Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Pædagogiske konsulenter og dagplejere
Ny løn i amtet
Miljøtillæg på 15.400 kr. om året til de pædagogiske konsulenter i Gladsaxe.
I Gladsaxe, Albertslund og Lyngby-Tårbæk kommuner er der i 2002 indgået aftaler for dagplejeområdet og for Gladsaxe også for de pædagogiske konsulenter.
For at starte med de sidste har de pædagogiske konsulenter fået et såkaldt miljøtillæg for ukontrollabel arbejdstid. En pædagogisk konsulent skal kunne komme til møder med kort varsel på alle tider, og det mener LFS og altså nu også Gladsaxe, at de skal have noget ekstra for. Tillægget er på 15.400 kr. om året og reguleres.
»Det krav har vi stillet i flere år, så vi er glade for at det nu er forhandlet hjem«, siger faglig sekretær i LFS Elin Andersen og tilføjer, at også kommunerne Ballerup og Ledøje- Smørum i Københavns Amt giver dette tillæg.
Også dagplejerne i Gladsaxe er tilgodeset. De har fået en seniorpolitik, som Elin Andersen fremhæver som rigtig god. Ordningen består af, at dagplejeren går et barn ned men alligevel bevarer sin fulde løn. Til gengæld kan hun kun få ordningen i en to-årig periode, og tidligst fra hun er 58 år. Der er afsat penge i kommunen til at seks dagplejere i kommunen kan komme på ordningen, og det svarer fint til antallet af dagplejere i den alder og dermed behovet, fremhæver Elin Andersen.
Samtidig har dagplejerne fået 1000 kr. oveni deres løn for 55 gæstebørn om året. Det betyder desværre ikke, at alle dagplejere i Gladsaxe har en løn, så de kan få fuld dagpengesats, hvis de skulle blive arbejdsløse. De dagplejere på grundløn er stadig ikke op på en løn, som sikrer dem fulde dagpenge. Det har ellers netop i mange år været en hjertesag for LFS, at dagplejeres løn skulle hæves, så de kan få fulde dagpenge ved ledighed.
Derfor er Elin Andersen også glad for den nye aftale i Albertslund kommune. Den opererer med et rekrutteringstillæg til dagplejere som har en lille eller slet ingen pension, sådan at de er garanteret en samlet løn, som er høj nok til, at de kan få fuld dagpengesats ved arbejdsløshed. Samtidig har alle dagplejere fået 216 kr. om måneden som fastholdelsestillæg. Dette er et led i den erklærede politik kommunen har om at hæve dagplejen.
Med Lyngby-Tårbæk kommune har LFS indgået en aftale for dagplejerne. Aftalen retter op på den skævhed, som udligningstillægget ved overgangen til ny løn skabte. Udligningstillægget betød, at erfarne dagplejere fik mindre i tillæg og til tider mindre i løn end uerfarne, men det har kommunen udjævnet ved gradvist at hæve de erfarne op til et højere beløb. Det sker over en tre-årig periode og koster i alt 400.000 kr.
»Den samme skævhed eksisterer i andre kommuner, og vi arbejder på at få den fjernet. Desværre er det sådan, at hvis kommunerne ikke vil sætte penge af til det eller andre tillæg, så er der ikke meget vi kan gøre, andet end at presse på igen og igen. Vi har ingen sanktionsmuligheder, hvis de ikke vil sætte penge af«, beklager Elin Andersen.
Som man kan læse i dagspressen vælger flere kommuner at flytte penge, som efter forhandlinger er aftalt til løn, over til andre formål. Vi kan håbe på, at det snart afprøves på højere niveau, om kommunerne kan tillade sig, hvad mange ville kalde overenskomstsbrud.
»Vi går efter at få gode seniorordninger og løn som gør det muligt at få den fulde dagpengesats ved arbejdsløshed. «
EL