TEMA: Tal åbent om numselegen
Numselegen skal ikke ties ihjel
Der kan godt være, at du som pædagogisk medarbejder ved, at den numseleg, som fireårige Anton eller Emma blev ked af, var helt uproblematisk og alderssvarende. Men netop de lege kan fremkalde en helt særlig bekymring hos forældrene. Derfor skal man aldrig lukke for dialogen, før forældrene er trygge, siger psykolog Fanny Vildershøj, der arbejder i Børne- og Ungdomsforvaltningens kriseteam. Teamet bliver blandt andet tilkaldt i de sager, hvor samarbejdet mellem forældre og dagtilbud er gået i hårdknude.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Skal Fanny Vildershøj pege på ét fællestræk for de sager om numse- og doktorlege, som ender i kriseteamet, er det, at forældrene har følt, at der er blevet ”lagt låg på”, og at dagtilbuddet ikke vil tage forældrenes bekymring alvorligt.
Det kan ske i sager, hvor en gruppe børn har leget en kropsligt undersøgende leg, og hvor et barn måske er blevet ked af det – enten i løbet af legen eller efterfølgende.
Forældre har ikke samme viden
”Pædagogiske medarbejdere ved, at børn er nysgerrige på kroppen, og at de kan finde på lege, der involverer kønsorganer og numser. De ved også, at de lege kan gå skævt, og at børnene kan blive uvenner og blive kede af det – akkurat som i alle andre lege. Derfor kan man som pædagogisk medarbejder komme til at undervurdere forældrenes behov for at få talt om situationen. For forældrene har ikke den samme viden, og hvis de føler, at de pædagogiske medarbejdere affærdiger deres bekymring, er det, at utrygheden kan vokse sig stor,” siger Fanny Vildershøj.
Hendes erfaring er, at netop de kropsligt undersøgende lege kan aktivere en særlig forskrækkelse og bekymring hos forældre.
”Der opstår hurtigt associationer til voksenseksualitet, og så er der ikke langt til, at forældrene begynder at tænke på seksuelle grænseoverskridelser eller overgreb. Hvis de så ovenikøbet får en oplevelse af, at dagtilbuddet lægger låg på, forsvinder tilliden,” fortæller Fanny Vildershøj.
Vigtigt at håndtere hurtigt
Det vigtigste er derfor at tage forældrene alvorligt, også selv om man som medarbejder vurderer legen som helt alderssvarende og uproblematisk.
”Hvis det er en leg, som personalet er vidende om, skal forældrene have besked, når de henter barnet. Det er et emne, der kan give forskrækkelse, så man skal give sig tid og indgyde tryghed. De fleste forældre kan godt modtage budskabet om, at det er lege, der er forventelige i førskolealderen. Fortæl om situationen, og fortæl forældrene, at I har taget hånd om tingene. Brug i det hele taget jeres faglighed til at skabe tryghed,” siger Fanny Vildershøj, hvis erfaring er, at der kan komme flere spørgsmål efterfølgende.
De skal ikke forhøre
”Det kan vokse sig stort hjemme hos forældrene i løbet af aftenen, og den anden forælder kan blive mere forskrækket, end den forælder der hentede. Så det er en god idé at stille sig til rådighed og sige, at de endelig må vende tilbage, hvis de har brug for at tale mere om det,” siger Fanny Vildershøj.
Forskrækkelse kan få forældre til næsten at afhøre deres børn.
”Man må gerne vejlede forældrene om, hvordan man taler om det derhjemme. Man kan sige, at det selvfølgelig er naturligt, at man snakker med barnet om, hvad der er sket i daginstitutionen i løbet af dagen. Men man skal også huske, at jo mere forældre taler om en bestemt hændelse, jo større bliver den i barnets bevidsthed. Barnet fornemmer hurtigt, hvis forældrene er særligt interesseret i at høre om en bestemt hændelse. Og barnet kan mærke, hvis forældrene er urolige, og at det i sig selv kan skræmme barnet eller gøre det utrygt,” siger Fanny Vildershøj.
Ord skaber billeder
Fanny Vildershøj pointerer, at man skal være bevidst om sit eget ordvalg.
”Man skal så vidt muligt undgå ord, der kan forbindes med voksenseksualitet. Bruger forældrene ord som overgreb og krænkelser, må man gerne realitetskorrigere og sige, at det ikke er jeres opfattelse, og at det er ekstremt sjældent, at der forekommer egentlige seksuelle krænkelser mellem børn. Men at I slet ikke er i tvivl om, at barnet har oplevet situationen som ubehagelig eller måske endda grænseoverskridende, hvis forældrene siger det, og at det vil I naturligvis handle på,” siger Fanny Vildershøj.
Hun oplever ofte, at forældre er bekymrede for, om deres barn har fået langvarige ar på sjælen eller traumer efter numse-doktorlege, som er gået skævt.
”Det er godt, hvis man kan være tydelig og formidle, at børn kan opleve grænseoverskridelser, der er ubehagelige, uden at det sætter sig som traumer. Det er jo også det, der sker, hver gang der har været en fysisk konflikt mellem børn i øvrigt. Det er jo også en grænseoverskridelse, hvis man får en skovl i hovedet. Vi har som voksne bare tendens til at overtænke alt, hvad der har med tissemænd og tissekoner at gøre.”
Den bedste forebyggelse
Det er en stor fordel, hvis dagtilbuddet har arbejdet pædagogisk med emnet, før problematikken opstår.
”Utrygheden vokser sig ekstra stor hos forældre, som oplever, at de pædagogiske medarbejdere har svært ved at tale om emnet. Derfor er det vigtigt at have et fagligt sprog, der signalerer, at det er del af det pædagogiske arbejdsfelt, og at det er noget, dagtilbuddet har kompetencerne til at klare på linje med alle de andre situationer, der kan opstå mellem børn. Det indgyder tillid og kan få angstniveauet hos forældrene til at falde,” siger Fanny Vildershøj.
Når du taler med forældre om numseleg, hvor et barn er blevet ked af det:
- Vær anerkendende over for, at forældrene kan blive forskrækkede, og signaler, at du tager deres forskrækkelse alvorligt.
- Tænk over dit ordvalg, og undgå ord og begreber, der kan forbindes til voksenseksualitet.
- Hvis forældrene kan rumme det, så fortæl, at denne type lege er normale for aldersgruppen. Giv dem eventuelt materiale med hjem, som de kan læse.
- Forsikr forældrene om, at I som personalegruppe vil være opmærksomme på barnet.
- Signaler, at dialogen ikke behøver være slut, og at de gerne må vende tilbage.
- Orienter din leder og dine kolleger, så de også kender til situationen og kan være med til at støtte forældrene, hvis de fortsat er utrygge.