Småt nyt
Ombudsmanden presser overborgmester
Ombudsmanden vil have overborgmester Frank Jensen til at melde helt klart ud i forhold til de ansattes ytringsfrihed.
Sagen angår overborgmesterens reaktion på, at medarbejdere i kommunen angiveligt skulle have videregivet oplysninger om tidligere borgmester Anna Mee Allerslevs private bryllupsreception på Københavns Rådhus. Frank Jensen blev i november 2017 citeret for, at videregivelsen var ”helt uacceptabel”. Han nævnte også, at der var tale om ikke-fortrolige oplysninger.
Det fik ombudsmanden til at rejse en sag om medarbejdernes såkaldte meddeleret. Kort før jul modtog ombudsmanden en udtalelse fra Københavns Kommune i sagen. Kommunens udtalelse får nu ombudsmanden til at stille uddybende spørgsmål. Han spørger blandt andet, om de ansatte kun har ret til at videregive ikke-fortrolige oplysninger, når kommunen har vurderet, at der er spørgsmål om ulovlig forvaltning eller anden uredelighed.
”Principperne om offentligt ansattes ytringsfrihed peger i retning af, at offentligt ansatte har vid adgang til at videregive ikke-fortrolige oplysninger til pressen. Men det er efter min opfattelse vigtigt at se på, om vi kan få en nærmere afklaring af retsstillingen,”siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
Ombudsmanden har i øvrigt noteret sig kommunens tilkendegivelser om, at der ikke vil blive iværksat en undersøgelse af, hvem der har videregivet oplysningerne om bryllupsreceptionen.
Marte Meo virker
Den videobaserede metode Marte Meo, som ofte bruges i forhold til nybagte familier, har netop fået det blå stempel i et forskningsstudie, der er publiceret i BMC Pregnany Childbirth. Det er sundhedsplejerske, ph.d. og master i folkesundhedsvidenskab, Ingeborg Hedegaard Kristensen fra Aarhus Universitet, som står bag studiet, som involverede 69 familier, derpå forhånd var identificerede som særligt sårbare.
Familierne fik i en periode ekstra besøg af en sundhedsplejerske med en Marte Meo-terapeutisk uddannelse, som videofilmede moren, mens hun var sammen med sit barn. Resultatet viser, at der er forbedringer af den tidlige mor og barn-relation i næsten alle 69 familier i sammenligning med de 209 familier, der deltog i sammenligningsgruppen.
Tidlig Indsats – Livslang Effekt
En række kommuner har i tre år arbejdet med fire konkrete forebyggende indsatser over for udsatte børn og deres familier. Metoderne, der er brugt, er De Utrolige År (DUÅ) for henholdsvis spædbørn og småbørn samt ’Vidensbaseret indsats over for udsatte børn i dagtilbud (VIDA)’ og ’Model for tidlig opsporing (Opsporingsmodellen)’. Hver af de fire indsatser har positive virkninger, men også udfordringer. Det viser slutevalueringen af projektet, som kan findes på www.vive.dk
Love me tender
Gæstespil med GRAENSE-LOES i Anemonen
En intimforestilling om den allerførste gang for store skolebørn.
Røde ører, blussende kinder og kilden i maven må forventes, når GRAENSE-LOES griber fat i det allermest private rum, sengen, i en intim-forestilling ud over det sædvanlige.
Forestillingen spiller for én klasse ad gangen, hvor man som publikum sidder med i en stor seng.
Forestillingen kan give 7. og 8. klasser en anderledes seksualundervisning i forlængelse af Uge Sex 2018.
Gratis billetter til Københavns skoler via Åben skole. Booking af gratis billetter skal ske på anemonen.dk eller telefon 3332 2249
Spilletider: 2.- 10. marts
Mandag til onsdag klokken 10.00-12.30 og torsdag til fredag klokken 12.30 og 17.00.
Aldersgruppe: 13 år og op. Varighed: ca. 55 min.
Arbejder du med kriminalitetstruede unge
Så inviterer Socialstyrelsen til temadag torsdag den 15. marts. Målgruppen er fagpersoner, der arbejder med unge i en ungdomssanktion, og temadagen sætter fokus på forebyggelse af rekruttering til rocker- og bandemiljøer, og hvordan man kan støtte alvorligt kriminalitetstruede unge i at opnå medborgerskab.
Læs mere og tilmeld på socialstyrelsen.dk/aktiviteter
Strejke på Færøerne gav lønløft
De færøske pædagoger konfliktede i fire uger. Det gav hovedparten af det lønløft, de gik efter, samt mere løn-ligestilling med sygeplejersker og lærere.
Føroya Pedagogfelag varslede strejke for lederne før julen 2017, da de overenskomstforhandlinger, der begyndte i september 2017, gik i hårdknude. Derefter valgte de kommunale arbejdsgivere at lockoute cirka 1300 pædagoger i børnehaver, vuggestuer, fritidshjem og klubber. Det førte til strejkevarsel for medlemmerne på det socialpædagogiske område, og fra 18. december var konflikten næsten total. De eneste pædagoger, der var i arbejde, var pædagogerne i folkeskolen sammen med de socialpædagoger, der opretholdt et nødberedskab.
Strejke og lockout varede i fire uger, før arbejdsgiverne gav sig. Før havde pædagogerne en startløn på cirka 25.500 kroner og en slutløn på 29.400 kroner. Forliget betyder, at startlønnen stiger til 26.723 kroner, mens slutlønnen hæves til 33.063 kroner i løbet af overenskomstperioden, som løber til 1. oktober 2019. Til sammenligning opnåede sygeplejerskerne en startløn på 26.500 kroner og en slutløn på cirka 34.000 kroner – også gennem en konflikt.
Frikadellegate 2018
Frikadeller eller ej. Thomas Enghausen, formand for almenområdet i LFS, dystede i de sene nyheder på TV2 News den 11. februar med DF’eren Martin Henriksen. Emnet var, om Christiansborgpolitikerne skal blande sig i, hvad der sættes på frokostbordene rundt omkring i institutionerne – herunder om det er i orden, at dagtilbud undlader at servere svinekød for at imødekomme religiøse hensyn.
Thomas Enghausen var klar i mælet:
”Pædagogerne kan sammen med forældrene fint selv finde ud af at regulere frokostudbuddet. Der er ikke brug for, at man fra Christiansborg begynder at detailregulere helt ind i institutionernes køleskabe,” sagde Thomas Enghausen, der i øvrigt gav udtryk for, at han syntes, at frikadellegate er politisk spin uden rod i virkelighedens verden:
”Jeg har endnu aldrig fået en henvendelse fra nogen af vores institutioner, som tyder på, at det her område volder problemer.”
Banko i Sundby Væksthus
Er du til banko, så sæt kryds i kalenderen den 10. april, hvor Venner af Captum gentager succesen med bankoarrangement i Sundby Væksthus, som ligger på Løvstikkevej 69 på Amager.Borgere med handicap, medarbejdere, pårørende og beboere fra lokalsamfundet spiller side om side med hinanden. I 2017 deltog 200 gæster til bankoarrangementet og spillede om sponsorpræmier til en samlet sum af omtrent 30.000 kroner. Arrangementet foregår fra klokken 18 til 21.30, og man kan forhåndstilmelde sig via email vennerafcaptum@gmail.com
Når far tager krigen med hjem
Over 30.000 danske soldater har været på internationale missioner siden starten af 1990’erne. VIVE har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt godt 1500 børn i alderen 7, 11 og 15 år, hvis far er tidligere udsendt. Deres svar viser, at langt de fleste børn af veteraner trives godt.
Hvert tiende barn i undersøgelsen har det til gengæld svært. Det er de børn, hvis deres far har psykiske vanskeligheder i en sådan grad, at han er blevet medicineret for det eller har en psykiatrisk diagnose. Undersøgelsen viser, at det særligt sætter sig spor blandt de 11-årige, som trives dårligere psykisk og er mere ensomme end andre børn af veteraner på samme alder. Blandt de 15-årige er der flere, der opfører sig aggressivt og fx har truet andre med tæv, hvis deres far har det psykisk svært. De har også oftere skiftet skole, fordi de havde det dårligt på deres gamle skole, og flere af dem har fået hjælp af en psykolog.
”I denne undersøgelse er det under hvert tiende barn, hvis far har det psykisk svært, men vores analyse viser, at der blandt dem, der har sagt nej tak til at deltage i undersøgelsen, er flere af de her børn. Vi må derfor antage, at vi kun ser en del af problemet i undersøgelsen, så her er en gruppe, der bør være et særligt fokus på,”siger forsker Signe Frederiksen, der har ledet undersøgelsen.
MorfarMORFARmorfar
Anemonen inviterer på gæstespil med Limfjordsteatret.
Hvem var morfar, inden han blev morfar? Og hvordan er det at være morfar, når man er ved at blive meget gammel?
Tre morfædre er i centrum. Der er ham, som fortæller røverhistorier og gemmer pengesedler i bøgerne. Der er ham, som er god til at drikke øl og har en sej jordhule i haven. Og så er der ham, som familien helst slet ikke snakker om. En farlig komedie for børn og deres voksne - med masser af musik, eventyr og livsklogskab.
Spilletider: 13. - 28. marts
Varighed: ca. 45. min.
Aldersgruppe: 8-13 år
Suka inviterer til debat den 14. marts 2018: Er det virkelig sandt?
Ja det er sandt:
- at du med god kontakt kan forebygge vold, trusler og magtanvendelse i arbejdet med unge og voksne med handikap
- at din arbejdsglæde kan markant forbedres, når du fokuserer på at skabe balance i relationen mellem dig og brugeren
- at det er muligt at forandre konflikt til kontakt ved at ændre vaner.
Måske kan du genkende påstandene fra dit daglige arbejde?
Måske har du brug for inspiration fra andre?
Oplægsholdere:
Inger Hartelius og Dorte Nikolajsens lægger i deres oplæg gennem filmeksempler og teori op til diskussion og dialog om det at skabe værdifulde forandringer, så de daglige opgaver bliver løst med glæde og vitalitet. Der er fokus på situationer fra hverdagen i arbejdet med voksne og unge med handikap. Begge arbejder som Marte Meo supervisorer
Arrangementet er gratis og alle er velkomne. Det finder sted i Hillerødgade 1, 4. Sal Nørrebro den 14. marts fra kl. 17 til kl. 19. Spørgsmål om arrangementet rettes til suka@suka.dk
Børnefattigdom
Rekordmange børn i Danmark lever i familier, hvis indkomst ligger under fattigdomsgrænsen, og antallet steg med hele 28 procent i 2016, så det ved årets udgang var på mere end 48.000 børn. En af forklaringerne var kontanthjælpsloftet, som virkede i tre måneder af året. Der forventes derfor endnu flere fattige børn i opgørelsen for 2017.
Ligestilling
De københavnske vejskilte er domineret af mandenavne. Skævvridningen bliver mindsket en smule, når Etta Camerons Vej, Grethe Ingmanns Vej og Monica Zetterlunds Vej bliver indviet den 1. marts. Vejene ligger i det ny område på Sluseholmen Syd.
ADHD
Socialstyrelsen er nu barslet med en ny og opdateret national ADHD-handleplan med viden og nye erfaringer fra området. Planen kan hentes på www.socialstyrelsen.dk/udgivelser/adhd-handleplan