Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fritidshjem? Ja!
Børne- og Ungdomsudvalget stadfæstede i slutningen af januar på et udvalgsmøde deres gamle beslutning fra 2003 om at fritidshjem er fritidshjem, til de ønsker at være KKFO. En stor sejr for fritidshjemmene og for fritidspædagogikken.
Resultatet af et møde i Børne- og Ungdomsudvalget (28. januar) kan kun beskrives som en stor sejr for både fritidshjemmene, fritidspædagogikken, fritidspædagogerne – og for LFS. Alle har arbejdet ihærdigt for at skaffe præcis det udfald af møder og forhandlinger.
Stor var bekymringen, da dagsordenen til mødet og især bilaget om mulig ændring til KKFO blev kendt, LFS mærkede det straks på telefonerne. Formand for LFS Britt Petersen manede til is i maven og tillid til det politiske forarbejde der var lavet.
For ugen inden havde LFS nemlig diskuteret de københavnske fritidsinstitutioner, deres værdier og deres fremtid med overborgmester Ritt Bjerregaard, den københavnske forældreorganisation KTO og BUPL. Ud af det kom der en kort fælles udtalelse: ”Socialdemokraterne og de faglige organisationer LFS, BUPL og Københavns Forældre Organisation er enige om, at de københavnske fritidsinstitutioner kan noget særligt. Hver dag arbejder pædagoger og personale med stort engagement for at give byens børn et indholdsrigt og inspirerende fritidsliv. Kommunen skal også i fremtiden tilbyde en bred vifte af fagligt stærke og bæredygtige fritidsinstitutioner, som afspejler mangfoldigheden i København. Derfor skal omlægninger af fritidshjem til KKFO fortsat kun ske efter de eksisterende principper om frivillighed. Der kan dog være situationer, hvor det er mere hensigtsmæssigt at vælge KKFO frem for fritidshjem. Heldagsskolerne er et eksempel herpå, hvor parterne er enige om at drøfte, hvordan man sikrer, at disse børn får en sammenhængende hverdag.”
Og det er altså denne enighed om at omlægning af fritidshjem til KKFO kun skal ske af egen fri vilje, der nu er besluttet og lagt fast i Børne- og Ungdomsudvalget. Når det er så vigtigt for fritidshjemmene ikke mod deres vilje at blive gjort til KKFO, så skyldes det først og fremmest at de som KKFO’er kommer ind under skolelovgivningen og skoleledelsen, og altså giver afkald på at have deres egen ledelse med fokus alene på fritidspædagogikken.
”Uanset denne sejr kommer vi til at fastholde presset op til kommunalvalget, for vi vil have flere fritidshjem i København, ikke færre. Vi gider ikke ”skolepædagoger”, vi vil ikke underlægge vores faglighed en skolefaglig logik og optik, som man gør i resten af landet. Vi vil fritidspædagogikken for børnenes og de unges skyld og for den pædagogiske autonomis skyld”, siger Jan Hoby, næstformand i LFS.
Ritt Bjerregaard besøgte i efteråret en række fritidshjem, et af besøgene (på Klitten i Vanløse) blev omtalt her i bladet. Måske har disse besøg for alvor åbnet hendes øjne for de helt særlige værdier og kvaliteter, som fritidspædagogik udøvet i fritidshjem har. EL