Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Natursti på Irlandsvej
Af Elisabeth Lockert Lange
MED ALLE SANSER
Handicap og kørestol er ingen hindring på Handicapcenter Irlandsvejs nye natursti og forhindringsbane, som blev indviet på en solskinssøndag midt i juni.
Det kan være noget af et forhindringsløb for handicappede at komme ud i naturen. Kørestole og skovstier passer ikke altid sammen. Men sådan er det ikke på den kombinerede natursti og forhindringsbane på Sundbyvangområdet.
Naturstien er 300 meter lang og snor sig gennem et område, der byder på en række naturindtryk. Den udfordrer alle sanser, duft fra blomster og træer, lyd af fuglefløjt og rislende vand fra en bæk gennem området, smag af bær fra buske og jordbærbede, et flot dekoreret tårn og smukke glaspartier
Samtidig udfordrer stien de handicappedes evne til at bevæge sig gennem et område med forskellige typer belægning, hen over træstammer, op over broer, både en fast og gyngende, ind gennem tunneller, en tur i en kørestolsgynge og fire veje op i et tårn.
Idéen tog sin begyndelse for et par år, da en gruppe fysioterapeuter luftede, at en sansesti for områdets handicappede kunne være en god ting.
»Efter kort tid tegnede der sig et projekt om en natursti, sansesti eller kondisti, som selvfølgelig skulle være handicapegnet, så de handicappede kan bruge sig selv fysisk«, fortæller handicapcenterchef Erik Fisher-Nielsen.
Så tog de fat på finansieringen og søgte Sygekassernes Helsefond, toppede selv op til det dobbelte og så kørte de.
Mødested
Naturstien er anlagt af medarbejdere fra Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats, Fysioterapien og brugere fra Sundbyvangområdet. Værkstedet »Væveriet« har stået for udsmykningen af et stort tårn med keramikslanger.
»Folkene i beskæftigelsesprojektet har virkelig knoklet og lavet det, vi ikke selv kunne klare. De har været meget aktive og lavet mange gode ting. I det hele taget har det været et smukt samarbejde mellem forskellige dele af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen«, konstaterer Erik Fisher-Nielsen. Naturstien har to gynger, dels en kørestolsgynge, dels en rund gynge som er stor nok til, at man kan ligge i den.
Stien skal selvfølgelig bruges af de handicappede på Sundbyvangområdet, men det er åbent hele døgnet for alle, så det er også tanken, at den skal være et mødested mellem de handicappede og områdets naboer, bl.a. dagplejere med børn og daginstitutioner. Og de sidste har allerede brugt den flittigt i opbygningsfasen.
»Det handler om at få skabt et sted både til sansemæssige oplevelser og som et mødested med naboerne. Vi er selv meget stolte af, hvad vi har fået ud af det efter disse ca. to års forløb. Og vi håber på, at vi får mulighed for at forlænge stien med et stadion for handicappede i foråret 04.«
Fra tårnet
Arrangementet samlede mellem 400 og 500 mennesker, stemningen var høj ganske som solskinnet, både brugere og hyrede spillemænd spillede musik, og der var mulighed for at købe pølser, kaffe og kage.
Naturstien blev indviet af borgmester Bo Asmus Kjeldgaard og centerrådsformand Jørgen Hansen, som holdt hver sin tale fra tårnet.
Bo Asmus Kjeldgaard ser naturstien som et symbol på et godt samarbejde mellem forskellige dele af Københavns Kommune.
»Men den er også et eksempel på, hvordan min vision er for fremtidens handicapområde i Københavns Kommune, når det gælder muligheder for uddannelses- og beskæftigelsestilbud. Tilgængelighed handler for mig ikke kun om fysisk tilgængelighed. Tilgængelighed er også et spørgsmål om den enkeltes mulighed for at deltage og skabe sig et liv på linie med det liv, som andre borgere har.«
Naturstien er også et led i kommunens arrangementer for at sætte fokus på handicappede borgeres vilkår og tilgængelighed i anledning af EUs handicapår 2003.