Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Ved Maj-Britt Nilsson
Barndom i billeder
- Børns fotografier set som ytringer om en kultur i bevægelse
Af Kim Rasmussen og Søren Smidt
Femårig Dan fra Ærø har taget et billede af lågen ind til sin institution, han fortæller:
- Det er hegnet og lågen
- Kan du så godt selv gå ind af lågen?
- Nej, for jeg kan ikke åbne den. Kun hvis jeg klatrer op.
- Har du prøvet det?
- Kun lidt. Jeg kan godt komme op på toppen og klatre ind.
Børn forholder sig kropsligt og kreativt til de voksnes regler. Begrænsninger accepteres, men de bearbejdes og forandres for bedre at passe ind i børnenes eget verdensbillede. Det er bare en af konklusionerne i denne bog, der i modsætning til de fleste andre bøger om barndom, forsøger at komme hele vejen rundt om det moderne barneliv.
Og vel at mærke gør det ved at lade børnene selv fortælle – i billeder og i ord og med udgangspunkt fra disse tegner bogen et portræt af den moderne barndom og børns holdninger og handlinger over for de strukturer der omgiver deres liv.
Undervejs inddrager forfatterne, Kim Rasmussen, kultursociolog, mag.art., og ph.d., og Søren Smidt, cand.psych., ph.d., begge forskere ved Center for Institutionsforskning på Højvang-seminariet, nyere barndomsforskning til at perspektivere og forankre børnenes egne udsagn. Og giver således et helstøbt billede af dagens børnegeneration, både som vi voksne tror, de er – og som børnene ser sig selv.
Akademisk forlag · 160 sider · Pris 188 kr.
De glemte
Nye perspektiver på udviklingshæmning og socialt netværk
Af Hans Christian Hansen
Bogen er et anklageskrift mod fortidens og nutidens behandling af en gruppe af udviklingshæmmede der lever på amtslige botilbud.
Det er intet mindre end en skandale, når nye undersøgelser viser at 8% af dem lever uden nogen form for kontakt med folk udefra. Deres sociale netværk omfatter alene andre udviklingshæmmede og de professionelle/ansatte. Disse beboere har intet – overhovedet intet socialt netværk år 2000.
Formålet er at bidrage til at skabe større bevidsthed og opmærksomhed om udviklingshæmmede og deres sociale netværk, herunder større viden og indsigt om socialt arbejde med menneskelige netværk. Bogen er opdelt i 9 kapitler. Bl.a. Metode, De glemte og tanterne, Relationer i lokalsamfundet, Omvendt integration, Kønssynsvinkel, Gatekeepers, Afslutning.
Hans Christian Hansen er cand.scient.soc. fra Aalborg Universitet og forstander for et bo- og dagtilbud for udviklingshæmmede. Desuden er han redaktør af Tidsskriftet Udvikling og har publiceret flere bøger og en række artikler om arbejdet for udviklingshæmmede. Bogen er en opfølgning af forfatterens bog »Udviklingshæmning og socialt netværk«.
Forlaget Udvikling · 171 sider · pris 200 kr.
Unge ofre for vold
- Et modelprojekt mellem central og lokal styring
Forebyggelse af vold har stor mediemæssig og folkelig bevågenhed. Det gælder især spørgsmålet om hvorvidt det offentlige giver ofret nok opmærksomhed og om de konkrete tilbud til ofre for vold er tilstrækkelige.
I 1998 blev Voldssekretariatet etableret som led i den såkaldte Voldspakke. Formålet var fra centralt hold at sætte fokus på en række problemstillinger, netop omkring offersituationen. Et af sekretariatets hovedinitiativer var modelprojektet "Unge ofre for vold", som blev gennemført i Esbjerg og havde til hensigt at forbedre situationen for unge voldsofre.
Socialforskningsinstitutet har nu analyseret rapporten. Voldssekretariatet var i hele projektforløbet meget direkte og tæt involveret i gennemførelsen af projektet. Fra centralt hold har man ønsket at fastholde offeret som fokus på projektet.
Det er lykkedes og må derfor betragtes som en succes. Det lokale perspektiv er mere broget. På den ene side har projektet bidraget til en betydelig lokal indsats for ofrene. På den anden side er problemet relativt begrænset i Esbjerg. Her ville en indsats med et bredere kriminalitetsforebyggende sigte måske have haft større effekt.
Af de seksten delprojekter der blev gennemført, var det mest markante etableringen af en Ung-til-ung-rådgivning, hvor unge skulle støtte og vejlede voldsofrene. Projektet bidrog også med kurser med temaet Samtale i stedet for vold. Samlet har de forskellige delprojekter nok medvirket til en større opmærksomhed og interesse for offerproblematikken.
Derimod er der ikke – på det tidspunkt, hvor evalueringen er afsluttet – sket store ændringer i de forskellige organisationers praksis.
Social Forsknings Instituttet · 108 sider · pris 80 kr.