Verdens bedste job er også et familieprojekt
Dagplejernes fokus er på en lille børnegruppe, som de har ansvaret for. Derfor ser de også børnenes udvikling helt tæt på og er ofte vidne til de store milepæle i børnenes liv. Mød Camilla Friborg Michelsen og Jennifer Pedersen, som synes, at de har det bedste arbejde, der findes.
Tekst og foto: Agnete Solvej Christiansen
Aksel sidder i den høje stol i køkkenet hos dagplejer Camilla Friborg Michelsen. Han er næsten lige fyldt et år, og han er ikke helt vant til, at hans mor ikke er indenfor rækkevidde.
”Jeg må helst ikke gå for langt væk fra ham,” siger Camilla Friborg Michelsen og tager Aksel op på armen. Hun smiler til ham, og han falder til ro. Imens kigger han ud mod børneflokken i køkkenet.
I dag er der lidt flere børn samlet i huset i Hvidovre, end der plejer at være. Camilla Friborg Michelsen og hendes fire dagplejebørn har nemlig besøg af Jennifer Pedersen og hendes børnegruppe.
De er begge dagplejere i Hvidovre Kommune, og de ses ofte, for de er en del af den samme gruppe.
Et tæt forhold
Køkkenet summer i dag af forventning i villaen i Hvidovre. Nunnu har sin treårs fødselsdag, og hendes mor har bagt hindbærsnittekage, som står på bordet og venter på at blive spist.
En fødselsdagsgave blive fundet frem, og den røde pakke lander foran pigen.
”Jeg køber altid fødselsgave til børnene. Det kan jeg ikke lade være med. Jeg føler, at jeg kender børnene så godt,” siger Camilla Friborg Michelsen.
Sådan har Jennifer Pedersen det også.
”Hvis jeg for eksempel ved, at barnet er vild med ugler, så køber jeg en ting med uglemotiv. De får altid en personlig gave. Det, synes jeg, er hyggeligt,” siger hun.
Nærhed fylder
Livet som dagplejer fik Jennifer Pedersen øje på, da hendes egne børn var små.
“Jeg fik øje på det hyggelige miljø, når de for eksempel sad ude i gården om sommeren, og jeg var slet ikke i tvivl om, at det var det, jeg skulle,” siger hun.
Hun ringede derfor op til kommunen og forklarede, at hun havde lyst til at blive dagplejer. Beskeden var dog, at de ikke manglede nogen i øjeblikket. Det stoppede hende ikke.
“Jeg blev ved med at ringe og presse på. Til sidst ringede de tilbage til mig, og sagde, at der var en mulighed, og så har jeg haft jobbet lige siden.”
Det er ved at være 22 år, at Jennifer Pedersen har arbejdet som dagplejer, og hun fortryder ikke sit valg om dengang at presse på for, at hun kunne få lige netop det arbejde.
“Det holder ikke op med at være fedt at se børnene vokse med små opgaver og hele deres udvikling. Jeg synes, at jeg har det bedste arbejde,“ siger Jennifer Pedersen.
Ønske om bedre rammer
Det var et ønske om at arbejde med børn under nogle bedre og mere rolige forhold, der fik Camilla Friborg Michelsen til at søge fra arbejdet i en vuggestue over mod dagplejen.
“Da jeg arbejdede i vuggestue, var jeg nogle gange alene med 12 børn. Det, syntes jeg, var synd for børnene, så jeg begyndte at lede efter en anden måde at arbejde med børn på. Det blev dagplejen,” siger hun og tilføjer:
“Jeg startede ud som gæstedagplejer og på et tidspunkt, da der skulle findes en fast dagplejer, sprang jeg til, og det har jeg ikke fortrudt. Det har været fantastisk,” siger hun.
Spidsbelastning med mange små
Jennifer Pedersen og Camilla Friborg Michelsen er enige om, at livet som dagplejer har mange fordele samtidig med, at det er givende og spændende arbejde. Det kan dog være udfordrende, hvis flere nye børn starter kort tid efter hinanden.
“Man bliver nødt til at prioritere, hvis man for eksempel modtager tre nye nærmest på én gang. Det er krævende,” siger Jennifer Pedersen.
I Hvidovre Kommune prøver de så vidt muligt, at der er mindst en uge mellem, at et nyt barn starter hos en dagplejer.
“Der er nærmest ingen børn, der er trygge efter uge. Det kræver nærmere en måned, før de er trygge og har været alle rutinerne igennem,” siger Jennifer Pedersen.
Jennifer Pedersen og Camilla Friborg Michelsen er enige om, at noget at det bedste ved deres arbejde er at lære fra sig.
”Når først børnene er kørt ind, så er hverdagen jo ikke svær, og vi har det jo grundlæggende bare godt og sjovt,” siger Jennifer Pedersen
Får de fleste vågne timer
Camilla Friborg Michelsen og Jennifer Pedersen får mange af børnenes vågne timer sammen med dem.
“Vi får egentlig mere end forældrene,” siger Camilla Friborg Michelsen
Fordi dagplejernes fokus er på en lille børnegruppe, som de har ansvaret for, ser de også børnenes udvikling helt tæt på og er ofte vidne til de store milepæle i børnenes liv, som for eksempel deres første skridt.
“Jeg har gennem tiden haft mange forældre, som, når de henter, har sagt: Du må ikke sige, hvis han har gået sit første skridt i dag! Og det lader jeg så være med,” siger Camilla Friborg Michelsen og tilføjer:
“Man får også bare virkelig mange guldkorn, når de begynder at snakke. Om, hvad de laver derhjemme og hvad mor og far laver. Det kan være fantastisk sjovt,” siger hun.
Jennifer Pedersen suppler:
“Ja, og når man kan høre sig selve nogle gange gennem børnenes mund: Ej, det der må du altså ikke. De har jo store ører, de der børn, ikk? Og de hører alt.”
Kvalitet i dagplejen
Camilla Friborg Michelsen og Jennifer Pedersen har været med i forskningsprojektet Pædagogisk Kvalitet i Dagplejen.
”Under forløbet blev jeg overrasket over, hvor meget information børn kan rumme. Når vi for eksempel har stået og kigget på biler eller maskiner, så har jeg førhen forklaret meget simpelt til børnene, hvad vi så på. Men jeg har lært nu, at det er godt for børnene og deres ordforråd, hvis man bygger ovenpå,” siger Jennifer Pedersen.
”Hele projektet har været en øjenåbner,” siger Camilla Friborg Michelsen.
Ny digital hverdag
Digitaliseringen, der har nået det meste af resten af samfundet, er også nået til dagplejen.
For Jennifer Pedersen kan de nye systemer og arbejdsopgaver godt være forbundet med en udfordring.
Men med lidt hjælp fra hendes kollegaer lægger hun nu også billeder på Aula og alt det andet. For en mundtlig overlevering er ikke længere nok.
”Det var omsorgen og nærværet med børnene, der var det vigtigste. Det er det stadigvæk, men arbejdet har fået et ekstra ben,” siger hun og tilføjer:
”Husk lige at tage billeder, husk lige at lægge dem op, husk lige at sørge for ditten og datten. Der er mange ekstra ting, som man skal huske at gøre.”
For Camilla Friborg Michelsen har de nye digitale krav ikke været noget problem at vænne sig til.
”Det falder mig ret naturligt, og jeg hjælper også gerne kollegaer, der er i tvivl om noget,” siger hun.
Du er hjemme
Både Jennifer Pedersen og Camilla Friborg Michelsen ser det som en stor fordel ved deres arbejde, at de arbejder i deres eget hjem.
”Specielt når man har mindre børn, er det skønt, for du er der til at sende dem afsted i skole, og du er der til at modtage dem. Jeg synes, mit arbejde har været en gave til min egen familie,” siger Jennifer Pedersen og tilføjer:
”Du kan nå nogle ting i hverdagen. I pausen kan du nå at sætte en vask over, som er klar til at blive hængt op, når du har fri.”
Støvsugeren Robot
Det kan også være godt for børnene at se, hvordan helt almindelige hverdagsrutiner fungerer, lyder det fra de to dagplejere.
”Der ligger jo nogle gange 4000 krummer på gulvet, og så bliver støvsugeren nødt til at blive fundet frem. Og man kan lave en sjov aktivitet ud af det,” siger Jennifer Pedersen.
Hendes støvsuger hedder Robert, og ham kender børnene.
”Når han kommer ud af skabet, så ved de godt, at han lige skal over og give et kys, så suger han lige lidt på deres hånd og sådan, og når den så skal ind i skabet igen, så står de og vinker til den,” siger hun.
Hvis man overvejer at få et job, som dagplejer, så mener Jennifer Pedersen og Camilla Friborg Michelsen, at der er nogle ting, man skal overveje først:
”Man skal være klar på at have fire børn under et år, og så skal du være klar på, at dit hjem er din arbejdsplads,” siger Camilla Friborg Michelsen.
Derudover skal man være indstillet på, at ens hjem skal leve fuldstændigt op til gældende regler for sikkerhed.
”Du kan ikke bare sige, det her er mit hjem, I må tage det, som det er,” siger Jennifer Pedersen.
Livet som dagplejer er et liv, der i høj grad er til stede i ens private bolig, og derfor er det også vigtigt, at resten af familien synes, at det er en god idé.
”Det er lidt et familieprojekt, for din egen familie skal leve med, at der er små børn i huset fra klokken syv om morgenen, og at der måske også er børn, når de kommer hjem fra skole og arbejde,” siger Camilla Friborg Michelsen.
Kunne du tænke dig at vide mere om, hvordan du kan blive dagplejer? Kontakt da LFS områdeformand for dagplejen, Natascha Steen på 46971648/30948144 eller nats@foa.dk.