Noter
Danmark halter efter, hvad angår ligeløn
Ny rapport viser, at Danmark halter efter, når det kommer til ligeløn mellem mænd og kvinder.
Eurostat, som er den afdeling i EU, der ser på statistikker fra hele Europa, har udgivet en ny rapport, der analyserer på en række forskelle mellem mænd og kvinder i Europa. Rapporten har fået titlen ’The life of women and men in Europe’.
Rapporten viser fx, at der er flere arbejdsløse kvinder end mænd i Europa. Her er Danmark et af de lande, hvor der er mest lighed mellem kønnene: Arbejdsløshedsraten for mænd og kvinder i alderen 15-74 ligger på stort set samme niveau på ca. fem procent.
Danmark er dog ikke duksen i klassen. Når det kommer til ligeløn mellem mænd og kvinder, halter Danmark nemlig pænt efter. Danmark ligger på en 19. plads ud af 31, og vi har større uligeløn end lande som Rumænien, Polen og Italien. På EU-niveau tjener kvinder i gennemsnit 13 procent mindre end mænd. Det niveau ligger vi lidt over i Danmark med en forskel på 13.9 procent. Der er dog stadig et stykke ned til Finland, hvor kvinder i gennemsnit tjener mere end 16,7 procent mindre end mænd.
Ernaprisen 2023 går til Fru Hedevig Bagger
Det er Bispebjerg-institutionen, Fru Hedevig Baggers Børnehave, der er årets modtager af den hæderfulde Ernapris. Prisen uddeles af Dansk Pædagogisk Historisk Forening og er opkaldt efter pædagog og forfatter Erna Juel Hansen. Hun var en banebrydende pædagogisk pioner og medstifter af Danmarks allerførste børnehave i 1871.
Fru Hedevig Baggers Børnehave er den ældste danske børnehave, som stadig er i drift, og den får Ernaprisen, både fordi børnehaven værner om dens mangeårige historie, og på grund af børnehavens pædagogiske arbejde, hvor personale og børn laver børnehave sammen. Demokrati og medbestemmelse, indflydelse på eget børnehaveliv er nøglebegreber i børnehavens praksis.
Ernaprisen uddeles på Dansk Pædagogisk Historisk Forenings årsmøde torsdag den 20. april kl. 19.00 – 21 på Borgbygård, Englandsvej 358, Kastrup.
Ved du nok om dit seniorliv?
Seniorhåndbogen blevet et uundværligt opslagsværk for både dem, der er gået på efterløn eller pension og for dem, der er på vej, eller som overvejer.
Seniorhåndbogen udgives af Faglige Seniorer og indeholder:
- Alt, hvad der er værd at vide, om nyeste regler, satser og råd til alle over 60.
- Alt om folkepension, tillæg, efterløn, Tidlig Pension og seniorpension.
- Tips til dit seniorliv.
- Opslagsværk på 116 sider.
Den nyeste udgave er netop udkommet og koster kr. 49, plus forsendelse. Den kan bestilles via www.fagligsenior.dk/webshop eller telefon: 3363 2450.
Tag godt imod flygtningebørn
Red Barnet har samlet viden, materialer og tilbud om rådgivning til professionelle, der arbejder professionelt med børn på flugt – fx i daginstitutioner - på en ny hjemmeside. Adressen er www.taggodtimod.dk
Podcast om specialpsykiatri
Hvad kommer det til at betyde, at borderline og andre personlighedsforstyrrelser nu er beskrevet på en anden måde i den nye diagnosemanual? Det er emnet for en af episoderne i Specialpsykiatrisk Podcast, der generelt indeholder interviews og viden om specialpsykiatriske emner på voksenområdet.
Podcasten er produceret af Gran Recovery and Health og er særligt målrettet lyttere, der arbejder i eller med socialpsykiatri eller på anden måde har berøring med det socialpsykiatriske – enten personligt, fagligt eller som pårørende. Den kan findes på de gængse podcast-platforme.
Børneteater om at ville bestemme
Diktatoren bliver madet, han får børstet sine tænder, han får læst bøger højt - den bedste er den, der handler om ham selv. Men helt så let går det ikke henne i MINIsteriet, når han befaler pigen Sille at blive hans ven. Men hvordan bliver han så venner med Sille?
Teatret Anemonen spiller forestillingen DIKTATOREN, som er baseret på Ulf Starks børnebog af samme navn. Den retter sig mod de fire til otteårige og er på plakaten fra den 22. februar til den 26. marts 2023. Mere info og billetter på www.anemonen.dk/
Skamler slider mindre på kroppen
Det er hårdt arbejde for kroppen, når meget af dagens arbejde foregår i en foroverbøjet position eller liggende på knæ. Fx når en hel stuefuld børn skal hjælpes med flyverdragter, vinterstøvler og hjemmesko. Men det slider mindre på kroppen, hvis man sidder på skamler, så man kan holde kroppen oprejst.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har undersøgt, om det er muligt at ændre de pædagogiske medarbejderes fysiske krav på en arbejdsdag, hvis man er opmærksomme på problematikken. Det er i forsøget lykkedes at reducere den tid, som de bruger i fysisk krævende arbejdspositioner.
”De små ændringer kan have en stor betydning for pædagogers arbejdsmiljø, og det kan fx have en indvirkning på sygefraværet. Når de fysisk belastende arbejdspositioner erstattes med mindre belastende, kan det medføre færre smerter i fx knæ, skuldre og ryg,” siger Charlotte Lund Rasmussen, post.doc. ved NFA.
Mere psykisk sygdom hos børn efter corona
Danske børn og unge får mere medicin mod psykisk sygdom, og de får flere psykiatriske diagnoser, end de gjorde før corona. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
Studiet er foretaget af forskere ved Afdeling for Klinisk Farmaci, Farmakologi og Miljømedicin og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Forskningsenhed på Syddansk Universitet, og det bygger på data fra de nationale sundhedsregistre. Tallene viser en stigning på 18 procent i antallet af nye brugere af medicin mod psykiske lidelser, såsom sovemedicin, ADHD-medicin og antidepressiva. Derudover har der været en stigning i antallet af 5-24-årige, som er diagnosticeret med ADHD eller, i mindre grad, angstlidelser. Forskerne bag studiet understreger, at undersøgelsen ikke giver forklaringer på, hvad der forårsager stigningen.
Leg med sølvpapir, tape, pinde og andet sanseguf
Barnets sanseapparat er grundlaget for al øvrig udvikling. Og børn er programmerede til virketrang og til at undersøge og dermed udvikle sanseapparatet. Men det er de voksne, der skal skabe rammerne.
Den nye bog ’Sanselige legeprojekter med 0-2-årige’ viser med eksemplar fra forskellige dagtilbud, hvordan legeprojekter gør det muligt at skabe et lege- og læringsmiljø, som både indeholder nærvær og tryghed mellem børn og voksne, venskab mellem børn samt stimulation af sanserne.
Bogen udmærker sig ved at komme med konkret inspiration til forløb og materialer.
Bogen er skrevet af Alice Kjær, som er cand.pæd. i pædagogik, pædagog, foredragsholder og censor på pædagoguddannelsen. Den er udgivet på Frydenlund til en vejledende pris af kr. 269,95 kr.