Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Klubområdet
De unges stemme
Af Elisabeth Lockert Lange
Ydre Nørrebros nye ungdomsklub Ungehuset First Floor har ingen traditioner. Til gengæld har de masser af engagement, energi og visioner.
Utraditionelt, råt og raffineret er det første indtryk, som springer i øjnene, da vi åbner døren ind til Ungehuset First Floor, Ydre Nørrebros nye ungdomsklub i Heimdalsgade.
Her bliver vi modtaget af en gruppe 14 til 18 årige – de fleste med anden etnisk oprindelse end dansk, som sidder i en sofa »under uret«, ved cafébordene eller står ved baren og snakker med souschef Helle Mortensen. Indretningen er elegant i sort, grå, hvid og metal. I lædersofakrogen står en storskærm, og der er surround-soundanlæg og professionelt discolysshow. I et glasrum ved siden af er der 15 computere. Medlemmerne skal betale fem kroner i timen for at spille og gå på nettet, får jeg senere at vide.
Hverken Helle Mortensen eller lederen Henning C. Hansen virker fortravlede eller stressede. Det er svært at forstå, når man hører, hvad de har nået siden den spæde start. Københavns Kommunes nyeste ungdomsklub ansatte den 1. oktober Henning C. Hansen som leder. Han er tidligere leder af Frit og Klub 43 i Lundtoftegade og er efter nogle år som beboerrådgiver vendt tilbage til klubverdenen. En måned efter ansatte Henning C. Hansen det nye personale, bl.a. Helle Mortensen og fem andre medarbejdere, de fire af dem med anden etnisk baggrund end dansk.
Siden da er det gået slag i slag. De har etableret samarbejde med overbygningsskolen HGO, med forældrene, med de andre klubber i området, med hinanden og med de unge.
Den 26. november åbnede de klubben, og den 1. februar blev der holdt indvielse af lokalerne, hvor de unge kan slappe af, snakke, se fjernsyn, drikke kaffe, gå på nettet og deltage i det medlemsdemokrati, som er en bærende del af ungehusets idé.
14 dage efter indvielsen holdt klubben sin første medlemsfest med 120 medlemmer og venner. De 86 af dem er nu betalende medlemmer - ikke dårligt for en klub med en normering på 75 unge. Klubben har åbent fra kl. 14 til 23 hver dag undtagen lørdag - eller rettere sådan er oplægget. Men personalet opdagede hurtigt, at der er et behov fra kl. 13, hvor mange af de unge får fri fra skole, så de har foreløbig valgt at åbne da.
Lærer og pædagog
Allerede i præsentationen af souschef Helle Mortensen træder det utraditionelle frem, hun er nemlig ikke pædagog, men læreruddannet. Noget hendes leder kalder et scoop.
»I kommissoriet for klubben, som ligger i et af de områder, der er udpeget til forsøg med ny klubstruktur, ligger der, at vi skal samarbejde tæt med skolerne, især med overbygningskolen HGO. Tanken er, at vi skal bruge hinandens ressourcer mest muligt. Det samarbejde har vi allerede fået etableret, sådan at vi kan bruge hinandens faciliteter«, siger Henning C. Hansen.
Helle Mortensen:
»Det fungerer fint at være en lærer og en pædagog sammen – for der kan jo være fordomme om hinanden rundt omkring. Og jeg ved hvordan skolenverdenen fungerer, og Henning ved, hvordan klubverdenen fungerer. Så vi oplever ikke, at »de andre« blokerer. Jeg er også automatisk opmærksom på, at skolens aktiviteter skal tænkes med ind i vores. Lærergruppen på HGO ser det forhåbentligt også som en fordel, at jeg er her.«
Da klubben åbnede, lagde personalegruppen ud med at invitere alle de unge fra skolen over i klubben. De fik et spørgeskema om, hvad de ønskede sig af en klub, og stort set alle svarede på spørgsmålene. Besvarelserne dannede baggrund for de videre beslutninger, og de valgte også at give de unge medlemskab uden kontingent resten af måneden. Den 1. januar blev det alvor, og i slutningen af februar var der 86 betalende medlemmer.
»Der er et stort behov her i vores område på Ydre Nørrebro, hvor der er få pladser i forhold til antallet af unge, bl.a. fra vores gode nabo, Mjølnerparken«, siger Henning C. Hansen og understreger, at klubben er blevet vel modtaget i området og i forsøgsarbejdet med ny klubstruktur.
Ungeflertal i husråd
I tankerne i den nye klubstruktur ligger også et fokus på demokrati og oplæring i demokrati. Og sådan er det også i First Floor.
»Demokrati er et vigtigt område, som vi gør meget ud af. Her i klubben foregår diskussionerne og beslutningerne i små udvalg, festudvalg, computerudvalg osv. Pointen er, at der ikke bliver købt computerspil fx, før udvalget beslutter det. Så hvis de unge ikke selv tager initiativ og deltager i demokratiet, så rykker det ikke, der sker ikke noget. Det kan nok være lidt træls med små udvalg til alt – men sådan er livet jo«, griner Helle Mortensen.
Dagen før LFS Nyt er på besøg, har klubben haft et medlemsmøde, hvor der blev nedsat et husråd. Det består af fem unge (hvor der var kampvalg, fortæller Henning C. Hansen med synlig stolthed), to medarbejdere, en HGO lære-repræsentant og en forældrerepræsentant, som dog ikke er valgt endnu.
»De unge har altså flertal i rådet. De er med til at træffe økonomiske beslutninger, de er med til at snakke om åbningstider, koloni og weekendture og lignende. Og igen – hvis de ikke selv gør noget, så sker der heller ikke noget.«
I marts holdes der møde med forældrene bla. for at få valgt forældrerepræsentanten. Med forståelse for det lokalområde de ligger i, vælger personalet at holde to møder, et kun for kvinder og et for alle forældre. Så kan mødrene selv vælge, hvor de vil møde op, fortæller Henning C. Hansen og fremhæver med tilfredshed, at én af de ansatte i klubben, Jamal Hanid, samtidig er formand for afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken. Det giver muligheder, bl.a. for at præsentere sig på bolig-områdets interne tv.
Ældre medarbejdere
Det skorter ikke på pædagogiske holdninger og visioner i den nye klub.
»Vores mål er at bygge bro, så de unges uddannelse, deres fritidsliv og deres familieliv hænger sammen. Vi skal være stabile voksne, vise interesse for dem, men uden at være dumsmarte i forhold til dem. Derfor har det også været en bevidst holdning i ansættelsen af medarbejdere ikke at ansætte helt unge, sådan som mange klubber gør ud fra en idé om, at de unge lettere får kontakt. Jeg mener derimod, at de unge i klubben har mere brug for en stabil voksenkontakt med et voksent sprog«, vurderer Henning C. Hansen.
Helle Mortensen indskyder: »Ja, måske synes de, vi er lidt kedelige, men de finder ud af, at vi kan bruges til noget.« Klubben har afsat penge til en fem timers ungemedarbejder – med udskiftning hver anden måned. På den måde lærer de unge selv, hvad det vil sige at søge job og at varetage det. Den unge er ansat på lige vilkår med de andre i personalegruppen og bliver ansat af et ansættelsesudvalg.
»Det er en læreproces i at søge job. Og vi tror de unge samtidig får mere respekt for klubben og tingene, så det ikke kun er os voksne, som har det sådan. På den måde er det en opdragelse af dem selv og af de andre«, uddyber Helle Mortensen.
De understreger, at det de gør ikke er nyt.
»Men vi forsøger at samle de erfaringer, andre og vi selv har gjort os gennem årene for, hvad der virker, og så har vi muligheden for at gøre tingene på én gang som ny klub. Vi har jo ingen traditioner, og derfor kan vi springe ud. Vi er startet meget hårdt og stramt, og så bliver vi blødere efterhånden. Fx vil vi ikke have en grim tone eller spark og den slags - så slår vi hårdt ned. Selvom de også skal have lov til at afreagere fysisk. Vi ønsker da også i fremtiden flere fysiske muligheder for drengene, og derfor har vi lagt billet ind på leje af kælderetagen i en fælles ansøgning med HGO og Ungdomsskolen på Kapelvej, hvor vi håber, vi i samarbejde kan få lov at lave idræt«, siger de.
Pigerne
15 af de 86 unge i klubben er piger. Ligesom 40 af de 120 unge til medlemsfesten var piger. Det er Henning C. Hansen glad for, for han ved, at det ellers ofte er svært for klubberne at fange pigerne.
»Jeg tror det har gøre med opstarten, hvor pigerne kom over sammen med en lærer, det gjorde det nemmere for dem at komme igen. De fik sat deres fingeraftryk med det samme.«
Helle Mortensen smiler:
»Og så er her pænt. De fysiske rammer er vigtige, især for pigerne. At det ikke er grimt kælderlokale. Det skal vi fastholde. Men det er nok især de stærke piger vi har, de som også får lov til mere af forældrene. Men »slørpigerne« skal og vil vi lave noget særligt for. Derfor har vi bl.a. afsendt en projektansøgning sammen med HGO om »pigetid« på skolen.«
De fremhæver, at det ikke ligger i deres pædagogik er afvise unge i klubben, som ikke er medlemmer, selv om de jo også må leve med Københavns Kommunes krav om kontingentbetaling. De har derfor valgt, at unge kan komme ind fra gaden og slappe af »under uret«. Men når de unge vil bruge fodboldspil, airpool eller netcafén, så skal man være medlem.
»Vi er glade for klubrapporten og for samarbejdet. Det betyder, at vi kan være med til at løse de opgaver og forventninger, som ungdommen har i Københavns Kommune. Vi mener, at klubbens rolle er vigtig, og at vi skal være de unges repræsentant i lokalsamfundets demokratiske fora. Vi skal være deres stemme. Derfor er det også vigtigt, at hver enkelt af vores medarbejdere kan noget særligt og har hver deres force«, siger Henning C. Hansen.
Opsøgende arbejde
Han nævner kontakt med Nørrebros Handelsforening, være opsøgende og formidlere af småjobs i forretninger i området, for »vi har mange unge som gerne vil have et job«. De laver også et stykke arbejde sammen med de unge om at søge om den rigtige uddannelse og støtte dem i det. Ungdomsskolen på Kapelvej har tilbudt klubbens unge et pc-kørekort meget billigt, som klubben også selv giver tilskud til.
Noget som vækker begejstring hos de unge, og som er vigtigt for dem senere i erhvervslivet. De samarbejder med Nørrebros Taikwandoklub om, at de kan bruge hinandens ressourcer, så de unge kan få professionel instruktion. Og de har gang i et EU projekt, hvor klubpædagog Shadi al-Kassab er primus motor, så de unge kan få ophold i udlandet med volontørarbejde.
»Når man taler om opsøgende arbejde, er det vigtigt at definere, hvad man mener med det. Vi mener ikke, at det kun er at opsøge de unge på gaden. Det er også at bruge vores faglige netværk og lokalsamfundet til at kunne tilbyde dem noget. Det nytter jo ikke noget at trække de unge ind fra gaden, hvis vi ikke har noget at tilbyde dem her«, understreger Henning C. Hansen, og nævner også samarbejdet med det der mange andre steder kaldes Natteravnene, men som i Mjølnerparken kaldes Nattevandrerne. Bindeleddet til dem er igen en af de ansatte, Jamal.
»Der er kommet en åbenhed i Mjølnerparken, hvor beboerne selv gør et stort arbejde for at åbne det på dansk vis. Det er et flot arbejde der bliver lavet der, og vi støtter det med de ressourcer vi har.«
Ungehuset First Floor har også kontaktet naboerne i gården og i nærheden, et bilværksted, en virksomhed og beboere.
»Klubbens fysiske placering har indbyggede konflikter, men vi gør hvad vi kan og opfordrer dem til at klage, hvis der opstår problemer. Vi vil tage hånd om det, og det har vi fået positiv respons på. Vi er stærkt optaget af at få et godt og konstruktivt samarbejde med alle beboere i lokalområdet«, siger han og fortsætter:
»Vi har et fintmasket fagligt netværk her på Ydre Nørrebro, bl.a. DYN og SSP, med en holdning om, at der er fælles ressourcer og samfundssopgaver. Det giver faglig stolthed, og alle får glæde af samarbejdet samtidig med, at alle fem klubber kan bevare sin profil og identitet.
I det hele taget vil vi sammen med de unge lave så spændende aktiviteter her, at Ungehuset First Floor er en klub, man bare må være medlem af.