MIN PÆDAGOG
De fleste af os har mødt en pædagogisk medarbejder, der har gjort en forskel – enten i vores eget eller i vores barns liv. LFS Nyt lader i denne serie en række kendte danskere fortælle om netop den dagplejer, medhjælper eller pædagog, som har afsat et varigt minde for dem.
PÆDAGO'
”Min skoletid husker jeg IKKE med glæde, og selv om jeg vrider min hjerne for at huske en eneste god underviser fra den gang, dukker der kun dumme voksne frem. Skolen i efterkrigstiden var SORT. Nok om den. Jeg overlevede, fordi min familie var god, og fordi jeg var god til én ting: At tegne. Jeg lærte at holde min kæft i skolen, men jeg kunne tegne, lige hvad jeg ville.”
”Som 18 årig blev jeg optaget på Kunsthåndværkerskolen i København. Og så kan det nok være, at frøken Karrebæk trods sin kejtethed og nærsynede ordblindhed fik en øjenåbner. Her fandtes voksne undervisere, der kunne deres kram. De SÅ os og byggede vores styrker frem til udvikling, før de væltede mere på. Formidabelt. Fire år hvor min ryg blev rank, og mit selvværd voksede. Heldigvis ikke ind i himlen. For der var problemer forude. Jeg var blevet enlig mor, uden lejlighed og arbejde. Mit tegneri lykkedes ikke rigtigt, så derfor søgte jeg ned i min datters Steinerbørnehave.”
”Så var jeg sammen med hende, det stakkels barn. Men jeg blev samtidig opmærksom på, hvad man kunne lære her. Dagen var struktureret, skemaet fastlagt: Eventyr, maling med vandfarve, sanglege, fælles madpakkespisning. Hver dag det samme. Men inden for dette skema kunne alt andet lade sig gøre. Børnene blev set. Ikke som en flok, men som selvstændige personer, der var en del af en flok. Her skulle man se det enkelte barn, før man kunne tillade sig at lede det uden om et vandhul eller igennem det for den sags skyld.”
”Siden arbejdede jeg fire år i kommunale børneinstitutioner. Derefter 14 år sammen med pædagoger på et dagcenter for pensionister. Verdens bedste arbejdsplads. Som 40 årig sprang jeg ud som selvstændig håndtegner. Jeg er ikke pædagog, men mit samarbejde med alle de fremragende pædagoger, jeg har mødt, og de dejlige unger og voksne, jeg fik lov til at være sammen med, præger alt, hvad jeg har lavet siden. Naturligvis. Lad aldrig den SORTE skole tage over igen!”
Hvem?
Dorte Karrebæk, dansk illustrator og forfatter. Født i 1946. Dorte Karrebæk har illustreret mere end 150 billedbøger og er uddannet som reklametegner fra Kunsthåndværkerskolen i København, hvor hun studerede fra 1964 til 1968. Dorte Karrebæk har blandt mange andre priser og hædersbetegnelser modtaget Kunstfondens livsvarige legat i 2013.