn’ er noget så sjældent som skønlitteratur, der beskæftiger sig med daginstitutionsområdet, som det opleves af de involverede – børn, pædagoger og forældre. Novellerne i Mælkekassetårn er skrevet af ti etablerede forfattere, og novellerne glimrer både ved deres kvalitet, og ved at de hver især nænsomt behandler forskellige aspekter af børne- og voksenlivet omkring institutionen.
Stærkest står novellerne af Stine Askov og Laila Ingrid Rasmussen, som begge har en pædagogfortid, og som skriver sig helt ind under huden på læseren. Men hele bogen er så afgjort læsningen værd, fordi novellerne på enestående måde formidler hverdagen i daginstitutioner på en måde, som et helt tårn af fagbøger ikke ville kunne.
Mælkekassetårn er udgivet på Akademisk Forlag og redigeret af Christian Aabro og Julie Top-Nørgaard. Vejledende udsalgspris er kr. 229,95.
TJM-forsikring – vind feriebolig
Har du bare én forsikring hos TJM Forsikring, kan du deltage i lodtrækning om leje af tre ferieboliger i henholdsvis Blåvand, Skagen og Prag. Den kommende sæson løber fra uge 18 2021 til uge 17 2022.
Skriv dine ønsker her senest den 12. februar 2021: www.interesseforeningen.dk/lodtraekning.
Du kan se boligerne på www.interesseforeningen.dk
Flere mønsterbrydere
57 procent af de 25-årige, der er vokset op i den almene sektor med ufaglærte forældre, har fået en ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Andelen, der bliver mønsterbrydere fra den almene sektor, er steget siden 2013 og er på sit højeste siden 1995.
60 procent af de 25-årige, der er vokset op med ufaglærte forældre, har fået en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. Blandt unge med ufaglærte forældre opvokset i den almene sektor er andelen 57 procent, mens den er 62 procent for unge opvokset i øvrige boligformer.
I de almene boliger har andelen, der bliver mønsterbrydere, været støt stigende både blandt unge med dansk og vestlig herkomst og unge med ikke-vestlig herkomst, mens andelen i de øvrige boligformer kun er steget blandt unge med ikke-vestlig herkomst.