Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
V/Maj-Britt Nilsson
Fortællinger fra praksis – om livshistorier og pædagogik
Redigeret af Ida Schwarts
Fortællinger fra praksis samler erfaringerne fra et treårigt udviklingsprojekt blandt pædagoger og seminarielærere omkring temaet Livshistorie og pædagogik. En livshistorie er en dynamisk størrelse under stadig forandring og konstruktion i forhold til de livssammenhænge, vi indgår indgår i og selv er med til at skabe. Man kan fortælle om sit liv på mange måder, som bogens praksiseksempler illustrerer.
Bogen følger i pædagogernes fodspor rundt i deres virkelighed, og børn og brugere bliver synlige som subjekter med deres synsvinkler, værdier og interesser. Fordi eksemplerne er fortællinger, giver de mulighed for at indkredse og opleve den strøm af subjektive interesser, optagethed og bidrag, der er på spil i en pædagogisk praksis med udgangspunkt i børn og brugeres erfaringer og betydninger.
Bogen giver ingen opskrifter på hvordan man griber livshistoriefortællinger an. Når man som pædagog skal indsamle, systematisere og fortælle livshistorier på andres vegne, er omhyggelige refleksioner over relevans, udformning og etik den eneste metode.
Hans Reitzels Forlag · 288 sider · Pris 275 kr.
Nul til fjorten nr. 2/2003
Tema: Børn leger
I dette nummer er der fokus på legen og det chokere nok en og anden, at de studerende vælger specialer om alt muligt andet end leg. Eller at mange pædagoger har specialiseret sig i opspring. Et opspring er den motoriske reaktion, en pædagog udløser, når han glad ligger på gulvet og leger med børnene – og der pludselig træder en forældre ind i lokalet. Noget tyder på at mange er enige om, at det er usundt for voksne at lege, især hvis andre voksne ser det.
Eller at man som pædagog kan finde på at sige, når forældrene spørger: »De har bare leget i dag«.
Eller at fætter BR siger, at barndommen, specielt for piger, slutter ved det niende år. Børnepsykiateren Gideon Zlotnik bekræfter dette i samme artikel.
Ellers bringes der mange artikler fra praksis, hvor forskellige daginstitutioner og pædagoger beskriver legens plads og rolle i den pædagogiske hverdag.
Dansk pædagogisk Forum · 100 sider · Pris i løssalg 95 kr
Med hjerte og forstand - De tidlige anbringelser
Af Inger Thormann og Charlotte Guldberg
Bogen beskæftiger sig med den gruppe af små børn, der meget tidligt i livet – måske blot uger efter at de er født – adskilles fra deres forældre på grund af disses misbrug eller psykiske sygdom og deraf følgende omsorgssvigt.
Hvordan tilgodeser man disse uhyre sarte børns tarv og giver dem tryghed og tillid til de nye mennesker, der nu er deres nærmeste omsorgspersoner? Hvordan opretholder man samtidig kontakten mellem det enkelte barn og dets familie, og skaber kontinuitet i barnets tilværelse? Hvor står den professionelle hjælper i alt dette? Hvordan kan han/hun skabe konstruktive forandringer for barnet på baggrund af de ofte mange brud og tab, det allerede har været udsat for?
Inger Thormann og Charlotte Guldberg har i en årrække været tilknyttet Skodsborg Observations- og behandlingshjem som henholdsvis psykolog og forstander. De har sammen men med nær kontakt til det øvrige personale udformet det man kalder Skodsborgmodellen.
Hans Reitzels Forlag · 356 sider · Pris 295 kr.