Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Tegne-samtale-metoden
Af Anna K. Andreasen
Tegne-samtale-metoden fokuserer på børnenes ressourcer og hjælper dem til øget selvværd og anerkendelse. Pædagogen tilbringer en time alene med et barn, og de to tegner og taler sammen, mens de fordyber sig i processen med billedet. Oftest er der tale om en proces, hvor de to mødes for eksempel én gang om ugen i et halvt år.
Det væsentligste i synet på det kreatives funktion er, at legen skaber helhed og rækker videre end det, sproget kan nå.
Det væsentligste i synet på barnetegningen er en dynamisk forståelse, som kan rumme alle udtryk for barnets formåen.
Metoden hjælper barnet til at blive mere velfungerende. Den kan hjælpe på adfærden, koncentrationen eller sproget. Metoden er god som værktøj til at føre institutionernes læreplaner ud i livet, for de handler netop om at sikre, at barnet erhverver sig de nødvendige kompetencer.
Den er desuden velegnet til at give børn, der er udsat for forskellige former for tab f.eks. skilsmisse eller dødsfald i familien en ekstra støtte, ved at pædagogen ugentligt tegner sammen med barnet, indtil det igen trives bedre.
Ansvaret for samtalens forløb ligger hos pædagogen, som er bevidst om, hvordan barnet skal mødes. Ansvaret for tegningen ligger hos barnet, som selv bestemmer, hvad der skal tegnes, og som ikke møder en fortolkende voksen, som ?bedst ved?, hvad tegningen betyder.
I bogen beskrives rammerne for udførsel af metoden og materialevalget.
Der er også fine evalueringsredskaber, så man som ny udøver er godt hjulpet på vej. Bogen kan bruges både i sin helhed og som opslagsværk.
Frydenlund ? 163 sider ? Pris 249 kr. ISBN: 978-87-7887-948-6
Leg og bevægelse 1½ - 4 år
Af Lise Ahlmann
Mange børn bevæger sig ikke nok. På vej til og fra vuggestue og børnehave sidder de på bagsædet i forældrenes bil. I institutionerne er der desværre heller ikke så meget fysisk leg, ofte pga. pladsproblemer, for få udeområder og mangel på ressourcer til udflugter. Det er en trist udvikling, for bevægelse og sansemotorik er grundlaget for hele barnets udvikling. Og børn elsker som
regel at tumle og bruge kroppen.
Bogen og den medfølgende dvd giver masser af inspiration til, hvordan børns motoriske evner kan styrkes, ved hjælp af bevægelseslege, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser. Bogen er illustreret med stillbilleder fra filmen, og hver scene bliver uddybet i bogens tekst.
Frydenlund ? 58 sider + DVD ? Pris 229 kr. ISBN: 978-87-7887-850-2
Uren pædagogik
Af Thomas Aastrup Rømer, Lene Tanggard, Svend Brinkmann
Pædagogikken er blevet alt for ren og pæn. Store dele af den pædagogiske
forskning er i disse år optaget af at finde metoder, der kan rejse rundt fra fag til fag og fra skole til skole. Pædagogik reduceres dermed til anvendelse af disse metoder, og den pædagogiske forsknings opgave bliver at blåstemple bestemte metoder med en særlig forskningsmæssig evidens. Metoder bliver kongevejen
til sikkerhed, kontrol og mere læring.
Bogen gør op med dette syn. Med baggrund i discipliner som pædagogisk filosofi, pædagogisk psykologi og litteraturforskning argumenterer
forfatterne for, at pædagogik er besværlig, overraskende og uren, og at den er tæt knyttet til kulturen, faget, konteksten, indholdet, personen og materien. Bogen udgør dermed en kritik af det eksisterende rene syn på pædagogik og pædagogisk forskning ? samtidig med at dens forfattere forsøger at pege på andre og mere urene veje for vores forståelse af pædagogik og uddannelse.
Forlaget KLIM ? 206 sider ? Pris 269 kr. ISBN: 978-87-795-5815-1
Barndom og arkitektur
Rum til danske børn igennem 300 år
Af Ning de Connick-Smith i samarbejde med Jens Bygholm
Byggeri til børn har ikke stået højst på listen, når den danske arkitekturhistorie
skulle skrives. Det kan undre, når man tager i betragtning, at der næppe findes en befolkningsgruppe, hvortil der er opført så mange? og så forskelligartede
rum til, som til børn. Skoler, fritidshjem, daginstitutioner, hospitaler, sanatorier, opdragelsesanstalter, børnehjem, biblioteker, legepladser og børneværelser
for blot at nævne nogle af de vigtigste.
Men der er tale om hverdagsarkitektur, og det kræver et godt blik for samspillet mellem husene og den barndomshistorie, de er en del af, at få øje på de kultur- og arkitekturhistoriske værdier, som er gemt her. I denne bog fortælles om de mange forskellige bygningstyper og om skiftende tiders forståelse af barnets skala. I sin essens er det en historie om den senmoderne barndoms fremvækst og institutionalisering.