Mange anerkendelser af brystkræft
I alt 38 ud af 75 sager om brystkræft efter natarbejde blev i 2008 anerkendt som arbejdsskader.
Alle 75 sager har været forelagt Erhvervssygdomsudvalget, og i alle de 38 anerkendte sager på nær en enkelt er der tilkendt erstatning i form af méngodtgørelse.
Syv sager er blevet udsat, fordi der mangler oplysninger i sagerne. 26 af de 75 sager er blevet afvist. 18 af disse afviste sager vil dog blive taget op til fornyet behandling, når Erhvervssygdomsudvalget i slutningen af 2009 har drøftet den gennemgang af forskningen på området, som det internationale cancerinstitut, IARC, kommer med inden da.
Anerkendelserne af brystkræft som arbejdsskade kommer efter at Erhvervssygdomsudvalget i november 2007 drøftede en udredning på området. Udvalget besluttede den gang at åbne op for at brystkræft efter mange års natarbejde kan anerkendes som en arbejdsskade efter at have været forelagt Erhvervssygdomsudvalget til en konkret vurdering.
I de sager, der bliver indstillet til konkret vurdering og anerkendelse i udvalget, har der typisk været tale om natarbejde i mindst 20-30 år og mindst en gang om ugen. Samtidig har der ikke været andre væsentlige faktorer, der kan forklare årsagen til brystkræften.
Hovedparten af sagerne kommer fra sundhedssektoren, men der har også været en del fra forsvaret.
Næste skridt i arbejdet med brystkræft efter natarbejde er en gennemgang af den forskning som IARC (det internationale cancerinstitut) er i gang med på området.
”Når IARCs rapport bliver offentliggjort, skal udvalget drøfte den og tage stilling til, om påvirkningen fra natarbejde skal optages på fortegnelsen over erhvervssygdomme. Bliver den det, betyder det, at sager om brystkræft efter natarbejde kan behandles af styrelsens sagsbehandlere uden at skulle til vurdering i Erhvervssygdomsudvalget,” siger Anne Lind Madsen, direktør i Arbejdsskadestyrelsen.
Ny praksis
Den nye praksis for arbejdsskadesager, der drejer sig om udviklingen af brystkræft efter mange års natarbejde, altså at de fremover skulle forelægges Erhvervssygdomsudvalget, blev sat i værk tilbage i november 2007.
Ændringen dengang skyldtes dels nye resultater fra IARC (det internationale cancerinstitut), dels resultaterne af en udredning på området, som Arbejdsskadestyrelsen havde bestilt tilbage i 2006.
Denne udredning som Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget besluttede i slutningen af 2006 blev bestilt ud fra en erkendelse af at der var brug for mere viden om en eventuel sammenhæng mellem mange års natarbejde og udviklingen af brystkræft. Og derfor blev overlæge Henrik A. Kolstad fra Aarhus Universitetshospital bedt om sammen med Arbejdsmedicinsk klinik og Den Videnskabelige Komité under Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin at gennemgå litteraturen på området. Udredningen viste som vi tidligere har skrevet her i bladet, at der i følge litteraturen kan være en mulig sammenhæng mellem brystkræft og 20-30 års natarbejde.
Omtrent samtidig meddelte IARC, også på baggrund af en stor, international litteraturgennemgang, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem udviklingen af brystkræft og natarbejde. Dog tilsyneladende uden helt klare hug-og-stikfaste konklusioner. Det endelige dokumentationsmateriale fra IARC bliver som sagt først offentliggjort senere i år.
Når dette materialet først er offentligt, vil Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget drøfte sagen igen for at se, om der er grund til at optage brystkræft som følge af mange års natarbejde på fortegnelsen over erhvervssygdomme.
Indtil da har Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget altså valgt, at den mulige sammenhæng skal komme de tilskadekomne til gode, og derfor bliver sagerne om brystkræft nu forelagt udvalget til en konkret vurdering.
Udviklingen på området betyder også, at Arbejdsskadestyrelsen kan genoptage og forelægge tidligere afviste sager om brystkræft i forbindelse med natarbejde, hvis styrelsen skønner, at en forelæggelse ikke er udsigtsløs.
Folk, der har fået brystkræft efter mange års natarbejde, bør derfor anmelde sagen, eller genanmelde hvis deres sag tidligere har været afvist. EL