Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Et ja til livet
Tidligere anbragte børn med både livsmod og livsduelighed er måske ikke den historie man mest hører. Men det er både realistisk og sandsynligt – hvis altså disse børn modtager den rigtige støtte i tide.
Det viser en ny undersøgelse af 55 socialt udsatte nuværende og tidligere anbragte børn og unge med svære opvækstvilkår. De har alle fået solid og målrettet støtte fra De 4 Årstider i København, og resultatet er unge med livsmod og lyst til at investere i deres eget liv. De er i gang med uddannelse eller er i arbejde. De klarer sig selv økonomisk, og de går uden om misbrug og kriminalitet. Sagt på en anden måde, sådanne tidligt svigtede børn kan godt blive gode samfundsborgere.
Det er ikke De 4 Årstider selv der står for den uforbeholdne ros af den støtte de giver børnene og de unge og den betydning det har for deres senere livs. Det gør de 55 udsatte og tidligere anbragte unge selv. 98 pct. af dem vurderer at De 4 Årstider som netværksted har haft en positiv indvirkning i deres liv.
Som en ung dreng fra De 4 Årstider siger: ”Det er ligesom en slags uddannelse i at blive sig selv.”
Og en anden udtaler: ”Plejebørn mangler barndomsvenner, jeg har gået i tre forskellige folkeskoler, man bliver rodløs og mister kontakter. Efter 7-8 år i De 4 Årstider føler jeg, at min barndoms rod er her.”
Undersøgelsen viser med andre ord med al tydelighed at de rette sociale foranstaltninger sat ind parallelt med anbringelsen af barnet gør forskellen. Det handler om en fast voksenkontakt over længere tid, om et netværk hvor de kan knytte tætte venskaber og at være i en gruppe i længere tid med det udviklingsforløb som det giver. Og det giver børnene følgende viser undersøgelsen: 86 pct. klarer sig selv økonomisk, 69 pct. er i gang med en uddannelse og som nævnt fremhæver 98 pct. De 4 Årstiders betydning for succesen.
Leder af De 4 Årstider, Terese Mersebak, forklarer:
”Når anbragte børn og unge tilbydes et længerevarende gruppe og udviklingsforløb opstår der kontinuitet og sammenhæng i deres ofte rodløse og kaotiske liv. En stor del af de unge har boet mange steder i løbet af deres korte liv – de oplever at De 4 Årstider bliver et hjem eller en base for dem med samvær, aktiviteter og omsorg. Der er en vedvarende voksenkontakt, hvor det er børnene og de unge selv, der bestemmer hvor længe voksenkontakten skal vare. Med andre ord er det børnene og de unge selv, som giver slip på kontakten når de er klar til det, og ikke omvendt.”
Undersøgelsen er en kvantitativ undersøgelse af anbragte børn og unge i De 4 Årstider i København med analyse af enkelte livsforløb. Du kan læse om De 4 Årstider på www.de4aarstider.com (link er ikke længere aktivt, red.)