Vi skal vise medarbejderne meget mere tillid
”Vi må give køb på noget af detailstyringen, hvis vi for alvor vil have Tillidsdagsordenen til at leve i socialforvaltningen,” siger Københavns nye radikale socialborgmester.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Mia Nyegaard er stærk tilhænger af den Tillidsdagsorden, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i København i 2013. Hun er også helt klar på, at den endnu ikke er fuldt implementeret i hendes egen forvaltning.
”Socialforvaltningen er en supertanker, som skal vendes. Det er der gode grunde til. Der er blandt andet langt flere lovkrav til dokumentation og registreringer på det sociale område, end der eksempelvis er på børnepasningsområdet. Men det skal ikke forhindre os i at arbejde videre. Tillidsdagsordenen, som vil sende tillid og ansvar tilbage til fagmedarbejderne, er for mig rendyrket radikal politik, som jeg til enhver tid kan stå på mål for,” siger Mia Nyegaard.
Mere af det, der virker
Socialborgmesteren er derfor begejstret for Idrætsprojektets tillidsbaserede organisation.
”Der er en livsglæde og en energi i det projekt, som smitter. Samtidig passer hele arbejdsformen med individuelt tilrettelagte indsatser og inddragelse af civilsamfundet ekstremt godt til socialforvaltningens arbejdsområde. Så vi skal se på, hvad resten af forvaltningen kan lære af den måde at arbejde på, ” siger Mia Nyegaard.
Hun vil, som hun selv udtrykker det, kæmpe for flere ressourcer til det sociale område.
”Men vi kender alle de økonomiske realiteter. Så hvis vi kan hjælpe flere udsatte borgere ved at gøre mere af det, der virker – så er det den vej, vi skal gå. Vi skal derfor se på, om vi kan skalere erfaringerne fra Idrætsprojektet op.”
Vi skal slippe detaljerne
Mia Nyegaard sidder helt konkret sammen med det øvrige socialudvalg og arbejder på ny overordnet strategi. Den bliver både enkel og meget overordnet, lover hun.
”Vi skal politisk set beslutte de overordnede værdier, der skal bære socialpolitikken i den her kommune. Men tilliden til medarbejdernes faglighed er en hjørnesten, for det giver større arbejdsglæde og en bedre indsats. Så nye tiltag skal i meget højere grad implementeres nedefra, som vi har set det med Idrætsprojektet, der har udviklet sig i kraft af dygtige medarbejderes store engagement,” siger Mia Nyegaard.
Hun erkender, at en mere tillidsbaseret arbejdsform i socialforvaltningen vil betyde, at rådhuset må give køb på noget detailstyring til fordel for tillid til medarbejderne ude på gulvet.
”Vi skal naturligvis overholde lovgivningen, og vi skal også have vished for, at det vi gør, virker. Men vi skal vænne os til som politikere og topembedsfolk, at vi ikke kan styre ned i den mindste detalje. Det er fagfolkenes job. Og så må vi stå på mål for, at der kan opstå fejl, og at det også er i orden, hvis man bare lærer af det.”