Naturlegepladsen rådner op
Naturlegepladsen i Valby forfalder hurtigere, end den bliver repareret. Dele af pladsen synger på absolut sidste vers efter knap 20 år med glade børn. Den det er en skam, for legepladsen er udtryk for det unikke børne- og natursyn, der blomster i Danmark, siger pædagog Mikkel Sandorff Nordentoft.
Tekst og foto: Signe Rosa Skelbæk
Selv på en kold regnvejrsdag ligner Naturlegepladsen det, den er. En grøn oase midt i byen, der trods det typiske, danske vintervejr, har besøg af masser af børnefamilier.
Legepladsen har konservativt sat flere end 100.000 besøgende om året, og det sætter sine spor på den store, bemandede legeplads, der er bygget næsten udelukkende i naturmaterialer.
”Besøgstallet svarer til 200.000 fødder, der løber rundt på legepladsen, og fordi legepladsen er lavet af naturmaterialer, så slider det,” siger pædagog og ansat på legepladsen, Mikkel Sandorff Nordentoft.
Budgetter følger ikke med
Mikkel Sandorff Nordentoft er uddannet friluftsvejleder og pædagog, og han har arbejdet på Naturlegepladsen de seneste 3,5 år. Men han er bekymret.
”Hver dag ser jeg, hvordan sliddet og nedbrydningen er større, end budgetterne for vedligehold kan følge med til. Når man bygger en naturlegeplads, så er det jo et meget positivt valg, man træffer. Natur er in, og der er gode grunde til det, men materialerne nedbrydes. Og når hverdagen rammer, så oplever vi bare, at der ikke kan renoveres nok,” siger han, mens han viser rundt på legepladsen og peger på, hvor træstolper er rådne eller helt forsvundet.
”Vi, der går her hver dag, ser, hvad der trænger til udskiftning, selvom parkforvaltningen kæmper for at følge med”.
Vi kan ikke forudse alt
Legepladsen blev bygget i etaper mellem år 2000 og 2005. Den blev designet af arkitekt Helle Nebelong, og byggeriet var delvist et aktiveringsprojekt for arbejdsløse. Men der har ligget en bemandet legeplads grunden siden 1968.
Mikkel Sandorff Nordentoft frygter, at Naturlegepladsen kan være fortid om få år.
”Som jeg ser det, kan vi om få år ikke længere tilbyde aktiviteter her. Mit gæt er, at om to til tre, så må det hele pakkes ind i afskærmningsbånd, fordi det er blevet for slidt. Selvfølgelig kan man blive ved med at vedligeholde, men tingene her er under nedbrud, og det får sværere og sværere ved at klare den almindelige brug,” siger han.
En lang træbro snor sig rundt om legepladsen, og det er blandt andet her, træet er ved at være slidt i bund. Brædderne er så slidte, at selvom de jævnligt udskiftes, så gik en far en dag igennem et bræt, mens han var på besøg med sine børn.
”Selvom vi vedligeholder løbende, så kan vi ikke forudse alt, sådan som standen er nu. Som personale er vi nødt til at være mere opmærksomme, men vi kan jo ikke gennemskue alle risici. Så ofte er det brugerne, der kommer til os, hvis de har opdaget en skade, og så melder vi det til parkforvaltningen, der skynder sig at komme og udbedre eller afskærme,” siger han.
Succeshistorien
Skoler og institutioner kører til Naturlegepladsen helt fra Helsingør, Roskilde, Slagelse og Køge. Københavns Kommunes vision har hele tiden været, at alle er københavnere, når de er her. Også derfor vil det være sørgeligt, den dag legepladsen endeligt må give op og lukke ned, mener Mikkel Sandorff Nordentoft.
” Det her er o virkeligheden en succeshistorie. Legepladsen er jo også slidt, fordi så mange børn hver dag bruger den og nyder naturen her. Men mit hjerte bløder, når jeg ser, hvordan det forfalder. Det har været 20 års kæmpe succes, og her er besøgende året rundt,” fortæller han om Københavns eneste rigtige naturlegeplads.
”Børnesynet, vi har i Danmark, og som også er repræsenteret i en naturlegeplads som denne, er verdenskendt. Interesserede valfarter hertil fra hele verden for at se, hvordan vi lader børnene eksperimentere og gå på opdagelse under frie rammer, hvor man kan opdage sin egen krop i verden, falde og slå sig og rejse sig igen, men hvor vi naturligvis holder opsyn. Også derfor er legepladsen en kæmpe gevinst for kommunen,” siger Mikkel Sandorff Nordentoft.
Bålpladsen trækker til
Selvom Naturlegepladsen for mange er ikonisk, er det ikke svært at se, at der skal mere end lappeløsninger til at holde den i live. Den store bålplads, navngivet Bifrost, er en af de helt store attraktioner. Her kan man booke bål, og selv på en regnvejrsdag er man sikret en god oplevelse, når man samles under den store trætippi med hul i taget. Men de store hjørnestolper er ved at rådne op.
”For to år siden blev den understøttet af ekstra bjælker, så den er ikke farlig, og vi holder meget øje med den. Men det er en lappeløsning. Og det er synd, for den er en af vores helt store attraktioner. Vi tænder cirka 500-600 bål, hvor børn og børnefamilier kan lave alt fra popcorn til pølser over bål,” siger Mikkel Sandorff Nordentoft, der ikke kun tænder bålet, når daginstitutioner, skoler og familier kommer forbi.
Naturlegepladsen samarbejder nemlig også med pensionistgrupper, pårørende til demensramte, rollespilsgrupper og et misbrugscenter. Den eneste regel er, at man skal fungere i samspil med den primære målgruppe, nemlig børnene.
”Måske skal politikerne overveje, om det er tid til at genopføre en ny naturlegeplads på området. Jeg er bange for, at vedligeholdelsesbehovet vil være skruen uden ende. Legepladsen er bygget med de bedste intentioner og af mennesker, for hvem det virkelig gav mening. Det er fyldt med hjerteblod. Men det var ikke alle, der var lige vidende om, hvordan man arbejde med naturmaterialer. Det ved vi meget mere om i dag. Det kræver naturligvis, at man ikke går på kompromis og bygger af plastik,” siger Mikkel Sandorff Nordentoft.
Forvaltningen ønsker renovation
I forbindelsen med artiklen har LFS Nyt spurgt Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, om de genkender, at Naturlegepladsen er slidt ned, og hvordan de ser fremtiden for legepladsen. Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns kommune, har givet os følgende svar:
”På grund af legepladsens popularitet og store brugertryk er den meget slidt og mange af elementerne på legepladsen trænger til en renovering eller udskiftning.
Siden 2018 er der ikke bevilget flere midler til vedligeholdelse af legepladsområdet, og det har derfor ikke været muligt at vedligeholde naturlegepladsen i det nødvendige omfang. Det er et stort ønske for forvaltningen at få mulighed for at renovere naturlegepladsen, så den fortsat kan være et attraktivt udflugtsmål for bl.a. børnefamilier og institutioner i København og omegn. Der arbejdes derfor løbende på at søge flere midler til naturlegepladsen både via lokaludvalg og politiske indstillinger.”
Det er ikke lykkedes at få et konkret tal i kroner og øre på, hvad det vil koste at renovere eller ombygge legepladsen, så den igen fremstår uden skader og mangler.