Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kritik bliver kvalt
Forsker Rasmus Willig påviser i ny bog, hvordan kritik fra pædagoger og andre offentligt ansatte bliver afvæbnet og gjort til et personligt anliggende. Ytringsfriheden og vort demokrati er truet, mener han.
Tekst Tine Sejbæk
Du er da vist udbrændt.
Du må se det som en udfordring.
Negativitet avler negativitet.
Jamen, det er jo et vilkår.
Parker lige dine hjemlige problemer ved døren, før du går ind.
Jeg har heller ikke fået flere ressourcer.
Her fortæller vi den positive historie.
Ovenstående er blot nogle af de typiske svar fra ledelsen, der møder pædagoger, lærere og socialrådgivere, når de lufter kritik og bekymring. Svar, som Rasmus Willig, ph.d. og lektor på Roskilde Universitet, har indsamlet gennem syv år, og som fylder 20 sider i hans nye bog ’Afvæbnet kritik’.
Hvad var det mest rystende for dig i arbejdet med bogen?
”Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig at læse alle bogens 20 sider med svar på kritik op - i træk. Når de ansatte kommer med et reelt problem, får de ofte intet svar. Eller de får svar, som gør problemet individuelt og viser, at det bare gælder om at finde sig i mere. Det er problematisk, fordi vi forventer, at hvis der er noget galt i de offentlige professioner, vil de ansatte sige det. Men vi har fået en kultur, hvor vi de facto ikke har ytringsfrihed. Folk erfarer, at det ikke kan betale sig at ytre kritik, og at respons blandt andet kan være, at ens karriere bliver sat i stå. Det leder til selvcensur,” siger Rasmus Willig.
En udemokratisk kultur
Rasmus Willig håber med bogen at tydeliggøre, at vi alle er blevet bærere af en neoliberal kultur.
”Det er en kultur, der afvæbner kritik og kræver, man skal være positiv. Og at vi er i færd med at gøre noget meget farligt!
Men er det ikke godt at være positiv?
”Det er vigtigt for den demokratiske udvikling, at man kender konsekvenserne af fx offentlige besparelser. Det er et højere ideal end at skulle være ”positiv”. Det tangerer positivitetsfascisme, som er med til at censurere debatten”
Hvorfor er det så vigtigt, at pædagoger, socialrådgivere, lærere etc. kan ytre sig frit uden frygt for sanktioner?
”Fordi de er tættest på konsekvenserne af de politiske beslutninger på alle niveauer. De skal som minimum kunne ytre kritik, før vi kan sige, at vi har et velfungerende demokrati.”
Hvad håber du, din bog fører med sig?
”Bogen viser det fulde omfang af en dybt foruroligende udvikling. Når folk ser, at de ikke er alene med at blive mødt af de små doser ”arsenik”, når de får hele ”syrebadet” af svar på én gang, bliver de vaccineret mod det. Ved at læse bogens 20 sider med svar højt for sig selv, kan man gøre sig klart, om man vil bidrage til at fortsætte, eller om man vil lave udviklingen om nu,” siger Rasmus Willig.
Afvæbnet Kritik.
Af Rasmus Willig
Hans Reitzels Forlag.
230 sider. Kr. 200,-.