Tre med talent for velfærd
’Velfærdens Talent 100’ er en årlig event, hvor man kan nominere medarbejdere under 36 år, der arbejder på velfærdsområder, og som hver dag gør en forskel for andre mennesker. Det er pensionsselskabet PenSam og FOA, der står bag ’Velfærdens Talent 100’, og som har sammensat det dommerpanel, der har gennemgået alle de indkomne nomineringer og har udvalgt de 100 talenter, som blandt andet fejres med en særlig festlighed på Christiansborg 30. maj. Du kan herunder møde tre LFS-medlemmer, der er nomineret som velfærdstalenter 2024.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Naja har hjertet lige i midten
”Jeg blev så glad og stolt, og jeg havde faktisk lidt svært ved at forstå det, for jeg er jo ret ung og har kun arbejdet her i to år,” siger 24-årige Naja Boye Rune Hansen, som er pædagogisk assistent på Botilbuddet Nørrebro Vænge.
Indstillingen, som kom fra Najas ledelse, beskriver Naja som et helt særligt talent som kontaktperson og kollega.
”Når Naja byder ind i faglige debatter, lytter alle. Hun er den person, der gør forskellen både fagligt og menneskeligt, både overfor borgerne og sine kolleger. Najas refleksioner over den fælles og egen praksis bringer udgangspunktet over i en anden dimension og med sin autentisitet, menneskeligt og fagligt, skaber hun stor værdi i hverdagen. (…) Naja har hjertet lige i midten, og det er med til at holde velfærden på sporet.”
Naja Boye Rune Hansen har altid vidst, at hun ville arbejde inden for det pædagogiske felt, og at hun ville arbejde med sårbare mennesker. Hun blev derfor færdig med sin uddannelse for fire år siden.
”Det er et helt bevidst valg, at jeg har taget uddannelsen som pædagogisk assistent, og jeg er glad for og stolt af min uddannelse,” siger Naja Boye Rune Hansen, der gerne vil slå et slag for PAU:
”Der kan stadig være en tendens til, at man opfatter vores uddannelse som lidt mindre kvalificerende end pædagoguddannelsen, og det oplevede jeg en snert af, da jeg arbejdede med børn på almenområdet. På Nørrebrovænge har jeg fået et stort ansvar og er tovholder på flere områder, og jeg føler virkelig, at jeg får lov til at udvikle mig fagligt, så jeg regner med at være her i meget lang tid fremover,” siger hun.
Oscar gør en forskel
”Det er da superrart, jeg blev enormt glad,” siger 30-årige Oscar Teis Janssen Vangstrup, som er pædagogmedhjælper i Kulturhuset Pulsen, som er et netværkstilbud i indre by for borgere med autismespektrumforstyrrelser og udviklingshæmning.
Oscar Teis Janssen Vangstrup blev nomineret som velfærdstalent af kollegaen Klaes Mosen, som i sin indstilling blandt andet skrev, at ”Oscar gør en forskel, ikke blot for borgerne, men også for mig og mine kollegaer. Han er systematisk, energisk og altid klar på at lytte til de problemer og udfordringer, som man kan have som gæst eller ansat i huset. (…) . På trods af hans unge alder er han ærlig og klar i sin kommunikation og sørger for at sætte tingene i perspektiv på vores teammøder. Sagt på en anden måde. Oscar er en fantastisk kollega og et oplagt valg til et velfærdstalent.”
Oscar Teis Janssen Vangstrup er da også rigtig glad for sit job og forventer at begynde på meritpædagoguddannelsen efter sommer.
”Jeg har været pædagogmedhjælper både i almindelige dagtilbud, i special dagtilbud og på en specialskole. Men jeg trives virkelig godt i Pulsen. Det er fedt at lave relationsarbejde med voksne, som selv vælger at komme her. Så jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil tage den specialpædagogiske linje på uddannelsen.”
Simone går til opgaverne med et kæmpe ja
”Jeg blev meget overrasket, da min leder kom og spurgte, om hun måtte nominere mig. Jeg blev glad og stolt over, at min ledelse har set mig på den måde, og jeg blev også lidt forlegen, for jeg er faktisk ikke så glad for at være midtpunkt. Men hvis det kan skabe opmærksomhed omkring dagplejen, er det dejligt,” siger 36-årige Simone Hartz, som er dagplejer i Hvidovre.
Simone Hartz blev nomineret af dagplejeleder Rikke Rasmussen, som blandt andet skrev, at ”Simone møder hver dag børnene med en omsorg og en forståelse for hvert enkelt lille barn. Simone tilrettelægger sin hverdag fyldt med pædagogiske aktiviteter, der udfordrer og møder børnene i deres nærmeste zone for udvikling. Simone er en aktiv og vellidt kollega, der går til opgaverne med en kæmpe ja-hat på.”
Simone Hartz blev som så mange inspireret til at blive dagplejer via et familiemedlem.
”Jeg har faktisk passet børn, siden jeg var 12 år, og jeg har været pædagogmedhjælper. Jeg har også taget en kontoruddannelse og har arbejdet i en blomsterforretning. Men da jeg fik mit første barn, foreslog min svigermor, som selv er dagplejer, at jeg skulle prøve det, og det er jeg bare så glad for,” siger Simone Hartz.