Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt Nyt
APV godt for arbejdsmiljøet
De skriftlige arbejdspladsvurderinger er ikke blot fine ord på et stykke papir. De betyder, at virksomhederne tager fat på arbejdsmiljøproblemerne, viser en Gallup-undersøgelse som LO har fået lavet.
Ugebrevet A4 skriver at 55 pct. af virksomhederne i undersøgelsen svarer at
den skriftlige APV har betydet, at virksomheden griber fat i de alvorlige arbejdsmiljøproblemer.
Det gjaldt kun for 35 pct. af virksomhederne i 2003.
Men der er fortsat plads til forbedring, for ”kun” 63 pct. af de adspurgte virksomheder har lavet en skriftlig APV (men ni ud af ti offentlige virksomheder). Og der er også dele af arbejdsmiljøarbejdet, hvor de ikke fungerer optimalt – fx er APV’erne ikke velegnede til at tjekke det psykiske arbejdsmiljø, påpeger hele 59 pct. af virksomhederne. Netop det psykiske arbejdsmiljø hænger sammen med arbejdsgivernes ledelsesret, derfor skal samarbejdsudvalgene med i indsatsen.
Sejr i pensionssager
Kommunerne skal selv betale, hvis de glemmer at indbetale pensionsbidrag til de ansattes overenskomstmæssige pensionsordning, og de ansatte kommer til skade. Det er nu afgjort af Østre Landsret.
Det glæder FOA sig over. Normalt er medlemmerne sikret udbetaling af invalidepension og invalidesum gennem de overenskomstmæssige pensionsordninger.
Men det kræver at arbejdsgiveren har indbetalt til tiden. Og det er netop kernen i fire sager, som FOA havde anlagt for at sikre erstatning til sine medlemmer. Kommunerne havde i de fire sager ikke indbetalt bidraget. Så da medlemmerne fik tilkendt førtidspension fra det offentlige kunne de ikke få invalidepension fra pensionsselskabet, Pen-Samtænkning. Ved dommen er det fastslået at kommunerne skal betale erstatning for den manglende invalidepension.
Fattigdom
Antallet af fattige er siden 2001 steget med omkring 32.000 personer,
så der i 2005 var 196.000 fattige, når studerende udelades af
beregningerne. Men der store regionale forskelle på omfanget af fattige.
Som det fremgår af analysen, lever fattige især i storbyerne og
udkantsområderne.
Omkring 50-60.000 børn lever i fattigdom i Danmark. Og antallet
af børn, der lever i fattigdom er siden 2001 steget med 11-12.000
personer. I Københavns Kommune lever hvert 14. barn i fattigdom,
mens det er omkring hvert 62. barn i Egedal, Allerød og Hillerød kommuner.
Unge fravælger a-kasserne
Næsten halvdelen af danskerne under 30 år tror, at de automatisk kan få kontanthjælp, hvis de bliver arbejdsløse. For befolkningen som helhed er det en fjerdedel, der ikke er opmærksomme på betingelserne for at få kontanthjælp. Ni procent af alle kender ikke forskel på a-kasser og kontanthjælp.
Det gælder 28 pct. af de 18-29-årige.
Det fremgår af en undersøgelse af befolkningens brug af og holdning til a-kasser, som Catinet har udført for den tværfaglige a-kasse, STA. Og resultatet mere end antyder hvor vigtigt det er at få de uvidende unge i tale, ikke mindst for deres egen skyld. De unge tror det offentlige helt automatisk
træder til, så hvorfor betale 400 kr. om måneden til a-kassen.
Lars Christensen, direktør for STA, siger til Politiken, at folk bliver chokerede, når de finder ud af, at de ikke uden videre kan få kontanthjælp. Dels har ægtefællen pligt til at forsørge, dels skal hele formuen ud over 10.000 kroner realiseres, før man kan få kontanthjælp fra det offentlige. Det gælder både ejerbolig og bil.