Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Tigertæmmerne fra Nørrebro
De turkise trøjer med den knaldorange skrift lyser op i den mørke hal i en baggård på Nørrebro. En flok spændte ni - tolvårige ”tigertæmmere” venter på, at de børn, de skal træne, dukker op. Der er flere trænere end spillere i dag, så de må skiftes. De har glædet sig, for det er kun anden gang, de skal træne andre børn sådan helt rigtigt.
Tekst: Hedda Maj Jensen
Tigertæmmerkurser for børn fra fire skoler og fem klubber på Nørrebro er blevet en langt større succes end først forventet, fortæller Signe Gammelgård, som er pædagog og ansat som fodboldtræner i fritidsklubben Murergården.
”Vi greb børnenes egen lyst til at være hjælpetrænere for de små og oplevede en overvældende interesse for at komme på kursus. Jeg syntes, at de spillede så meget fodbold selv, at det var på tide, at de lavede noget andet end selv at være på banen. De spillede faktisk så meget, at deres fysik ikke rigtig kunne holde til det midt i voksealderen. De var ved at blive småskadede og overbelastede. Kurset var på den måde også en oplagt mulighed for at lave et forløb med fokus på krop og mad,” fortæller Signe Gammelgård
Personale fra fritidsklubberne ”Fun” og ”Murergården” startede derfor i samarbejde med fodboldklubben Nørrebro United og en træner derfra et fire ugers trænerkursus for ni - tolvårige børn. Børnene kan efter at have taget kurset indgå som assistenter i fodboldklubbens tigerafdeling, lave træning for børnehaver og på skift være med til at planlægge træningen på deres egne hold.
Tanken med at lave kurset var at give børnene viden om emner som sanser, motorik, kost krop og den pædagogiske tilgang til træning.
”Vi har lavet og smagt på sund mad og talt om de små børns motorik og udvikling, og hvad man kan forvente af dem. De har prøvet at spille med store bolde, så de kan se, hvordan det føles for de små. Børnene har også grebet det pædagogiske omkring træningen og rigtig flot. Sådan noget som ikke at pointere det dårlige, men det gode, og at man kan rykke rundt på banen, så rollerne fordeles på en anden måde, og at deres egen tilgang smitter af på børnene,” siger Signe Gammelgård.
Frivilllighed og fællesskabesfølelse
Projektet har givet en mulighed for at samle børn på tværs af forskellige fodboldhold og fire skoler: Blågårdsskole, Nørrebro Park Skole, Rådmandsgade Skole og Guldbergsgade Skole. På den måde var ønsket at styrke sammenholdet blandt børnene både internt i fodboldklubben og på Nørrebro. Et ønske som er blevet indfriet også ovre på træningsbanerne.
”Nu hilser de på hinanden på tværs af holdene og følges hjem sammen. Vi kan mærke en helt anden fællesskabsfølelse i børneafdelingen og skellet mellem, om man er på førsteholdet eller andetholdet er røget lidt til side,” siger Signe Gammelgård, og fortsætter:
”De kan lære meget af hinanden. De etnisk danske børn har generelt rigtig meget styr på det med kosten. Børnene med anden etnisk baggrund end dansk har til gengæld været gode til det med at tage sig af de mindre børn, fordi de på en anden måde har en tradition for at tage sig af deres mindre søskende,” siger Signe Gammelgård..
Thomas ”LØVEN” Berg, som er den træner fra Nørrebro United, som har været tilknyttet Tigertæmmer-projektet, trækker det op på et samfundsmæssigt plan og siger:
”Når man tager sig af dem, som er mindre end en selv, har man allerede taget et medansvar og et ejerskab i forhold til sit lokalområde. Det er vigtigt, fordi der er en del junglelov, og grupper der passer deres eget territorium. Dem blander vi så i klubben. Vi har unge fra Blågårds Plads, Lundtoftegade og Sjællandsgade, der alle sammen spiller på samme hold. Deres storebrødre har været oppe at slås med hinanden før i tiden på tværs af territorierne, og det er vi ved at udviske nu. Nu kan de skyde hinanden i hovedet med en bold i stedet for med en pistol. Det bliver også langt sværere at få de her uoverensstemmelser, når man har svedt sammen og kæmpet sammen og trænet hinandens mindre søskende,” siger Thomas Berg.
Murergården og Fun har bidraget med personale, og Nørrebro United har stillet lokaler og udstyr til rådighed og skaffet sponsorer, der gør, at de børn, der har deltaget i kurset, har fået t-shirts, drikkedunke og tasker.
Signe Gammelgård pointerer, at det er vigtigt at få frivilligheden ind så hurtigt som muligt:
”De er simpelthen så stolte over det arbejde, de laver. Hvis vi kan holde fast i den stolthed, har vi en klubkultur med tanke på at hjælpe hinanden de næste 20 år,” siger hun.
Nu er der ikke mange minutter til de små spillere kommer, og Signe råber til Tigertæmmerne:
”Hvem er det nu, der skal vinde, når vi spiller de store mod de små?”
Tigertæmmerne er fuldstændig med på, at det er de små, der skal vinde, og da spillerne kommer tøffende ind i hallen, bliver de mødt med et:
”Er I klar til træning? Kan I råbe det? Er I klar til træning?”
Tigertæmmere:
Mohammed Ali og William er blevet ”Tigertæmmere”, og det er de glade for. De er enige om, at det har været rigtig sjovt. De spiller selv fodbold og har gennem træningen lært en masse nye øvelser, er blevet endnu bedre til fodbold og har fået nye venner. Og så elsker de træningen af de små.
”Jeg kan godt lide at hjælpe andre mennesker og børn,” siger Mohammed Ali
”Mine venner synes, det er rigtig fedt, at jeg er blevet træner, og de er vist ret jaloux og vil også gerne prøve,” siger William