Småt nyt
Undgå, at din ekskæreste løber med pensionen
Prøv at forestille dig, at det er din ekskæreste, der får den udbetaling fra PenSam, som dine børn eller nye samlever skulle have haft i tilfælde af din død. Det kan være scenariet, hvis du ikke har styr på, hvem der står som nærmeste pårørende i din pensionsordning.
Har du tidligere indsat en ægtefælle eller samlever som begunstiget i din pensionsordning, er det en god idé at få det ændret, hvis jeres forhold stopper. Hvis du dør, og din tidligere samlever er indsat som begunstiget i din pensionsordning, så er det ham eller hende, som får udbetalt en gruppelivssum på typisk 450.000 kroner i stedet for eksempelvis dine børn eller din nye samlever. Er du i tvivl, om du på et tidspunkt selv har indsat en begunstiget i din pensionsordning, eller vil du ændre den begunstigede, så ring til PenSam på 4439 3939.
Ja tak til fleksibel arbejdstid
Medarbejdere i Københavns Kommune vil i fremtiden kunne gå løbende op og ned i tid.
Torsdag den 2. februar blev sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsens (SF) medlemsforslag om fleksibel arbejdstid stemt igennem i Københavns Borgerrepræsentation med jastemmer fra samtlige partier. Ninna Thomsen har allerede meldt ud, at fleksibel arbejdstid skal udbredes til samtlige 10.000 medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, når pilotforsøget slutter i november 2017.
Vedtagelsen af forslaget betyder, at de relevante forvaltninger skal starte pilotforsøg med fleksibel arbejdstid. Forsøgene skal munde ud i en model for, hvordan fleksibel arbejdstid kan bredes ud til alle medarbejdere i Københavns Kommune. Den første evaluering af forsøget i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen viser, at fleksibel arbejdstid har stor betydning for medarbejdernes jobtilfredshed, og 28,8 procent af medarbejderne angiver, at de overvejer at gå op eller ned i tid inden for den nærmeste fremtid.
Mission: Håndbold for de 6-9 årige
Dansk Håndbold Forbund, DHF, vil gerne have flere børn til at spille håndbold - og forbundet vil især gerne give tilbuddet til de lidt idrætsusikre børn, der ikke af sig selv går i gang med spillet.
Derfor har DHF udviklet en materialepakke til pædagogerne i de danske SFO’er.
Konceptet er en skattejagt, hvor der samtidig leges med håndboldspillet. Materialet er rettet mod børn i alderen seks til ni år, men kan sagtens benyttes af både yngre og ældre børn med og uden forudgående kendskab til håndbold.
Konceptet hænger sammen med programmet Håndboldmissionen, som blev sendt på DR-Ultra i januar, men kan sagtens anvendes uafhængigt af tv-udsendelserne. Materialet består af plakat, infofolder, missionskort og diplomer og kan både downloades gratis og bestilles i fysisk form via www.dhf.dk/Aktiviteter/haandboldmissionen (link er ikke længere aktivt, red.)
Instruktør i Psykisk Førstehjælp
Brænder du for at undervise? Ønsker du at være med til at afstigmatisere psykisk sygdom og klæde andre på til at turde hjælpe, når de møder et menneske i psykisk mistrivsel?
Psykiatrifonden udbyder instruktøruddannelse i Psykisk Førstehjælp. Læs mere på www.psykiatrifonden.dk.
LFS-parkering
Gården i LFS på Rosenvængets Alle er ved at blive renoveret. Det betyder, at parkering for cykler og motorcykler via porten i Sorøgade 6 er midlertidig nedlagt. Frem til midten af april foregår al parkering på gaden eller andet steds i nærheden af LFS.
Velfærdsalliance-DK
Velfærdsalliance-DK opruster igen. Det lykkedes i 2016 at få afskaffet omprioriteringsbidraget via demoer i 74 byer 12. maj.
Regeringen forsøger at genindføre omprioriteringsbidraget under nyt navn: Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet.
Derfor er der igen i år landsdækkende demoer, der foregår den 10. maj. Følg med på www.velfaerdsalliance.dk
Stop slaveri
Fra 1660 og frem blev 110.000 slavegjorte afrikanere fragtet på danske skibe over Atlanterhavet. Halvdelen landede på de Vestindiske Øer, som Danmark solgte til USA for hundrede år siden. Men slaveriets grusomme historie sluttede ikke der.
FN-organisationen International Labour Organization (ILO) skønner, at der i dag er næsten 21 mio. slavegjorte mennesker i verden. Heraf arbejder 22 procent i sexindustrien, mens 68 procent tvinges til at arbejde inden for industri, landbrug, fiskeri, minearbejde og husarbejde. Arbejdermuseet benytter 100-års-jubilæet for Danmarks salg af De Vestindiske Øer som anledning til ikke blot at fortælle om datidens, men også om nutidens slaveri - og modstanden imod det. Det sker med en stor udstilling, Stop slaveri! der åbner for publikum den 31. marts.
LFS-medlemmer med familier har gratis adgang til Arbejdermuseet.
Hent billet på mitlfs.dk/10984.
Arbejdsmiljø
Høje krav og lav kontrol over ens arbejde, lange arbejdstider og jobusikkerhed er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdom, slagtilfælde og type 2 diabetes. Til gengæld øger det dårlige psykiske arbejdsmiljø ikke risikoen for blandt andet svær astma og kræft.
Det konkluderer en internationalt anerkendt forskergruppe i en rapport, som udgives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Formue
Danskere over 60 ejer to tredjedele af formuerne. Der er siden 2008 sket en markant udvikling i formuerne for personer over og under 60 år. Før krisen havde de to aldersgrupper hver omkring halvdelen af nettoformuemassen i Danmark.
I dag er de ældstes formuer steget markant, så personer over 60 år nu har næsten to tredjedele af den samlede nettoformuemasse. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Forskning om vold
De senere års alvorlige voldstilfælde på botilbud og forsorgshjem har fået SFI til at undersøge, hvilke metoder og organisationsformer der er særligt virksomme i forhold til at forebygge vold. Det er resulteret i rapporten ’Voldsforebyggelse på botilbud og forsorgshjem’.
Rapporten bygger både på litteraturstudier og på en række interviews med fagfolk, beboere og samarbejdspartnere på fire tilbud, der har gode erfaringer med forebyggelse af vold og med tværsektorielt samarbejde. Den konkluderer, at der ikke findes enkle, generelt anvendelige og dokumenterede metoder, der kan forebygge vold i alle sammenhænge.
Forskning og erfaring viser til gengæld, at den vigtigste indsats for at forebygge vold foregår på det primære, lokale niveau: Det handler om det daglige arbejde og den pædagogiske tilgang i de enkelte tilbud.
Her er vigtige elementer fx en ikke-konfronterende tilgang til borgerne, opbygning af gode
relationer, og krav, der er tilpasset den enkeltes formåen. Et godt arbejdsmiljø og god ledelse på tilbuddene har også stor betydning.
Rapporten kan downloades på www.sfi.dk
Ikke interesse for natpasning
Der er ikke ret mange kommunale børnepasningstilbud, der tilbyder børnepasning
om aftenen og natten. Men der er heller ikke efterspørgsel, viser en undersøgelse
fra KORA, kommunernes og regionernes analyseinstitut.
Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommuner.
Den viser, at der er 61 kommuner, der tilbyder pasning i sene eftermiddags- og
aftentimer. Men der er kun 14 kommuner, der tilbyder pasning efter kl. 19. Døgnåbne
institutioner findes i ni kommuner.
Forældrene er dog kun begrænset interesserede i pasning om aftenen og natten.
Kommunernes tilbagemeldinger tyder på, at forældrene på de tidspunkter typisk
foretrækker andre løsninger, som for eksempel bedsteforældre eller barnepiger.
Arbejdsfællesskaber i SOF
Tillidsvalgte fra SOF er i hobevis strømmet til to arrangementer om arbejdsfællesskaber
og om MeningsMetoden.
Arrangementerne, som fandt sted i hhv. oktober
og januar, er skabt i et samarbejde mellem forvaltningen og LFS. Formålet er at give
Tillidsreformen et konkret ansigt i form af ideen om arbejdsfællesskaber.
Menings-Metoden kan bruges som det konkrete redskab til at komme i gang med processen på de enkelte arbejdspladser. På fotoet udfolder Jan Hoby visionerne om det gode arbejdsfællesskab for de fremmødte i Kulturhuset på Islands Brygge den 31. januar.
Tid for en diplom
Vil du være klogere på neuropædagogik eller på interkulturel pædagogik.
Eller vil du klædes bedre på som leder? Det er ved at være tid for at orientere sig i efterårets tilbud om diplomuddannelser. Derfor afholder UCC infomøde om UCC’s diplomuddannelser torsdag den 9. marts fra klokken 16.00 til 18.00.
Infomødet finder sted på Campus Carlsberg, Humletorvet 3, 1799 V.
Fest og disko for udviklingshæmmede
Så er der igen torsdagsfest for udviklingshæmmede i Krudttønden, Serridslevvej 2, 2100 København Ø.
Festen finder sted den 2. marts fra klokken 18 til klokken 22. Discjockey er Frederik fra
bostedet Hulegården, og alle er velkomne.
Entre pris kr. 50,-