København har plaget syge borgere
Københavns Kommune får hård kritik af behandlingen af syge borgere. De ansatte er mere optaget af at overholde bureaukratiske krav, end de er af sagernes indhold, de forholder sig ikke til konkrete helbredsoplysninger, og de syge borgere bliver ikke hørt og inddraget. Det er konklusionen fra en ekspertgruppe.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
København er en af de kommuner i landet, der tildeler færrest førtidspensioner og er desuden nærig med at bevilge fleksjob. Det har ført til demonstrationer og mediehistorier om sengepraktikker, meget syge borgere, som er blevet slæbt gennem meningsløse arbejdsprøvninger og ulovlige lægeundersøgelser af syge borgere i baglokalet på et jobcenter.
Det var baggrunden for, at der i 2017 blev nedsat en uvildig ekspertgruppe. Gruppen konkluderer ud fra en gennemgang af 33 konkrete sager, at kommunen udsætter borgerne for alt for meget, før deres sag kan afklares. De ansatte forholder sig ofte ikke til konkrete helbredsoplysninger, men sender i stedet de syge ud i nye nyttesløse arbejdsprøvninger.
Rapporten konstaterer også, at kommunens ansatte er mere optaget af at overholde »processuelle krav« – altså paragraffer – end af sagernes indhold, og at sagerne kan være overdokumenterede med unødig dobbeltkontrol, og at der er mange aktører inde over hver sag.
Flest sager per medarbejder
Arbejdsgruppen har interviewet nogle af de syge borgere, der er under afklaring til fleksjob eller førtidspension, og de fortæller, at de ikke kender formålet med deres forløb, at de ikke oplever, at der er en overordnet plan, og at de ikke ved, hvad næste skridt er.
I rapporten fra arbejdsgruppen kan man også læse, at kommunen har det højeste antal sager per medarbejder sammenlignet med resten af landet.
Københavns nye borgmester for beskæftigelse og integration, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tager ifølge dagbladet Politiken kritikken alvorligt.
”Det gør indtryk på mig, at vi ikke er lykkedes med at få folk til at føle sig godt behandlet i systemet. Vi skal overholde lovene, men også møde mennesker professionelt, venligt og empatisk og på en måde, så de forstår, hvad der sker med deres sag”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har i mellemtiden indgået en aftale med en række partier i Folketinget om et lovforslag, der skal medføre, at syge ikke altid skal arbejdsprøves i samme grad som i dag.
Vi har sagt det i årevis
Næstformanden i LFS, Jan Hoby, nikker genkendende til ekspertgruppens konklusioner, som matcher fagforeningens erfaringer fra medlemssager. Han ryster dog på hovedet over, at det har været nødvendigt at få forholdene belyst af en uvildig ekspertgruppe.
”Hvis Københavns Kommune havde valgt at lytte til borgerne og til os som samarbejdspartnere, havde de fået den samme analyse for længst. Behandlingen af syge borgere i København er en skamplet. Det er rystende, at en kommune med et rødt flertal vælger at plage og pine syge mennesker,” siger Jan Hoby.
Han er forsigtig med at være alt for begejstret på de syge borgeres vegne.
”Tallene viser, at der er blevet lettet lidt på låget, hvad angår antallet af førtidspensioner. Men sagsbehandlerne er overbebyrdede, og der er et sygt ledelsesregime i Beskæftigelsesforvaltningen. Socialfagligheden har været underlagt mellemledere, der primært fokuserer på dokumentation og dobbeltkontrol. Det kræver et væsentligt kulturskifte, før jeg tror på, at borgerne er sikret en forsvarlig og værdig behandling,” siger Jan Hoby.